Hana Lasicová: Ako tínedžerka som s rodičmi nebojovala, boli mi vzácni

Spolu so sestrou Žofiou odišla ako 14-ročná Hana Lasicová študovať do zahraničia. A tak na tínedžerské názorové boje s rodičmi vlastne ani nemala dôvod.

05.06.2017 17:00
iklas 03 Foto:
Spisovateľka Hana Lasicová a moderátorka Adela Banášová.
debata (2)

„Návraty domov boli pre nás vzácne a nemuseli sme doma s nikým bojovať či nejako tvrdo presadzovať svoje názory. Tešili sme sa, že sme opäť spolu,“ opísala spisovateľka Hana Lasicová.

Ona sama je už dvojnásobnou mamou. A hoci ratolesti jej dajú zabrať, nohy na pohovku si po ich odchode do škôlky nevyloží. „Pre mňa sa ich odchodom začína 8-hodinový pracovný deň,“ opísala Lasicová. A ten trávi aj za počítačom.

Po knihách pre dospelých je na svete jej prvotina pre deti. „Samozrejme, inšpirovali ma moje dve dcéry. Začala som mať pocit, že mi na trhu chýba kniha, ktorá by riešila výchovu detí nielen spôsobom, že treba všetko zjesť, že treba chodiť spať, že si treba umývať zuby, ale by sa sústredila na témy, ktoré sú podľa mňa rovnako dôležité: rozvoj osobnosti, posilnenie zdravého sebavedomia, vyrovnanie sa so stereotypmi, so šikanou a s úplne bežnými pocitmi strachu,“ prezradila autorka. A tak vznikla kniha o dvoch kamarátoch, Pupovi a Fazuľke, ktorú pred pár dňami uviedla do života kamarátka Hany Lasicovej, moderátorka Adela Banášová.

Knižnú novinku Pupo a Fazuľka Hany Lasicovej... Foto: Dušan Kittler
Lasicová Hana, Adela Banášová Knižnú novinku Pupo a Fazuľka Hany Lasicovej pokrstila Adela Banášová.

Jedným z odporúčaní, ktoré čitatelia v knihe nájdu znie: Prekážky netreba len zdolávať, občas ich stačí obísť. „Mnohí ľudia majú radi konflikty, dokonca ich vyhľadávajú. A sú aj takí, ktorí konflikty práve ‚nemusia‘, ale ak by sa do nich nepustili, považovali by to za osobné zlyhanie. Ja sa konfliktom vyhýbam, pokiaľ sa dá, radšej ich obídem. Nezdolávanie prekážok za zlyhanie nepovažujem,“ prezradila.

A hoci mnoho rodičov sa priveľmi sústreďuje na výkon svojich detí, podľa autorky úspech ľudí v dospelosti s detstvom nemusí súvisieť. „Koľko ľudí patrilo v škole medzi horších žiakov a v dospelosti sa stali úspešnými… Skôr je to o povahe človeka,“ dodala Lasicová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #kniha #rodina #Hana Lasicová #Pupo a Fazuľka

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...