Eva Sakálová o joge: Aj ja som hľadala šťastie

Herečka Eva Sakálová sa venuje joge už štyri roky. Začala power jogou v čase, kedy mala nutkanie vyskúšať niečo nové.

10.04.2013 17:00
debata
Herečka Eva Sakálová. Foto: Ľuboš Pilc
Eva Sakálová Herečka Eva Sakálová.

Na začiatku bola power joga

Power joga ju chytila a potom už nebolo ďaleko od skúšania rôznych iných druhov. Prešla cez ashtanga jogu, hot jogu, bikram jogu a zakotvila pri hatha joge. „Predtým som veľa tancovala, ale ako herečka som nemala čas na pravidelný pohyb. Joga bola dobrá v tom, že som si mohla vybrať akýkoľvek kurz, keď som mala čas,“ spomenula herečka.

Myseľ a telo

Na úplnom začiatku sa snažila dostať k základom. O joge sa plánovala dozvedieť viac aj z dôvodu, že ju chcela praktizovať aj sama doma. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa vybrala na mesačný kurz do Indie. Naučila sa tam, že nejde len o fyzické danosti človeka, teda, či v pozícii strom udrží rovnováhu, ale aj o trénovanie mysle. „Ak uverí myseľ tomu, že telo dokáže stáť na jednej nohe, pričom druhá je zdvihnutá nad hlavou, uverí tomu aj telo.“ Práve to sa Eve na joge zapáčilo najviac. „Verím tomu, že psychično je prepojené s fyzičnom,“ zdôraznila žena, ktorá už dnes jogu precvičuje v tanečnej škole Kataríny Štumpfovej a Mateja Chrena.

India je iný svet

V Indii sú podľa jej slov úprimnejší ľudia a viac sa rešpektujú. „India je pre mňa veľmi farebná, špinavá a pestrá. Je tam všetko od najnižšieho po najvyššie, úplne iný svet,“ skonštatovala herečka. Navštíviť túto krajinu odporúča dnes všetkým a sama sa do nej ešte plánuje vrátiť. Vraj to dá nadhľad nad všetkým, čo tu na malom Slovensku riešime. „Keď porovnáte Indiu so Slovenskom, je to len taký malý kúsoček,“ pripomenula.

Hľadala som šťastie

Čo konkrétne dala joga jej? V prvom rade upokojenie. „Vždy som sa po joge cítila dobre a vyrovnane.“ Tomu však žiadne depresie ani iné psychické výkyvy nepredchádzali. Nepopiera však, že tiež hľadala šťastie, čo vydrží. „A potvrdilo sa mi, že šťastie ide zvnútra, nie zvonka. Nejde o to, či máte viac peňazí alebo úspech, ale o to, ako sa cítite vo vnútri,“ povedala a dodala, že v jej prípade to bolo aj o hľadaní. „Ja rada hľadám. Život ma baví a chcem skúšať nové veci.“

Aby sme sa nezbláznili

Mesačný kurz v Indii neabsolvovala preto, aby dostala certifikát, ale preto, že sa o sebe chcela niečo dozvedieť. Veľa jej dal aj z pracovného pohľadu. „Pretože my herci nepracujeme len so svojou tvárou a telom, ale aj s emóciami. A z toho sa môžeme aj zblázniť, alebo minimálne dostať sa do nerovnováhy.“ Joga je preto podľa nej dobrá aj v tomto. Že prinesie rovnováhu do hereckého, veľmi akčného života.

Žiť v prítomnosti

Jogu odporúča aj ženám, ktoré sa snažia otehotnieť a nevedia sa uvoľniť. Cvičenie pomôže aj v tom, že človek prestane rozmýšľať nad problémami a na konci tunela uvidí svetielko, pretože dospeje k názoru, že každý problém má riešenie. V neposlednom rade umožní aj upriamiť sa na prítomnosť, pretože žiť v minulosti nemá zmysel. „Joga je širokospektrálny názov pre všetky možnosti, ktoré ponúka. Ja sama sa považujem za študentku. Stále som v procese skúmania, študovania a zisťovania.“

debata chyba

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...