Zomrel módny guru a pravá ruka Wintourovej! Ich konflikt bol sústom aj pre bulvár

Považovali ho kedysi za jedného z najvplyvnejších mužov módneho sveta - novinára a estéta, ktorý formoval podobu najslávnejšieho módneho časopisu a úzko spolupracoval s najslávnejšími dizajnérmi. André Leon Talley umrel vo veku 73 rokov.

19.01.2022 14:11
Obit Andre Leon Talley Foto: ,
André Leon Talley, bývalý zástupca šéfredaktora a kreatívny riaditeľ amerického magazínu Vogue.
debata

Bývalý kreatívny šéf amerického magazínu Vogue, ktorý bol dlhé roky pravou rukou šéfredaktorky Anny Wintourovej, podľahol nešpecifikovanej chorobe. Ako informoval portál TMZ.com, Talley bol už nejaký čas hospitalizovaný v nemocnici a svoj boj s chorobou prehral. Napriek tomu, že posledné roky žil skôr v úzadí a zarezonoval u americkej verejnosti najmä svojou knihou spomienok, dlhé roky patril Talley medzi najvýznamnejšie mená v módnej žurnalistike.

Americká odevná dizajnérka Diane Van...
Šéfredaktorka magazínu Vogue Anna Wintour a jej...
+3Speváčka a herečka Jennifer Hudson a André Leon...

Do magazínu Vogue ho prijala ako redaktora pre módne novinky v roku 1983. To už mal za sebou dlhoročné skúsenosti v niekoľkých magazínoch, medzi inými napríklad v Interview či W Magazine, a vďaka svojmu nezameniteľnému štýlu (ale aj majestátnej výške) patril medzi výrazné postavy newyorskej umelecko-módnej scény.

Po nástupe šéfredaktorky Anny Wintourovej spravili z Talleyho kreatívneho riaditeľa, ktorý bol zároveň Wintourovej zástupcom a pravou rukou. Na pozícii kreatívneho šéfa pôsobil od roku 1987 do roku 1995, následne sa presunul späť do W Magazine, no stále prispieval aj do módnika Vogue, kde sa v roku 1998 vrátil a zostal až do roku 2013.

zväčšiť Šéfredaktorka magazínu Vogue Anna Wintour a jej... Foto: SITA/AP, Diane Bondareff
Obit Andre Leon Talley Šéfredaktorka magazínu Vogue Anna Wintour a jej zástupca a niekdajší kreatívny riaditeľ André Leon Talley spoločne v roku 2007.

Ako prezradil vo svojej biografii The Chiffon Trenches z roku 2020, jeho vzťahy s Wintourovou, ktorú roky považoval za blízku priateľku, postupne chladli. Rovnako sa oslabovala aj jeho pozícia vo vydavateľstve. V knihe hovorí napríklad aj o tom, že Anna Wintour nemá už záujem o bežných ľudí a svojich kolegov, ale chce sa priateliť s Obamovcami alebo Clooneyovcami. Wintour sa k jeho slovám nevyjadrovala, no zdá sa, že ich konflikt musel byť veľký.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa British Vogue (@britishvogue)

Talley poznal osobne mnohých velikánov módy, medzi nimi Yves Saint Laurenta či Karla Lagerfelda. Výrazným spôsobom však pomáhal formovať aj americkú módu, roky sa priatelil napríklad s Diane von Furstenbergovou, Ralphom Laurenom, zažil zlaté časy dizajnéra Halstona alebo zrod obrovskej popularity Michaela Korsa, ktorá trvá dodnes.

Talleyho majestátnu figúru bolo dlhé roky vídať na akcii MET Gala, kde Vogue každoročne v spolupráci s Metropolitným múzeum organizuje výstavu venované nejakej módnej téme. Jeho rady, ale často aj veselé príhody a žoviálne historky s nadšením počúvali mnohé celebrity. Dokonca niektorým pomáhal s výberom odevov na dôležité udalosti (napríklad speváčke a herečke Jennifer Hudsonovej a ďalším)

Do zoznamu titulov, kde sa objavili jeho komentáre, módne recenzie, ale aj fotenia, na ktorých spolupracoval ako kreatívec, sa radia aj tituly Women's Wear Daily, The New York Times či Interview Magazine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #móda #Vogue #Anna Wintour #Andre Leon Talley

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....