Darčeková filozofia moderátorky Ostrihoňovej? Na Vianoce možno nič, ale keď nájdem to pravé...

Predvianočný čas je obdobím zháňania darčekov. U moderátorky Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej však pri rozdávaní darčekov platia trochu iné pravidlá.

13.12.2022 09:00
Veronika Cifrova Ostrihonova Foto:
Veronika Cifrová Ostrihoňová na archívnej fotografii.
debata

Ako prezradila pre Pravdu, najdôležitejšie darčeky sú pre ňu také, ktoré ukazujú, že človek, ktorý ich daroval, nad nimi aj uvažoval. „Taký darček je odrazom toho, že ma ten človek pozná, že počúva, čo by sa mi zišlo, čo by som potrebovala, čo by ma potešilo. Vždy ma veľmi dojme, keď niekde niečo utrúsim, že niečo by som chcela zažiť, vidieť, dostať, mať a potom mi to niekto v nejakom bode – o niekoľko mesiacov, niekedy rokov neskôr – daruje. To je najcennejšie,“ vysvetlila Ostrihoňová.

Britain US Royals Čítajte viac Princezná Kate je dokonalá aj vo vianočnom šate: Červené šaty zrecyklovala, výsledok je ukážkový!

V darčekoch vidí predovšetkým lásku, náklonnosť, starostlivosť, túžbu niekoho potešiť. „Ale nie potešiť len nezmyselnou hlúpostičkou, ktorú kúpime, lebo musíme, lebo sa to patrí,“ zdôraznila moderátorka, ktorá vraj v žiadnom prípade nie je zástankyňa nakupovania harabúrd. „Také darčeky už vôbec nekupujem. Aj počas Vianoc – pokiaľ nemám pocit, že som našla niečo zmysluplné pre niekoho, koho mám rada. Tak to radšej nechám odznieť do stratena a darujem mu alebo jej darček vtedy, keď ho nájdem. Ale pod stromčekom nemusí mať nič. Neviem, či som s týmto mojím étosom populárna, ale myslím si, že takto to nejako vo mne dobre rezonuje a mám dobrý pocit z obdarúvania,“ komentovala dvojnásobná mama, ktorá chce touto cestou viesť aj svoje dve ratolesti.

„Verím, že moje deti naučím, že to nie je o kvantite, ale o kvalite – o tej láske, starostlivosti a pozornosti, ktorú darček má vyjadriť. Pretože naozaj všetci máme všetko, čo potrebujeme – aspoň v mojej bubline. A netreba sa zahlcovať,“ zdôraznila Ostrihoňová, ktorá sa roky angažuje v pomoci iným prostredníctvom podpory charitatívnych programov. Jedným z nich je aj projekt Skutočný darček, do ktorého sa zapojili spoločne s manželom Sajfom.

Veronika Cifrova Ostrihonova  Silna zostava Čítajte viac Ostrihoňová o deľbe domácich prác u nich v rodine: Keď ide Sajfa na nákup, čaká ju toto

„Je to jeden z najkrajších projektov, s ktorými som mala možnosť sa stretnúť a to z viacerých dôvodov. Napríklad aj toho, že som si tak vybavila darčeky pre množstvo mojej rodiny a kamarátov a sú to darčeky, ktoré majú zmysel. Odškrtáva to všetky kolónky, ktoré ja vo vianočných darčekoch a v charitatívnom projekte hľadám. Veľmi sa mi páči, že je to darovanie niečoho, čo sa niekomu zíde a to, že to v mene niekoho darujeme, to aj poteší. Je to veľmi zmysluplný, ekologický, vo svojej podstate veľmi jednoducho zrealizovateľný darček,“ vysvetlila Veronika.

Skutočný darček je pritom len jeden z projektov, do ktorých sa známa televízna tvár zapojila. „Snažím sa prispievať tam, kde môžem. V pozícii, v ktorej som, ma oslovuje veľa ľudí, neziskoviek a organizácií, aby som sa im nejakým spôsobom venovala, aby som niekoho zverejnila na mojich sociálnych sieťach, dala mu trošku viac hlasu, alebo napríklad niečo pre nich odmoderovala. Snažím sa takýmito drobnosťami prispieť, kde môžem a kde mi to kapacita dovoľuje,“ komentovala Ostrihoňová a dodala, že má niekoľko obľúbených projektov, s ktorými spolupracuje dlhodobo. „Čokoľvek, čo robí Nadácia Pontis, je úžasné – vždy som toho rada súčasťou. Absolútne podporujem Cestu von, organizáciu, ktorá má omamy, s nimi tiež už dlhodobo robím. Takisto s Teach for Slovakia – to sú moje piliere, ku ktorým sa vždy vrátim a ktoré sa snažím nielen počas adventu a Vianoc podporiť.“

Pri téme pomoci iným sa však núka aj otázka, či ako národ sme schopní pomáhať iným. Dobrou správou je, aspoň v prípade Ostrihoňovej skúseností – že pomáhať vieme aj chceme. „Myslím, že Slováci a Slovenky nie sú ignorantskí – videli sme to napokon aj pri vypuknutí konfliktu na Ukrajine, keď sa veľmi rýchlo zmobilizovala skupina ľudí, ktorí chceli a stále chcú pomáhať. Aj na mojom Instagrame vidím, že vždy keď dám von nejakú zbierku von alebo upriamim pozornosť na nejakú organizáciu, spätná väzba je celkom veľká. Ľudia tiež zdieľajú zbierky, ktoré sú im sympatické, prispievajú – hoci aj málom. Vždy hovorím, že niekedy stačí aj málom prispieť – niekedy svojím časom, čo vôbec nie je málo, čo je veľa. Som optimistická v tom, akí sú Slováci a Slovenky – či už z novinárskej práce, keď som sa stretla s mnohými ľuďmi, alebo aj zo skúseností v rámci mojej bubliny, kde každý pomáha, ako môže,“ uzavrela Veronika Cifrová Ostrihoňová.

Ak by ste chceli podporiť niektorý z projektov, odkazy nájdete napríklad aj na moderátorkinom Instagrame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #charita #Vianoce #darček #Človek v ohrození #Veronika Cifrová Ostrihoňová

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...