Mirka Ábelová: Píšem stále. Vždy je o čom

Poetka Miroslava Ábelová vraví, že stále má čo robiť. Píše stále, vždy má tému a inšpiráciu. A keď práve nepíše poéziu, píše prózu.

06.03.2013 12:00
debata

Mnohí poeti vravia, že tie najlepšie básne napísali počas svojho najťažšieho životného obdobia. Platí to aj vo vašom prípade?
Kedysi som to brala presne tak isto. Že písať dokážem iba vtedy, keď mám „depku“, zlé obdobie, alebo tak. Dnes už to tak neberiem. Keď mám depku, píšem si svoje „martýrske“ básničky o vzťahoch a veciach, ktoré ma trápia, keď mám dobrú náladu, zabávam sa podivnými experimentami, prípadne parodovaním súčasných „avantgardných“ básnikov. Neviem, ktoré básne patria medzi „najlepšie“ – tie ktoré sa páčia mojim čitateľom, sú zvyčajne dosť odlišné od tých, ktoré sa zdajú znesiteľné kritikom, alebo iným básnikom (smiech). Navyše, teraz som, čo sa týka vzťahov, už dlhší čas šťastná, takže keby som mala písať len o sklamaniach vo vzťahoch, musela by som asi načas stíchnuť. A tú radosť istým ľuďom neurobím…

Miroslava Ábelová: Inšpirujú ma mimopolitické... Foto: Mili Vigerová
Miroslava Abelova Miroslava Ábelová: Inšpirujú ma mimopolitické veci, ktoré sa dejú okolo mňa.

Pracujete v rozhlase, chodíte aj na politické tlačové konferencie… Inšpirovalo vás už niečo „triviálne“ natoľko, že ste využili vo svojej tvorbe?
Texty, ktoré by zaváňali politikou, sa snažím nepísať. Je to nuda a po čase po nich neštekne ani pes. Viď bývalý režim a pár pokusov vtedajších básnikov vliezť mu do zadku. S odstupom času to skôr vyznieva smiešne. Pravdou však je, že dva z posledných textov sa týkajú niečoho, čo ma v práci novinárky inšpirovalo – sú to často bizarné tlačové správy, ktoré vydali tlačové agentúry. Použila som ich do konceptuálnej zlátaniny. Tiež ma inšpirovali výroky pána prezidenta. Ale tie som iba spojila, aby dávali (nový) význam. Väčšinou ma skôr inšpirujú vzťahy, alebo veci, mimopolitické, ktoré sa dejú okolo mňa.

Na otázku, či práve niečo píšete, ste odpovedali: Jasné! Prečo je to také jasné? Veľa umelcov začne tvoriť, až keď má o čom. Vy tento pocit nepoznáte? Alebo máte stále o čom?
Stále vnímam svet okolo seba a stále sa nájde niečo, čo inšpiruje. Píšem stále. Vždy je o čom. Niečo nechávam, niečo škrtám, niečo ničím, prípadne odkladám s pečiatkou: Nateraz nepoužiteľné, lebo je to zlé. A keď nepíšem poéziu, mám rozpísané dve prózy, ktoré by som jedného dňa rada dokončila a vydala. Čiže stále mám čo robiť. Len by som si na to popri tlačovkách a platení účtov potrebovala nájsť viac času.

Miroslava Ábelová: Vždy sa nájde niečo, čo... Foto: Mili Vigerová
Miroslava Abelova Miroslava Ábelová: Vždy sa nájde niečo, čo inšpiruje.

Jar uz o sebe dáva nekompromisne vedieť, všetci sme ju netrpezlivo očakávali. Aj pre vás znamená najtvorivejšie obdobie?
Jar pre mňa skôr znamená odhodenie zimnej bundy a vylezenie z bytu, prípadne z krčiem, do priestoru. Nasávanie nových vecí a energií. Tvorivé obdobia u mňa jar, leto, jeseň, zima nejako extra neovplyvňujú.

debata chyba

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...