Pavel Konáš: Nechcem pivné bruško, ešte chcem počkať

Český degustátor piva, Pavel Konáš rád pije a je. Okrem piva však rád pije aj víno.

11.07.2013 16:00
Pavel Konáš Foto:
Degustátor piva Pavel Konáš.
debata

Dobrým degustátorom sa podľa neho môže stať každý človek, ktorý sa predtým trochu venoval gastronómii, stačí, že rozozná dobrý pokrm od „šlichty“. Všetko ostatné je dennodenný tréning – degustácie, overovanie si znalostí príchutí. Dôležité sú tiež asociácie, ktoré si k príchutiam pridá.

Na otázku, či si vie ešte vychutnať pivo, keď ho neustále ochutnáva, Konáš pre Žena.Pravda.sk odpovedal: „Ale áno. Horšie je to v prípade, keď prídem do reštaurácie, kde sa oň prevádzkar zle stará. Hneď zistím, že niečo nie je v poriadku. Potom radšej pijem víno.“ Ako však dodal, v porovnaní so situáciou, ktorá bola v Českej republike a aj na Slovensku v 90-tych rokoch, je pivo v týchto krajinách na oveľa lepšej úrovni.

Pivo upravuje trávenie. Foto: Oles Cheresko
pivo Pivo upravuje trávenie.

Hovorí sa, že od piva sa priberá. Pavel Konáš to potvrdil. „Odporúčam každému, kto trpí nechutenstvom, aby si dal malé pivo. Zlepší sa to,“ povedal. Podľa jeho teórie sa z tohto moku priberá skôr z dôvodu, že štartuje chuť na jedlo. Na otázku, ako je možné, že on, degustátor piva, nemá pivné bruško, Konáš so smiechom odpovedal: „Ale mám, pomaly sa robí. Hlavne nechcem mať také bruško, ešte chcem počkať.“

Zaujímavosťou je, že degustátor môže testovať pivo a zároveň víno. „Ja som degustátor piva a amatér degustátor vína. Dá sa to skĺbiť, pretože veľa príchutí, ktoré sa vyskytujú v pive, sú paralelne zastúpené aj vo víne,“ objasnil Konáš. Vynikajúci degustátor by mal podľa Konášových slov rozlíšiť tristo druhov príchutí (z približne tisíc), pričom štandardný sa pohybuje na stovke.

Pavel Konáš tvrdí, že v živote už bol opitý. „Nebudem to zapierať, bol som niekoľkokrát opitý. No snažím sa mať nad sebou stále kontrolu a neopíjať sa tak, aby som ležal pod stromom. To sa mi ešte nestalo.“ A hoci by degustátor piva nemal skĺznuť do roviny alkoholika, stať sa to môže. „Tá hrozba je nad každým človekom, ktorý pije. Ak to niekto s alkoholom preháňa a postretne ho v živote niečo nepríjemné, naštartuje a to a už nie je cesty späť. Môže sa to stať aj degustátorovi, rovnako, ako bežnému občanovi,“ skonštatoval ďalej Konáš.

Jedným z jeho koníčkov je ochutnávať iné pivá. „Kedysi sme boli hrdí na to, že sme pivári, teraz sme jedným z mnohých národov, ktorí máme najlepšie pivá na svete.“ Na otázku, kde si ešte okrem Českej republiky vychutnal pivo, Konáš zhodnotil: „Bavorsko je destináciou, ktorá vyrába dobré pivá, Belgicko má mnoho zaujímavých pív, Anglicko, Írsko, tiež Severná Amerika a prekvapivo India.“ Naopak, zlé pivo sa ľahko podarí každému, kto šetrí na výrobkoch.

debata chyba

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...