Miriam Kalisová: S dcérou v aute musím vedieť zvládať krízové situácie

Moderátorka Mirka Kalisová je mamou 5-ročnej dcérky Mie. Aj to je jeden z dôvodov, prečo si za volant sadne častejšie než v období, kedy bola ešte bezdetnou.

07.06.2018 11:00
Miriam Kalisová Foto:
Miriam Kalisová za volantom.
debata (1)

A podobne sú na tom aj mnohé iné mamy. Veľa z nich síce vodičské preukazy vlastnili, ale aktívne nešoférovali. S bäbätkom sa však za volant predsa len posadili. Cesta k lekárovi, do jaslí či kamkoľvek sa stala bežnou a nevyhnutnou súčasťou ich života, ktorú treba zvládať bez zaváhania.

"Ja ako mama sa denne stretávam so situáciami za volantom, pri ktorých musím byť sústredená aj napriek tomu, že Miuška mi v aute stále niečo hovorí alebo niečo chce. Myslím si, že každá mama za volantom by mala vedieť zvládať krízové situácie, keď vezie svoje dieťa v aute, čo najistejšie,“ opísala. Aj to je jeden z dôvodov, preči sa stala ambasádorkou projektu Jazdím Ford Pre Život, počas ktorého si spolu s vyše stovkou mamičiek vyskúšala rôzne krízové situácie ako šmyk, simulátor nárazu či krízové brzdenie v Centre bezpečnej jazdy v Orechovej Potôni.

"Cestovanie s dieťaťom v aute je vždy tak trochu malé dobrodružstvo. Deti nás v priebehu šoférovania konfrontujú s mnohými požiadavkami, ktoré sú počas jazdy prakticky nesplniteľné, ako napríklad dočiahnutie spadnutej hračky alebo obľúbeného jedla spod sedadla spolujazdca. O prípadnej havárii však častokrát rozhodujú sekundy. Vďaka Kurzu bezpečnej jazdy som si po rokoch šoférovania opäť pripomenula možné riziká vyplývajúce z nedostatočnej pozornosti pri vedení auta a takpovediac som voči šoférovaniu znovu získala rešpekt ,“ opisuje aj účastníčka podujatia, Simona Hoscheková, matka 3 ročného syna.

Podľa štatistík oddelenia Bezpečnosti cestnej premávky spadajúcej pod Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky sú dlhodobo najrizikovejšou skupinou na cestách mladí vodiči, ktorí majú vodičský preukaz menej ako 5 rokov. Štatistiky z roku 2017 v porovnaní s rokom 2016 však zobrazujú mierny pokles dopravných nehôd v tejto najrizikovejšej skupine z 2497 na 2339, pričom počet usmrtených v danej kategórii sa znížil zo 63 na 51. A práve mladým vodičom bol venovaný prvý ročník akcie, ktorej tvárou bola Youtuberka LucyPug.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #šoférovanie #Miriam Kalisová #Jazdím Ford Pre Život

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...