Partlová a Latinák spomínajú na svojich učiteľov! Prekvapenie prišlo na VŠMU

Možno aj vy nosíte v hlave dodnes meno vašej prvej učiteľky, podobne ako herečka a speváčka Mirka Partlová.

03.05.2018 17:00
debata
Herečka Mirka Partlová je jednou z ambasádoriek... Foto: Učiteľ Slovenska
Mirka Partlová Herečka Mirka Partlová je jednou z ambasádoriek projektu Učiteľ Slovenska.

"Dodnes si spomínam na svoju prvú pani učiteľku, ktorú som mala ako prváčka, jej priezvisko bolo vtedy pre mňa zvláštne. Celkovo som mala šťastie na učiteľov, lebo každý z nich ma niekam v živote posunul,“ povedala herečka Mirka Partlová.

Na svojich učiteľov nedá dopustiť ani herec Lukáš Latinák: "Najväčšie prekvapenie ma čakalo na VŠMU – Emília Vášáryová, Martin Huba, Peter Mankovecký. Vďaka nim som zistil, že sa nemusím učiť preto, že to odo mňa chce pedagóg, ale preto, že ma to baví, že teraz je tá možnosť a učitelia sú mi ochotní venovať čas a pozornosť. Aby si študenti práve toto uvedomili, to by malo byť poslaním vzdelávania,“ doplnil herec, ktorý sa stal spolu s Mirkou Partlovou stal ambasádorom súťaže Učiteľ Slovenska.

Od mája sa môžu slovenskí pedagógovia uchádzať o možnosť stať sa Učiteľom Slovenska, následne sa uchádzať o titul najlepšieho učiteľa na svete a získať milión dolárov pod hlavičkou súťaže Global Teacher Prize. "Jedno staré príslovie hovorí, že ak je tma, vidno hviezdy. Naše školstvo je už dlhý čas v zatemnení. Je nesmierne dôležité, aby sme si všímali tých, čo do tmy vnášajú svetlo. Ocenenie Učiteľ Slovenska chce širokej verejnosti ukázať, že aj na Slovensku máme skvelé učiteľky a učiteľov, ktorí sú hrdinami v školstve,“ vysvetlil Juraj Hipš, zakladateľ Komenského inštitútu, ktorý dostal licenciu na organizovanie súťaže.

Súťaž okrem Partlovej a Latináka podporili aj ďalšie osobnosti slovenskej kultúry či športu – Matej Tóth, Daniel Hevier, Táňa Pauhofová, Adela Vinczeová, Dominik Hrbatý či Peter Lipa, ktorí podporili súťaž videom s názvom Keby som nemal učiteľa, nebol by som tým, kým som.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mirka Partlová #Lukáš Latinák #Učiteľ Slovenska

+ Raňajky sú základné jedlo dňa, preto naňho nezabúdajte.
Čas je správny na prehodnotenie vašich finančných cieľov...

+ Neriešte problémy liekmi, pomoc hľadajte v spánku a partnerke.
Úspory získané dnes sú základom vašej budúcej...