Petra Batthyány: Šatami sa dá veľa povedať

Šiť začala ešte v detstve. Prvou modelkou bola bábika Bárbie a na výrobu jej šiat postačili babkine nohavičky.

30.09.2013 16:00
Petra Batthyany Foto:
Petra Batthyány počas svojej debutovej módnej prehliadky.
debata

Nadšenie pre módu ju neopustilo. 19-ročná Petra Batthyány, ktorá už v detstve stála často pred zrkadlom, skúšala si pózy a najradšej zo všetkého sa hrávala s bárbinami, sa tiež rada obliekala do maminých a babkiných šiat. „Vždy ma inšpirovalo a dobíjalo pozitívnou energiou, keď som mala na sebe nejaké krásne šaty,“ povedala pre Žena.Pravda.sk.

Módne návrhárstvo je jej najväčšou záľubou a zároveň snom, ktorý sa jej zrealizoval vďaka kozmetike Zerva, ktorá jej dala možnosť prezentovať svoje modely na oslave krásy v bratislavskom klube The Club. Mieni v ňom, samozrejme, pokračovať, hoci momentálne študuje celkom niečo iné. „Študujem politológiu, čo je úplne iný smer, no ako zadné vrátka ju nevnímam, lebo móda je to, čím sa chcem živiť,“ zdôraznila.

Svojmu otcovi, hercovi Petrovi Batthyánymu je vďačná za to, že jej daroval život. Podľa jej slov, mať známeho otca má svoje výhody aj nevýhody. „Nevýhoda je v tom, že kvôli menu odo mňa každý veľa očakáva, výhodou zas, že už približne vedia, o koho ide.“ Hoci Petra aktuálne s otcom nemá najružovejší vzťah a aj z tohto dôvodu sa o jej debutovej prehliadke nedozvedel, verí, že duševne je stále s ňou a podporuje ju vo všetkom, čo v živote robí.

Petra Batthyány počas svojej debutovej módnej... Foto: Zuzana Gazdíková
Petra Batthyány Petra Batthyány počas svojej debutovej módnej prehliadky.

Módni návrhári, ale aj výtvarníci či hudobníci… Všetci už počuli tú otrepanú frázu, že „už sa nedá nič vymyslieť, všetko tu už bolo“. Ako sa s tým vôbec dá tvoriť? Petra Batthyány odpovedá: „Pokúsiť sa v dnešnom svete o niečo, čo u ešte nebolo, je viacmenej nemožné. No keď do niečoho, čo tu už bolo, alebo je to niečo podobné, dáme svoju dušu a názor, vyznie to úplne inak. Šatami sa dá veľa povedať.“

Na rozdiel od ostatných umelcov, jej sa nezdá trápne nosiť šaty, ktoré si sama navrhla. Vo všeobecnosti sa snaží navrhovať módu na bežný deň. „Snažím sa len podčiarknúť ženskú figúru, nechcem nič prečačkané, čo by ženu zatieňovalo,“ spresnila Batthyány, ktorá tiež plánuje vytvoriť do portfólia aspoň jeden nenositeľný model. „Ešte som sa k nemu nedopracovala, ale každý módny návrhár ho vo svojom portfóliu predsa musí mať,“ uviedla.

Jej modely nie sú výsledkom jednej jedinej osoby. Kým sú módne návrhárky, ktoré si všetko samy navrhnú aj ušijú, ona k nim nepatrí. „Okolo seba mám úžasný tím ľudí. Pomáhajú mi perfektné krajčírky, ako je Oľga Mozsiová, ktorá patrí na Slovensku k špičke, Lydka Kuracinová a Daniela Kytková. Určite nebudem nikdy zatajovať tých, čo mi pomohli, veď práve oni moje modely tvoria.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Batthyány #módna návrhárka

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...