Ženie ich túžba po znovuzrodení! Ženy vo Vietname sa "liečia" tetovaním

V priebehu života sa niektoré ženy rozhodli obrátiť chrbtom k minulosti a kresby na svojom vlastnom tele považovali za spôsob, ako sa vymaniť z prísnych spoločenských noriem.

19.04.2021 11:00
žena, tetovanie, koža Foto:
Ženy vo Vietname objavujú čaro tetovania.
debata

V malom byte v Hanoji tetuje Ngoc ženy, ktorých životy prešli nepríjemnými zmenami kvôli rozvodu alebo chorobe. Ženy si liečia svoje rany tetovaním, ktoré vo Vietname aj naďalej zostáva tabuizovaným umením. V konzervatívnej krajine vedenej komunistickou stranou je tetovanie najčastejšie spojené so zločincami, prostitútkami a undergroundom, píše AFP.

„Stretla som veľa žien, ktoré mi povedali, že milujú tetovanie, ale narodili sa v čase, kedy je pre väčšinu ľudí neprijateľné,“ uviedla tatérka, ktorá si necháva hovoriť Ngoc Like a s podnikaním začala pred desiatimi rokmi.

V priebehu života sa ale niektoré ženy rozhodli obrátiť chrbtom k minulosti a kresby na svojom vlastnom tele považovali za spôsob, ako sa vymaniť z prísnych spoločenských noriem, ktoré ich dovtedy zväzovali. Nechať sa tetovať je v ich živote kľúčovým okamihom, domnieva sa dvadsaťosemročná umelkyňa, ktorej klientelu tvoria prevažne ženy. „Prekonali strach z predsudkov spoločnosti a majú osobnú túžbu po znovuzrodení,“ dodáva Ngoc.

Vo Vietname majú tetovanie len štyri percentá obyvateľov, vyplýva z posledného prieskumu v roku 2015, realizovaného vietnamskú spoločnosťou Q & Me. V rovnakom prieskume 25 percent Vietnamcov uviedlo, že pri pohľade na tetovanie sa „cíti vystrašene“.

Pre 41-ročná učiteľku Tran Ha Nguyen je tetovanie, naopak, oslavou rozvodu s „konzervatívnym a strnulým“ manželom. „Môj manžel odmietal akékoľvek tetovanie na mojom tele. Ja osobne som sa obávala, že by som mohla prísť o prácu, ak by som mala niečo viditeľné,“ spomína Tran Ha Nguyen.

Po rozvode sa chcela úplne odstrihnúť od svojho starého ja a robiť veci, na ktoré by si skôr netrúfla. Rozhodla sa pre malé tetovanie, ktoré nikto neuvidí, ak sa nevyzlečie do plaviek. „Mám pocit, že som našla svoje pravé ja,“ hovorí Tran Ha Nguyen.

Nguyen Hong Thai sa v 46 rokoch tiež spamätáva z traumy, jej manžel zomrel na rakovinu pľúc. Cez jazvu na bruchu si nechala vytetovať malú ružu a na ruku nápis „navždy v mojom srdci“. Jej manžel si vždy prial, aby mala tetovanie. „Teraz už tu nie je a myslím si, že by chcel, aby som bola silná. Tetovanie mi dodalo silu a sebadôveru,“ dodáva Nguyen Hong Thai so širokým úsmevom na tvári.

Dopyt po tetovaní je podľa Ngoc stále silnejší. V Hanoji, kde je priemerná mesačná mzda približne 500 dolárov, sú jej klienti za tetovania ochotní zaplatiť aj viac ako 1000 dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vietnam #tetovanie

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...