Po Petriných šatách túži každá žena, má to však háčik, sú pre bábiky

Šaty, ktoré navrhla aj ušila Dubničanka Petra Hajdina (43), by si túžila obliecť každá žena. Sú prepracované do najmenších detailov, ozdobené korálkami, pierkami, stuhami a sedia ako uliate. Má to však háčik.

04.11.2017 13:30
Dubničanka Petra Hajdina so svojimi zaodetými... Foto:
Dubničanka Petra Hajdina so svojimi zaodetými bábikami.
debata

Petra navrhuje a šije šaty výlučne pre bábiky a prosby kamarátok, aby také šaty ušila aj im, zostávajú nevypočuté. Peťu baví drobná mravčia práca, na ktorú by iní nemali trpezlivosť.

Petra bola zručná už od malička. Ako dieťa si začala šiť šaty pre bábiky, štrikovať, či háčkovať. „Najprv som si šila pre seba, lebo som bola vždy útlejšia a bol problém zohnať na mňa veľkosť oblečenia. Ani neviem, ako mi to napadlo, ale mala som bábiky a nechcela som, aby boli nahé, tak som začala šiť pre ne. Viac som sa tomu začala venovať, keď sa mi narodil syn a bola som na materskej dovolenke. Keď chodili kamarátky na návštevu a videli, čomu sa venujem, chceli, aby som aj pre ich bábiky ušila také šaty, tak sa to nejako rozkríklo,“ hovorí žena, ktorá pracuje momentálne vo firme, kde sa šije, ale sama sa šitiu nevenuje, robí ručné práce, kontroluje hotové výrobky, balí a zatavuje na handričkách končeky, aby sa nepárali.

Bábika v šatách od Petry Hajdiny.
Bábika v šatách od Petry Hajdiny.
+4Bábika v šatách od Petry Hajdiny.

Vyštudovala pritom gymnázium a zubnú techniku. „Veľmi ma to bavilo, mala som samé jednotky, ale nastala taká doba, že tento odbor nemal po škole povinnú prax a po dokončení školy som mala problém zamestnať sa a tak som začala pracovať tam, kde sa dalo,“ hovorí Petra. Asi aj preto, čo vyštudovala, dokáže prišiť také maličké koráliky, ktoré by iné prsty ani nedokázali uchopiť. Samotné šaty šije precízne na stroji.

„Je to taká prplavá robota, piplačka. Robievam si sama aj strihy, ale väčšinou skôr látku primeriam na bábiku a potom improvizujem, prispôsobím, prišpendlím. Samotné šitie šiat na stroji netrvá dlho, niečo medzi pol hodinou a hodinou, ale prišívanie detailov býva oveľa náročnejšie,“ hovorí Petra, ktorú trochu mrzí iba to, že pre svoje vlastné deti šiť šaty pre bábiky nemohla. Narodili sa jej dvaja synovia. „Ako chlapci sa s bábikami nehrávali, ale vynašla som sa, obšila som aspoň ich,“ smeje sa šikovná Dubničanka.

Bábika v šatách od Petry Hajdiny. Foto: Tatiana Michalková
Bábika v šatách od Petry Hajdiny. Bábika v šatách od Petry Hajdiny.

Jej šaty sú aj v zahraničí

Šaty pre bábiky neprinášajú Petre zárobky. Občas za ne dostane čokoládu, kávu, alebo drobné všimné, no o jej šikovnosti aj tak kolujú chýry a aktuálne ide šiť šaty až do Holandska. „Jedny šaty sú niekde na Floride, také červené s korálkami a ďalšie v Anglicku, ale väčšinou skončia v Dubnici a okolí a nachádzajú sa u detí mojich kamarátok,“ smeje sa Peťa, ktorá by sa vďaka svojmu talentu určite uživila aj ako módna návrhárka. Vraví, že mnohé jej kamarátky ju prosili, aby aj im ušila také isté šaty, aké navrhla pre bábiku.

„Nepustila som sa do toho, mňa baví to malé,“ hovorí. Nikdy jej nenapadlo skúsiť navrhovať šaty pre dospelých ľudí, večer po práci však premýšľa nad tým, ako by mohla využiť látku, ktorá jej zostala. „Tak látky začínam primeriavať po večeroch na bábiky a vymýšľam, čo z toho,“ dodáva Petra.

Bábikám nešije iba šaty, ale aj doplnky ako opasky, klobúky, ozdoby do vlasov, či náramky. Petra nevie presne zrátať, koľko šiat pre bábiky už ušila, ale predpokladá, že ich počet môže byť cez tristo kusov. Najväčší úspech mali podľa nej šaty pre nevesty. „Tých som porobila viac kusov, väčšinou každé dievčatko chcelo mať bábiku v šatách pre nevestu.“

zväčšiť Dubničanka Petra Hajdina pracuje aj na tých... Foto: Tatiana Michalková
Bábika v šatách, ktoré šije Dubničanka Petra Hajdina. Dubničanka Petra Hajdina pracuje aj na tých najdrobnejších detailoch.

Najviac sa však dokáže vyblázniť na samotných návrhoch. Jej bábiky sú tak vyobliekané od hlavy po päty v originálnych dizajnových kúskoch, ako sú sukne, topy, nohavice, saká, či kabáty. Dokonca ušila aj zopár oblekov či módnych kúskov pre Kenov. „Nerobila som len spoločenské šaty, ale aj športové, či oblečenie na bežné nosenie aj pre Kena, nech ten nie je ukrátený. Takže občas sa aj Kenovi niečo ušlo, nemusia byť len bábiky vyfintené.“

Vyrábala pre bábiky dokonca aj kabelky, kde využila na ušká napríklad krúžky do podprsenky. Jej modely mávajú dokonca aj zipsy, kúpi najkratší zips, aký sa kúpiť dá a ten si ešte skráti, ale väčšinou látky prispôsobuje deťom a často používa elastické materiály, aby deti nemali problém pri prezliekaní bábik. „Niekedy šijem bábiky pre naozaj malé dievčatká, troj, štvorročné a takto si pri ich obliekaní trénujú aj motoriku,“ uzatvára Petra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #hobby #bábika #šitie #Petra Hajdina

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...