Emma Tekelyová: Teraz ma vedie životom dcéra

Počas dovolenky v Monaku sa v hlave známej moderátorky a autorky zrodil nápad na novú knihu.

01.02.2018 09:00
debata (2)

„Pri bazéne sme spolu s dcérou stretli pani, ktorá pochádzala zo Slovenska a pamätala si tú povestnú vetu zo šlabikára ‚Ema má mamu, mama má Emu‘. Prihovorila sa nám a práve ona nám svojím spôsobom vnukla takýto nápad, napísať knihu o mame a dcére,“ opísala jej vznik Emma Tekelyová. Trvalo pol roka, než sa plány začali realizovať. „Keď mne dochádzali nápady, ako s knihou ďalej, prišla dcéra a navrhla: ‚Urobme to takto‘. A išlo to. Prirodzene sa dopĺňame.“

Emma Tekelyová s dcérou pokrstili knihu Ema má... Foto: Dušan Kittler
Emma Tekelyová Emma Tekelyová s dcérou pokrstili knihu Ema má mamu, mama má Emu.

Z ich rúk napokon vzišla novinka Ema má mamu, mama má Emu, ktorá je určená dievčatám od siedmich rokov. „Kniha okrem iného navádza dcéru, aby sa mamy pýtala na niektoré zaujímavosti z jej života, zapisovala ich. O desať či dvadsať rokov, keď sa na svoje zápisky pozrie, to môže byť pre ňu celkom zábavné,“ dodáva Tekelyová a pokračuje: „Vzťah medzi dcérou a mamou je na Slovensku veľmi špecifický a v dospelosti sa nepretrhne, pretrváva. Do istého veku vedú životom mamy svoje dcéry, v istom momente sa to preklopí a mamu vedie životom dcéra. U nás je to teraz tak.“ V jednotlivých kapitolách sa autorky venujú nielen vzťahu dcéry s mamou, ale aj vzťahu k rodine, kamarátom, škole či k móde.

Ako Tekelyová hovorí, škola naučí dieťa čítať, písať, počítať… „Ale ostatné veci sa dcéra učí práve od svojej mamy – od estetiky odievania cez slušnosť až po zvládanie bežných životných situácií,“ opisuje moderátorka a pokračuje: „V knihe je aj módna polícia, dievčatko môže hodnotiť obliekanie ostatných ľudí. Keď si to s odstupom rokov už dospelá žena prečíta, možno bude sama prekvapená, aká bola progresívna,“ dodáva moderátorka.

Knihu  Ema má mamu, mama má Emu do života ako...
Knihu  Ema má mamu, mama má Emu do života...
+2Emma Tekelyová s dcérou pokrstili knihu Ema má...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Emma Tekelyová #Ema má mamu #mama má Emu

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...