Dokonalý šperk je darovaný z lásky, tvrdí Petra Toth

Slovenská šperkárka Petra Toth od otvorenia svojho ateliéru v roku 2002 vytvorila šperky pre finalistky súťaže Miss Universe i stovky výnimočných doplnkov pre svoje zákazníčky.

12.03.2015 15:00
Šperkárka Petra Toth. Foto:
Šperkárka Petra Toth.
debata

Jej obľúbeným šperkom sú náušnice, aj preto sa v hojnom počte objavujú v každej jej kolekcii. Dokonalý šperk sa však podľa nej nedá presne opísať. „Nedá sa povedať, akú by mal mať formu dokonalý šperk, pretože na svete je nekonečné množstvo nádherných šperkov. Ale myslím, že ten najdokonalejší šperk je vždy vytvorený a aj darovaný z lásky,“ povedala 28-ročná dizajnérka. „Ja túto emóciu dávam do každého jedného šperku. Milujem našu ľudovú kultúru, naše korene a rovnako milujem šperky. Každá kolekcia je naplnená týmto citom,“ dodala Toth.

Šperkárka Petra Toth.
Tvorba šperkárky Petry Toth.
+3Tvorba šperkárky Petry Toth.

Ľudové motívy inšpirované slovenským umením a folklórom používa známa dizajnérka vo svojich kolekciách pravidelne. Niektoré z nich sú inšpirované kvetinovými vzormi, do iných zakomponuje ľudové ornamenty či vtáčiky.

„Často mám problém vybrať si konkrétny slovenský ornament či oblasť, ktorú použijem ako inšpiráciu ku kolekcii, pretože naša kultúra je taká nádherná a bohatá, že je to pre mňa priam Sofiina voľba,“ uviedla návrhárka.

Tvorba šperkárky Petry Toth. Foto: archív Petry Toth
Tvorba šperkárky Petry Toth. Tvorba šperkárky Petry Toth.

Výrazné, farebné a doslova neprehliadnuteľné šperky si vyžadujú aj istú dávku odvahy. „Mne moje šperky vôbec neprídu extravagantné, práve naopak. Sú nápadité, originálne, ale vždy myslím na to, aby boli nositeľné,“ poznamenala návrhárka, ktorá svoje šperky vytvára tak, aby sa v prvom rade páčili jej samej. „Vždy tvorím šperky akoby pre seba. Nikdy by som nevytvorila nič, čo by sa nepáčilo mne samej,“ uviedla priznala. „Každá kolekcia je trochu odlišná, či už technologicky alebo dizajnovo. Je to preto, lebo každá kolekcia odráža môj vnútorný citový stav,“ doplnila dizajnérka, ktorá práve čaká svoje prvé bábätko. „Kolekciu, na ktorej pracujem práve teraz, som začala kresliť začiatkom tehotenstva, počas celého tehotenstva som na nej pracovala a verím, že z nej budú citeľné emócie, ktoré som prežívala,“ povedala 28-ročná šperkárka, ktorá v uplynulých rokoch tvorila aj jedinečné korunky pre kráľovné krásy.

„Prvú korunku sme vytvorili pre Miss Universe Ľubicu Štepánovú pred štyrmi rokmi. Bola to pre nás veľká výzva a zodpovednosť,“ povedala Toth. Návrh jednej korunky trval jej ateliéru približne dva mesiace, jej výroba až trištvrte roka.

„Každá z koruniek bola zasvätená inej slovanskej bohyni, ako napríklad Vesne či Morene. Keď umelec dostane takýto priestor, musí k dielu pristupovať zodpovedne,“ myslí si dizajnérka. Každá z koruniek však musela spĺňať jeden hlavný atribút – musela byť rýdzo slovenská. „Aby sme mali byť ako Slováci na čo hrdí,“ uzavrela Toth.

Namiesto šperkov však mladá šperkárka radšej dostáva iné originálne darčeky, najmä preto, že šperkov má doma viac než dosť. „Teraz naposledy som na Valentína dostala od môjho manžela ten najkrajší dar. Prekvapil ma ručne vytvorenou kolískou, pomaľovanou ochrannými ľudovými symbolmi pre nášho potomka, na ktorého sa túto jar veľmi tešíme,“ prezradila Petra Toth.

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #dizajn #šperk #Petra Toth #šperkárka

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...