Modeling láka viac na nové zážitky a zárobky ako na slávu

Splniť si sen o kariére modelky, nebodaj s prívlastkom top - po tom túžia tisíce dievčat.

14.09.2013 14:00
Barbora Koláriková (druhá zľava) a Češka Eva... Foto:
Víťazky finále Schwarzkopf Elite Model Look 2013 - Slovenka Barbora Koláriková (druhá zľava) a Češka Eva Klímková (tretia zľava) s topmodelkami Michaelou Kocianovou (vľavo) a Danielou Peštovou.
debata

Osem Sloveniek a rovnaký počet Češiek sa dostal k jeho splneniu blízko pred pár dňami v Prahe.

Československé finále medzinárodnej súťaže Schwarzkopf Elite Model Look sa už druhýkrát konalo v Španielskej sále Pražského hradu. Ponúklo šancu šestnástke mladučkých dám, z ktorých mnohé sa učili chodiť na podpätkoch len pár dní pred galavečerom a maskaru spoznali až z rúk vizážistky v zákulisí. Víťazná Slovenka Barbora Koláriková má štrnásť rokov, jej česká kolegyňa Eva Klímková, ktorá porazila ostatné krajanky, je o rok staršia.

Mladosť je však v podobných súťažiach základ. Je to štartovacia základňa – podchytiť talent a potenciál je nutné už v začiatkoch. Na presadenie sa môžu niektoré mladé slečny čakať aj dva-tri roky. Agentúra ich pripravuje mesiace a zároveň ich postupne zasväcuje do náročného sveta fungovania modeliek – cestovania z jedného konca sveta na druhý, nekonečného usmievania sa a pózovania, ale tiež behania po kastingoch.

zväčšiť Šestnástka finalistiek Elite Model Look 2013 s... Foto: ELITE MODEL MANAGMENT
Šestnástka finalistiek Elite Model Look 2013 s Danielou Peštovou (v strede). Šestnástka finalistiek Elite Model Look 2013 s Danielou Peštovou (v strede).

Slovenky potrápili porotcov

Či táto dráha osloví aj Barboru Kolárikovú, sa ukáže už o pár mesiacov. Pôvabná plavovláska študuje na osemročnom gymnáziu a aj napriek svojmu veku nepôsobí hanblivo a má pohotové vystupovanie. „Áno, mám vzor, je to modelka Gemma Ward a keby som kráčala v jej šľapajach, to by teda bolo niečo,“ komentovala s humorom. „Ale myslím si, že každá z nás sa chce presadiť sama za seba, vytvoriť si dobré vlastné meno,“ doplnila už vážnejšie Koláriková.

Na otázku, v čom spočívajú jej prednosti, ktorými zaujala porotu, odvetí typicky. Takmer ako víťazky Miss. „Neviem vám povedať, fakt neviem. Všetky dievčatá boli krásne,“ vysvetlila tesne po slávnostnom vyhlásení výsledkov. Ale vlastne má pravdu – oxteto slovenských tínedžeriek pôsobilo ako celok veľmi vyrovnane. Niekto by povedal, že vlastne ani nevníma rozdiel a nedokáže dievčatá rozlíšiť. Ale na to sú modelingoví odborníci – poznajú dopyt na trhu, vedia, ktorá slečna zaujme viac pred objektívom pri fotení katalógov a za ktorou sa budú blázniť dizajnéri, aby pre nich predvádzala na prehliadkach. Dve z finalistiek už majú dokonca podpísané zmluvy na predvádzanie pre ateliéry Prada a Calvin Klein. Hoci riaditeľ súťaže Saša Jány nechcel odtajniť mená – zo zákulisia sme sa dozvedeli, že sú to opäť Slovenky.

„Každý rok rozprávame, aké sú dievčatá krásne a aký silný rok máme za sebou. Ale tento rok to platilo naozaj na 120 percent – najmä v prípade našich dievčat,“ skonštatovala topmodelka Michaela Kocianová, ktorá je ambasádorkou slovenskej časti modelingovej súťaže. „Netvrdím, že Češky neboli pekné, ale práve slovenské dievčatá mali veľmi silný ročník,“ komentovala. Riaditeľ modelingovej súťaže Saša Jány pre Pravdu prezradil, že pri slovenských kandidátkach váhala porota do poslednej chvíle. „Pri českej osmičke finalistiek sme sa zhodli takmer jednoznačne. Ale so Slovenkami to bolo horšie. V hre boli tri mená a ešte päť minút pred rozhodnutím sme sa medzi sebou dohadovali, ktorú vybrať. Dovolím si tvrdiť, že každá z nich by mohla pokojne vyraziť do Číny na svetové finále,“ uviedol.

zväčšiť Slovenka Barbora Koláriková (vpravo) a Češka... Foto: ELITE MODEL MANAGMENT
Barbora Koláriková (vpravo) a Češka Eva Klímková Slovenka Barbora Koláriková (vpravo) a Češka Eva Klímková zvíťazili v súťaži Elite Model Look 2013.

