Lucia Lužinská: Odpovede nehľadám len v lunárnom kalendári

Jazzová speváčka a herečka Lucia Lužinská sa narodila v znamení rýb. Pripúšťa, že možno aj vďaka tomu má blízko k veciam "medzi nebom a zemou".

08.08.2013 10:00
debata
Lucia Lužinská. Foto: Marián Datko
Lucia Lužinská Lucia Lužinská.

Neutiekam sa k nim

„Veci, ktoré nie sú považované za vedecké, sú mi blízke, no nemôžem povedať, že by som žila podľa nich,“ spresnila Lužinská pre Žena.Pravda.sk. Dodala, že v nich hľadá odpovede na svoje otázky, no neutieka sa k nim. Naopak, hľadá ich aj vo vede, v odborných knihách. Nielen v lunárnych kalendároch. Blízka jej je aj joga.

Je nov alebo spln?

Lunárny kalendár v podobe zápisníka v jej kabelke už nejaký ten čas nemôže chýbať. „Presne viem, aká je mesačná fáza, či je nov alebo spln. Vtedy sa snažím nepiť kávu ani alkohol, nejesť veľa sladkostí a korenistých jedál,“ prezradila Lužinská. Pri nove je dobré držať pôst, informovala, pretože vtedy má organizmus najväčšiu schopnosť zbavovať sa toxínov. „Lymfa, krvný obeh sa prečisťujú, takže by bolo nelogické, keby sme ich vtedy ešte zaťažovali. Radšej v tom čase pijem zeleninové šťavy, vodu a čistiace čaje. Spraviť si raz za mesiac takýto pôst je úplne ideálne,“ odporučila.

Čomu sa vyhnúť a čo posilniť

Sú tiež dni, kedy podľa lunárneho kalendára nie je vhodné polievať kvety, lebo sa tvoria vošky a naopak také dni, kedy rastliny lepšie absorbujú vodu. Dá sa to mimochodom odsledovať voľným okom. Naši predkovia vraj podľa toho sadili, napríklad koreňovú zeleninu pri ubúdajúcom mesiaci a rastliny, ktoré majú plody nad zemou počas dorastajúceho mesiaca. „Občas spozorujem, že ma bolí krk a mesiac sa práve nachádza v znamení býka, ktoré ovplyvňuje krk, mandle, čuch. Na leva si napríklad chodím dať kaderníčke podstrihnúť vlasy, sú pevnejšie. Podľa toho tiež viem, čomu by som sa mala vyhnúť alebo naopak, aký aspekt zdravia posilniť.“ Na otázku, čomu sa vyhýba počas splnu, Lužinská, ktorá tiež príležitostne vedie cvičenia jogy, odpovedá: „Hovorí sa, že by sme nemali robiť stojky ani sviečky, že by sme vtedy nemali zbytočne zaťažovať hlavu.“

Je to dokázateľné

Muži majú tendenciu zasmiať sa nad vecami, ako je napríklad lunárny kalendár. A nad tým, že by mesiac mohol ovplyvňovať naše telo, život. „Ale keď si vezmete príliv a odliv, ktorý sa riadi mesiacom, nad tým sa zasmiať nemôžete, lebo to je dokázateľné,“ usmieva sa Lužinská, ktorej partner, Boris Čellár, je tiež umelec a nie práve pragmatický typ človeka. „Aj on rieši veci pocitovo a intuitívne a necháva sa viesť vecami medzi nebom a zemou, kam, mimochodom, mesiac tiež patrí.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Lužinská #lunárny kalendár #mesiac

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...