Študentom na planéte záleží. Odevy zo sekáča nechali vyzdobiť umelcom, naučia ľudí nakupovať udržateľne?

Skupina študentov založila firmu, v ktorej sa zamerali na predaj originálnych odevov zo second-handu. Ich cieľ však nie je (len) zisk.

15.03.2023 12:07
Členovia študentskej firmy Clotho, ktorá... Foto:
Členovia študentskej firmy Clotho, ktorá priniesla projekt originálnych odevov zo second-handu pretvorených mladými umelcami.
debata (1)

Keď nedávno navštívila redakciu Pravdy mladá slovenská dizajnérka Mata Durikovic alias MADbyMAD, na otázku, ako vníma správanie sa svojich rovesníkov a mladších ročníkov v súvislosti s udržateľnou módou, mala pozitívnu odpoveď. „Ani neviem, či poznám niekoho z mojich vrstovníkov a skupiny ľudí, v ktorej sa pohybujem, kto by nenakupoval v sekáčoch alebo vintage obchodoch. Aj keď sú to ľudia z módy, snažia sa využiť staršie materiály alebo niečo prerobiť. Naozaj sa snažia,“ konštatovala vtedy módna autorka, ktorá študovala v Londýne a momentálne pracuje v Paríži.

Trend udržateľnosti a nápadu, ako pristúpiť k móde tak, aby bola udržateľnejšia, sa však rodí už u ešte mladších nadšencov pre módu. Aj priamo na Slovensku. Patrí medzi nich aj študentská firma Clotho, ktorá sa rozhodla priniesť na domáci trh s odevmi produkty, ktoré sú originálne a ľudia ich môžu nosiť pravidelne.

Prvý predaj odevov bol veľmi úspešný.
Prvý predaj odevov bol veľmi úspešný.
+5Členovia študentskej firmy Clotho, ktorá...

Skupina študentov a kamarátov sa spojila s ideou, ktorá bola založená na tom vdýchnuť starším odevom originálny punc. Postarali sa o to mladí umelci, ktorí každý jeden kus zo siete second-handov Genesis pretvorili na jedinečný originál. Niektoré sú pomaľované, iné ozdobené výšivkou a ďalšie dekonštruované a prešité do novej podoby.

Už prvý predaj, ktorý sa konal v januári, mal úspech. Počas neho predali, či už medzi rovesníkmi, inými študentmi, ale aj ich rodičmi, zhruba 95 percent produktov, pretvorených na originály. Ambície sa pri tom nekončia. „Predaj výrazne presiahol naše očakávania. Ambície na ďalšie predaje kolekcii preto určite máme. Momentálne sa venujeme najmä spoluprácam s menej známymi alebo začínajúcimi umelcami, ktorí spolu s nami takto získavajú nové skúsenosti a taktiež zviditeľňujú svoju tvorbu. Určite by sme sa v budúcnosti nebránili spoluprácam so známejšími tvorcami, mohli by z toho vzniknúť veľmi zaujímavé kolekcie oblečenia,“ hovorí manažér predaja študentskej firmy Filip Christov.

zväčšiť Prvý predaj odevov bol veľmi úspešný. Foto: archív študentskej firmy Clotho
Clotho Prvý predaj odevov bol veľmi úspešný.

Nakupovanie v second hand obchodoch je stále na vzostupe a aj mnohí Slováci si už obľúbili nákup odevov z druhej ruky. Pre niektorých je to aj cesta, ako sa postaviť zahlcovaniu planéty novým a novým oblečením. Udržateľnosť je dôležitou ideou pôsobenia mladých študentov z Bratislavy. „Vnímame dôležitosť udržateľnej módy seriózne, najmä z hľadiska šetrenia životného prostredia. Je dôležité rozoberať problematiku ‚fast fashion‘ a snažiť sa ju eliminovať aspoň do určitej miery. Vzhľadom k postupnému zhoršeniu environmentálnej situácie na našej planéte je na čase robiť osvetu a šíriť povedomie o tejto forme recyklácie odevov,“ hovorí prezidentka firmy Ema Sláviková.

„Našim cieľom do budúcnosti je mať vplyv na ľudí, ktorí nakupujú fast fashion oblečenie a poučiť ich o dôležitosti ekologického pristupovania k nakupovaniu,“ pokračuje Sláviková. Jej kolega Kristián Tvaruskó dodáva, že problémy spojené s globálnym otepľovaním, znečisťovaním prírody a ďalšie ekologické výzvy sú mladým známe – či už vďaka rodičom, alebo škole.

Video

VIDEO: Rozhovor s dizajnérkou Matou Durikovic o udržateľnej móde, budúcnosti či tvorbe pre Chanel.

„Aj to bol dôvod, prečo sme sa rozhodli sústrediť úsilie našej študentskej firmy na nájdenie efektívneho a aplikovateľného riešenia. Mnoho ľudí si neuvedomuje, koľko vody je potrebnej na výrobu nových kúskov oblečenia a ani koľko škodlivých plynov vypúšťajú továrne sériovej výroby. Produkcia oblečenia za posledné obdobie narástla mnohonásobne, ale obdobie nosenia jedného kúsku oblečenia sa naopak znížilo. Týmto spôsobom chceme poukázať na "upcycling“ oblečenia ako na efektívny spôsob ochrany našej planéty," vysvetľuje Tvaruskó.

Clotho znamená v latinčine odev a obliekať sa štýlovo a originálne túžia aj členovia študentskej firmy. Projekt, s ktorým ukazujú svoje nadšenie a zároveň testujú profesionálne zručnosti pre budúcnosť, má však aj „vyšší“ zmysel a druhý plán. Je dobré, že na Slovensku vzniká stále viac podobných aktivít. Mladá generácia je dôkazom, že naša budúcnosť snáď nebude stratená.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #odev #second-hand #udržateľnosť

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...