S pohybom a pravidelným cvičením nemá problém. Napriek tomu priznáva: „Je asi celkom prirodzené, že s pribúdajúcim vekom sa nadbytočných kilogramov človek zbavuje oveľa ťažšie. Poznám to aj z okolia mojich priateliek – každá žena si hovorí: ‚Keby som tak mohla schudnúť 5 kilogramov, bola by som najšťastnejšia na svete‘,“ opisuje s úsmevom Vačková.
Ako dodala, za svoj život už vyskúšala niekoľko diét. „Zrejme neexistuje žena, ktorá by nejakú diétu nevyskúšala. Rovnako som skúšala aj ja, až som napokon skončila pri ketodiéte. Pustila som sa do nej s veľkým odhodlaním a tých 5 kilogramov som aj schudla,“ teší sa herečka a dodáva: „Samozrejme, následne ma tešili pochvaly na moju adresu. A ja som sa cítila vo svojom tele komfortnejšie.“
Teší ju aj to, že pri tejto diéte sa nijako extrémne v ničom neobmedzuje. „Pre mňa nejde o diétu, len o iný spôsob stravovania – v jedálničku mám všetko – slané, sladké, ovocie, zeleninu, orechy… To sú potraviny, ktoré ja potrebujem k svojmu životu a nemám pocit, že sa v niečom obmedzujem,“ opisuje a zároveň prezrádza, na čo si predsa len pozor dávať musí. „Pri návšteve reštaurácie musím premýšľať, čo si objednám. Vtedy si výber jedla prispôsobím svojim potrebám. Keď sme niekde na zájazde a moje kolegyne si na benzínovej pumpe kúpia napríklad bagetu, ja si vytiahnem svoju tyčinku alebo si pripravím drink. Som spokojná a nemám pocit, že sa v niečom obmedzujem.“
Čo treba o proteínovej, bielkovinovej či ketodiéte vedieť? Podstata tejto diéty je ukrytá v zmene nastavenia metabolizmu, kedy telo začne samovoľne spaľovať tuky. Zmena jedálnička konkrétne spočíva v znížení obsahu sacharidov a vo veľmi miernom navýšení príjmu bielkovín. "Všeobecné odporučené množstvo je 0,8 až 1,2 g bielkovín na 1 kg ideálnej telesnej hmotnosti. To znamená, že priemerná žena s váhou 65 kg by tak mala denne zjesť približne 65 g bielkovín. Takéto množstvo je napríklad v jednom štvrťkilovom morčacom prse. Pri ketodiéte je odporučená denná dávka bielkovín 1,2 g až 1,4 g. Zvýšenie je vskutku minimálne,“ uvádza výživová špecialistka a diétna koučka Martina Dvořáková. Prvotným predpokladom úspechu je dostať organizmus do ketózy. Nikdy ste o nej nepočuli? Ide o stav metabolizmu, kedy naše telo spracováva väčšinu energie z vlastných tukových zásobární a nie zo sacharidov prijímaných v strave.
"Tento stav je pre nás úplne prirodzený a vzniká fyziologicky v situácii, kedy má telo obmedzený prístup k sacharidom, ktoré naše bunky využívajú ako preferovaný zdroj energie,“ hovorí Dvořáková. Dodáva, že do ketózy sa dostaneme po niekoľkých dňoch, kedy znížime príjem sacharidov pod 50 gramov denne. "To znamená, že vyradíte ryžu, cestoviny, pečivo, zemiaky, sladkosti a ovocie. Nahradíte ich zeleninou, ktorá tiež obsahuje sacharidy a stravou bohatou na bielkoviny. Tie sú totiž oveľa sýtejšie a pocity hladu sa tak dostavujú menej často. Iba vtedy nastáva stav, kedy telo začne čerpať energiu z tukov. Váha sa tak takmer okamžite začne pohybovať smerom nadol, čo väčšinu ľudí pozitívne naladí a povzbudí do ďalšieho chudnutia,“ dopĺňa odborníčka.
Pozor! Proteínovú diétu nejde držať večne, rovnako, ako žiadnu inú. Podľa odborníčky, Mgr. Pavly Staňkovej PhD., ktorá sa špecializuje na energetický metabolizmus, je ideálne sa po skončení diéty vracať k sacharidom pozvoľna. Preto je ketodiéta rozdelená do 3 fáz. V prvej dochádza k naštartovaniu metabolizmu tukov a človek stráca najviac na váhe, v druhej sa i naďalej odbúravajú z tela tukové zásoby a v poslednej sa organizmus pripravuje na návrat k bežnej vyváženej strave. Všetky tieto fázy by mali byť rovnako dlhé a ich dĺžka záleží na tom, koľko potrebujete schudnúť. "Pridávanie sacharidov do jedálnička po skončení diéty by malo byť postupné a strava energeticky vyvážená, aby nedošlo k nepriaznivému jojo efektu,“ upozorňuje Staňková. Dopĺňa, že ak človek prijímal pred ketodiétou nadmerné množstvo sacharidov, najmä vo forme jednoduchých cukrov, nemal by sa k tomu rozhodne vracať, inak naberie zhodené kilá naspäť.