Elena Vacvalová oslávila 60-ku. Vedieť včas odísť je umenie, tvrdí

Populárna humoristka, glosátorka a moderátorka Elena (Eňa) Vacvalová oslávila pred pár dňami okrúhle jubileum.

17.01.2018 07:00
Moderátorka a zabávačka Elena Vacvalová na... Foto: ,
Moderátorka a zabávačka Elena Vacvalová na archívnom zábere.
debata (19)

Dáma známa zo zábavných relácií ako Čo dokáže ulica, Aj múdry schybí, Dereš, Sedem s. r. o. a Zlaté časy 15. januára dovŕšila 60 rokov.

Elena Vacvalová sa narodila v učiteľskej rodine v Hnúšti-Likieri (okres Tisovec). Na strednej škole hrala basketbal za Sláviu, venovala sa aj športovej streľbe a bola taktiež aktívnou hádzanárkou. Účinkovala v školskom divadle, tvorila pre školský časopis a rozhlas. Je absolventkou Filozofickej fakulty Univerzity Komenského – odbor televízna žurnalistika. Po ukončení školy pracovala v časopise Kamarát.

Jej profesionálne začiatky siahajú do obdobia, keď sa pripravovali zábavné relácie v Slovenskom rozhlase. V redakcii zábavy vtedy pracovali aj ostrieľaní divadelníci ako Stanislav Štepka i Milan Markovič, ktorý ju do humoristickej brandže zaúčal. Zmysel pre humor považuje zabávačka za dar, ktorý obdarovaným pomáha prežiť život akosi ľahšie, s väčším nadhľadom a gráciou.

Elena Vacvalová v relácii Sedem. Foto: Markíza
vacvalova markiza Elena Vacvalová v relácii Sedem.

Možnosť objaviť sa na televíznej obrazovke dostala humoristka od verejnoprávnej televízie, kde tvorila nerozlučnú dvojicu s humoristom Oliverom Andrásym v relácii Čo dokáže ulica. Spolu s kolegami v nej nachytávali nič netušiacich ľudí skrytou kamerou.

Ďalším úspešným projektom bol Dereš, ktorý bol založený na komentároch vždy prísediacej trojice glosátorov a spovedaní vrcholných predstaviteľov politiky na pomyselnom dereši.

Humoristka nahradila Roba Beňa v kresle moderátora relácie 7EDEM s r. o., ktorá sa po prevzatí inou komerčnou televíziou premenovala na Sedem. Vacvalová tu spoločne so šiestimi známymi osobnosťami glosovala témy predchádzajúceho týždňa. Relácia zaznamenala opäť divácky úspech a na obrazovkách dvoch televízií na Slovensku sa objavovala viac ako desať rokov.

Divákov pritiahla k obrazovkám aj ďalšia televízna novinka s názvom Aj múdry schybí. V súčasnosti reláciu uvádza nová moderátorská dvojica Milan „Junior“ Zimnýkoval a Marcel Forgáč.

Moderátorka Elena Vacvalová s manželom. Foto: OMNIPUBLIC
Elena Vacvalová Moderátorka Elena Vacvalová s manželom.

Po roku 2012 sa humoristka a glosátorka rozhodla stiahnuť z televíznych obrazoviek. „Dobrovoľne som sa rozhodla, nikto ma nenútil a nebolo mi z toho smutno! Skrátka, prišlo to celkom prirodzene. Svojho času mi môj učiteľ Milan Markovič povedal, že je veľké umenie včas prísť, ale ešte väčšie včas odísť! Bola to jedna z najlepších rád, ktoré som vo svojom živote dostala“, uviedla v rozhovore Vacvalová.

V mladosti mala aj herecké ambície, tie sa však naplnili až v jej zrelom veku vo filme Andílek na nervy, ktorý sa dostal do českých kín v roku 2015. Do projektu si ju vyhliadol sám režisér Juraj Šajmovič ml. a úlohu v ňom jej ponúkol bez konkurzu. Oslovila ho údajne typologicky, videl ju vystupovať v jednej z relácií.

Aktuálnym projektom humoristky je televízna relácia Zlaté časy, kde podľa nej ide predovšetkým o vzácnu možnosť nazrieť do úžasného a bohatého archívu Slovenskej televízie a popri tom si zaspomínať a trošku si aj zavtipkovať. Stálym hosťom relácie je slovenský herec a humorista Milan Lasica.

Elena Vacvalová je aj milovníčka zvierat, zúčastnila sa kampane organizácie Sloboda zvierat. Sama sa stará o svojich domácich miláčikov – psa a 3 mačky. Roky sa snaží o vybudovanie parkovej formy cintorína pre zvieratá v Bratislave. So svojím druhým manželom Jurajom a dcérou Elenou z prvého manželstva žije v Bratislave. Svoj voľný čas rada trávi v záhradke, ktorá je pre ňu priestorom pre aktivitu aj relax. Práve v prírode dokáže dokonale vypnúť a načerpať životodarnú energiu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #humor #Elena Vacvalová #moderátorka #zabávačka

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...