Eva Vejmělková: Stále sa cítim ako Čechoslováčka

Slovensko stále považujem aj za svoju krajinu, hovorí herečka Eva Vejmělková. Jazyková bariéra, ktorá medzi mladšou generáciou Čechov a Slovákov narastá, ju mrzí.

08.10.2020 09:00
debata (2)

V septembri zavítala herečka Eva Vejmělková do Bratislavy, aby tu spolu s manželom, režisérom Dušanom Rapošom, odpremiérovala novú komédiu Ženská pomsta. V nej si po dlhšom čase zahrala jednu z hlavných ženských postáv.

Eva Vejmělková a Dušan Rapoš počas nakrúcania... Foto: Ženská pomsta
Eva Vejmělková a Dušan Rapoš Eva Vejmělková a Dušan Rapoš počas nakrúcania komédie Ženská pomsta.

51-ročná herečka, rodáčka z Karvinej, dlhodobo žije v Havířove, kde sa venuje psychologickej praxi. Dušan Rapoš, s ktorým si v roku 2000 povedali „áno“ v Las Vegas, je rodákom z Moravian. Ich manželstvo tak bolo a stále je česko-slovenské.

Počas premiéry komédie Ženská pomsta hviezda filmov ako Fontána pre Zuzanu (1985) či Konec básníků v Čechách (1993) porozprávala aj o svojich väzbách k Slovensku či o tom, prečo sa aj po rozdelení dvoch krajín stále cíti ako Čechoslováčka.

Rozhovor s Evou Vejmělkovou pre TV Pravda

Dcéry herečky problém so slovenčinou nemajú

„Na Slovensku nám síce už veľa rodiny nezostalo, nejaká však predsa, ale ja sa stále cítim ako Čechoslováčka. Už ako dieťa som tu trávila často prázdniny, milujem Tatry a Slovensko stále považujem za svoju krajinu,“ opísala Vejmělková. Spomienky s hlavným mestom sa jej spájajú najmä s ľuďmi, ktorých tu spoznala a považuje ich stále za svojich priateľov.

V rodine Vejmělkovej a Rapoša sa tak odjakživa rozpráva československy. „Ja česky, manžel slovensky a naše deti československy. Dcéram to vôbec nepríde zvláštne, pretože v tom všetci žijeme roky. Pre mňa nie je žiaden rozdiel, či čítam knihu v češtine alebo slovenčine,“ opísala.

Jazyková bariéra, ktorá však medzi mladšou generáciou Čechov a Slovákov narastá, ju mrzí. „To, že české deti už nedokážu porozumieť slovenskej rozprávke, je veľká škoda.“ Jej dve dcéry tento problém nemajú a herečka dúfa, že ho nebudú mať ani jej vnúčatá. „Pevne verím, že aj deti našich dcér ešte budú rozumieť obom jazykom rovnako.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Eva Vejmělková #Dušan Rapoš #Ženská pomsta

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...