Skromnosť tiež môže pomôcť

U mnohých „štrnástok“ by predstava súperiť v čínskom Šen-zene na svetovom finále modelingovej súťaže s desiatkami iných krásnych tínedžeriek vyvolala panický strach. Koláriková vníma veci pragmaticky. „Dni pred finále sme venovali nácvikom chôdze, choreografie, mali sme fitingy – bolo to namáhavé, ale stálo to za to. Čínske svetové finále bude väčšie a stresovejšie. Ale tiež bude určite skvelým zážitkom. Presne to očakávam,“ skonštatovala.

Pripravenosť modelky nespočíva len vo vzhľade či dokonalej chôdzi. Schopnosť vedieť sa prezentovať, komunikovať v cudzom jazyku, byť samostatná – každým rokom je podľa modelingového experta situácia lepšia. „Deväťdesiat percent dievčat sa za hranicami bez problémov dohovorí a to je pre nás naozaj užitočná pomoc od samotnej modelky,“ skonštatoval Jány.

Veľkú úlohu, pozitívnu, podľa neho dnes zohrávajú médiá – predovšetkým internet. „Informovanosť o modelingu je oveľa väčšia. Aj vďaka nej k nám prichádzajú mladé slečny, ktoré vedia, čo chcú a do čoho idú. Odzrkadľuje sa to tiež na komunikácii s ich rodičmi, zákonnými zástupcami. Už ide o generáciu, ktorá nevníma modeling ako čosi neznáme, nebezpečné – výrazne sa zlepšila vzájomná komunikácia,“ prezradil.

Priznal, že lokálne rozdiely a špecifiká u mladých dievčat vníma. „Kým české študentky majú pomerne jasne zadefinované ciele a ambície, viac sa predvádzajú, Slovenky sú skromnejšie. Ale v konečnom dôsledku aj to môže byť výhodou,“ vysvetlil. Teší ho však, že ani české, ani slovenské tínedžerky neskúšajú modeling preto, aby sa z nich stali celebrity. „Sám som bol prekvapený, ale už mladé dievčatá vnímajú kariéru modelky komplexne. Je to možnosť vidieť svet iným spôsobom. Ak dokážu modeling zladiť so školou, čo je nutnosť, je pre ne veľmi dobrým príjmom. Čiže celý balík poznávania kultúr, zárobku a možnosti niečo dosiahnuť v relatívne mladom veku – to je to, čo hľadajú,“ doplnil.

Sen musí byť váš, radí topmodelka

Jedna z najúspešnejších slovenských modeliek súčasnosti – Trenčanka Michaela Kocianová priznala, že sama sa musela určité veci naučiť. A inkubačná doba v jej kariére trvala skoro dva roky, kým sa skutočne presadila. Hoci dnes už vlastne nie je možné dosiahnuť takú popularitu a medzinárodnú medializáciu, akú prežívali kedysi supermodelky na čele s Claudiou Schifferovou či Lindou Evangelista, úspech sa dá merať aj inak. Pre Kocianovú je to byt v New Yorku, možnosť cestovať a spoznávať nových ľudí. „Modeling sú veľké dvere do sveta. Či už ide o náš biznis, kde sa môžu dievčatá posunúť až do pozície topmodelky, ale napríklad aj dvere do sveta filmu, herectva či fotografovania alebo dizajnu,“ zauvažovala dlhonohá kráska, ktorá ako jediná Slovenka predvádzala pre značku Victoria's Secret.

Podľa Kocianovej je dôležitá predovšetkým cieľavedomosť. „Nemala by však byť falošná, cudzia, ale naša vlastná. Dievčatá by mali ísť za svojím cieľom len vtedy, ak je to skutočne ich sen – nie plány nejakej mamy alebo babky, že z vnučky vyrastie modelka. Túžba po modelingovej kariére musí vychádzať predovšetkým zo samotných dievčat,“ vyhlásila.

zväčšiť Topmodelka Daniela Peštová (v strede) so... Foto: ELITE MODEL MANAGMENT
Daniela Peštová, Eva Klímková a Barbora Koláriková Topmodelka Daniela Peštová (v strede) so začínajúcimi modelkami a víťazkami súťaže Schwarzkopf Elite Model Look - Evou Klímkovou (vľavo) a Barborou Kolárikovou.

Jej česká kolegyňa Taťána Kuchařová, ktorá vyberala z tisícok prihlásených v susednom Česku, dáva nádej aj tým, ktorých meno na československom finále neodznelo medzi víťazkami. „Niekedy stačí byť vo finálovej šestnástke a šance zabodovať v zahraničí sú skutočne vysoké. Záleží na dievčatách, ako sa budú profilovať, ako sa budú snažiť a tiež tak trošku na šťastí,“ uviedla pre Pravdu bývalá Miss World.

Minulotýždňové finále Elite Model Look 2013 ukázalo vizuálny potenciál, ktorý slovenským a českým dievčatám nikdy nechýbal. Ambície a silu osobnosti však už budú testovať na iných mólach…

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #modeling #móda #modelka #predvádzanie

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...