Marcel Ihnačák: Tradície nedodržiavam, som príliš kreatívny

Známy slovenský kuchár Marcel Ihnačák vraví, že tradície sa mu páčia, no on ich ťažko dodržiava, na to je príliš kreatívny.

12.12.2013 17:00
Marcel Ihnačák Foto:
Marcel Ihnačák.
debata

Kuchár pochádza z Popradu, kde je za typické vianočné jedlo považovaná kapustnica so sušenými dubákmi, klobásou a sušenými slivkami. Nasledujú východoslovenské tzv. bobaľky s makom a vianočná ryba s majonézovým šalátom. „Je pekné, keď ľudia dodržiavajú tradície a na Vianoce si pripravujú rovnaké jedlo, ako kedysi dávno ich starí rodičia. U mňa je to ale trochu iné, lebo ja som príliš kreatívny. Raz mám teda rybaciu polievku, potom šošovicovú, ďalšie Vianoce kapustnicu, a to na rôzne spôsoby. V mojom prevedení mi tradície nieže ubližujú, ale nič nehovoria. Cítim totiž, že by som mal mať na Vianoce zakaždým niečo iné.“

Ak teda Ihnačákovci dodržiavajú nejakú tradíciu, potom je to pôst. Bez čoho sa tiež žiadne Vianoce nezaobídu, je ryba. Tá je tiež stále iná. Raz zubáč, potom kapor, pstruh či losos.

Momentálne býva Marcel Ihnačák s rodinou v českom Mikulove, no na jeden sviatok vianočný sa vždy nachádza v Poprade. Má tam svokrovcov aj rodičov. Tí sa naopak tradícií striktne držia a on im nezvykne diktovať. Do rodiny patrí aj päťročný syn Šimon. „Keby neboli počítače, bol by z neho dobrý kuchár. Keď bol malý a nevedel hrať hry, celú dobu so mnou trávil v kuchyni. Mám pekné spomienky na Štedrý deň, keď mal dva roky. Robili sme domáci pečený chlieb. Urobil som mu cesto, vyklopil ho na linku a on sa s ním dokázal hrať aj hodinu. Kuchyňa bola síce celá zalepená, no určite bolo krajšie vidieť ho s cestom ako za počítačom,“ skonštatoval M. Ihnačák.

Tip na vianočnú polievku
Úplnou novinkou je Ihnačákov recept na vianočnú polievku. Ide o vegetariánsku kapustnicu bez mäsa. Neobsahuje ani klobásu, ani žiadne iné vyvarené mäso. Sú v nej rôzne druhy sušeného ovocia – slivky, jablká, hrušky, červená repa a tiež sušené dubáky. „Neviem, ako mi to napadlo, ale ja väčšinou varím intuitívne, nad receptami dlho nepremýšľam. Skôr sa snažím kombinovať suroviny, ktoré dá sezóna. V zime sa predsa nebudem zapodievať čerstvou zeleninou a ovocím, ale skôr sušeným.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Ihnačák #vianočná kapustnica #vianočné tradície

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...