Kríza stredného veku? Ak na sebe nepracujeme, môže nás poriadne 'otrieskať'

Kríza stredného veku je spojenie, ktoré sa skloňuje v posledných rokoch veľmi často a nie vždy je vnímané v pozitívnom slova zmysle.

31.08.2021 06:00
debata (2)
Video

Aj vám sa zdalo, že po tridsiatke váš už nič neprekvapí. A keď dosiahnete štyridsať, vnímate sa ako zrelá osobnosť? To síce nemusí byť v danom momente ďaleko od pravdy, ale naša vlastná psychika nás dokáže ešte poriadne prekvapiť.

Iba nedávno sa objavil v odborných publikáciách vedecký výskum, v ktorom zástupcovia vedeckej obce univerzity z Edinburghu, potvrdili to, čo sa dlho šuškalo – že naša osobnosť sa môže vyvíjať, prekvapovať a meniť aj vo veku, keď už sa očakáva, že sme takpovediac našli pevné základy.

sex, pár, vášeň, láska, hádka, problémy Čítajte viac IDE O NÁS: Ak máte doma toxického žiarlivca, zo vzťahu je lepšie odísť

Bežnou súčasťou v tomto období života sú výraznejšie zmeny v správaní, robenie nečakaných a dôležitých rozhodnutí, ako je odchod zo zamestnania, ukončenie vzťahu, niekedy sa objavia nezhody s blízkymi, priateľmi, dokonca reorganizácia priorít a hodnôt. To všetko by sa dalo zastrešiť jedným pojmom – kríza stredného veku.

Neprežije ju síce úplne každý z nás, ale rozhodne postihuje dostatok ľudí po celom svete, aby sme sa na ňu naučili byť pripravenejší. V relácii Ide o nás sme diskutovali o tom, či a ako to je vlastne možné. Pozvanie prijala Jaroslava Vaculčiaková, certifikovaná lektorka a koučka vzdelávacej inštitúcie PLUS Academia a psychológ Peter Sunyík.

Podcastovú verziu epizódy Ide o nás si môžete vypočuť tu

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #priority #nespokojnosť #stredný vek #Ide o nás

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...