Ako sa oblieka diva na plný úväzok či moderná žena s vášňou pre módu? V Prahe odpoveď ponúkli slovenskí tvorcovia, pozrite si to najlepšie

Priestory historickej budovy Tyršův dům na malostranskej strane rieky Vltavy hostili niekoľko dní prehliadkový maratón tvorby českých aj slovenských dizajnérov. Na pražský "fešn vík" dorazili aj hviezdy spoza hraníc.

26.04.2024 00:00
móda, Vanda Janda Foto:
Modelka kráča v závere prehliadke dizajnérky Vandy Jandy na pražskom týždni módy.
debata

Koncept tohtoročného podujatia bol výrazne pozmenený a namiesto klasických kolekcií sa jednotliví dizajnéri – respektíve prevažná väčšina z nich – prezentovali s výberom v podobe minikolekcie naznačujúcej estetické vplyvy aj sezónne smerovanie.

Modelka Denisa Mendrejová na akcii v Prahe nechýbala. Čítajte viac Manželka Majka Spirita s nôžkami v kožušine, Mendrejová v zlate či Dobiš a Fajnor ako módne divy: Pozrite si kreácie hviezd z pražského týždňa módy

V programe nechýbali etablované mená (Michael Kováčik, Martina Špetlová či Vanda Janda), popri ktorých dostali priestor aj nováčikovia (čerstvý absolvent UMPRUM Tomáš Němec) či naopak dnes už legendy českého dizajnu ako Liběna Rochová, ktorá napríklad Němca formovala ako jeho profesorka na škole. Práve Němcova kolekcia patrila obsahovo konzistenetným a najrozsiahlejším, čo sa počtu modelov týka.

Slovenský dizajnér Miro Sabo odprezentoval v...
Slovenský dizajnér Miro Sabo odprezentoval v...
+18Slovenský dizajnér Michael Kováčik a jeho...

Už spomenutých Kováčika či Vandu Jandu doplnil v slovenských farbách aj Miro Sabo alebo značka Nehera. Hoci toto kvarteto spája slovenský „pôvod“, výrazný vplyv na ich rukopis a podoby tvorby majú presahy spoza hraníc. V prípade slovenskej značky Nehera je to bohatá história, ale tiež úspech na trhoch ako Rakúsko, Nemecko, Británia či Japonsko a Južná Kórea a spolupráca s viacerými dizajnérkami z rozličných kútov Európy ako tvorivým tímom. U zvyšku zostavy je to predovšetkým život v Prahe a kontakt s jej výrazne pestrejšou a bohatšou klientelou, ktorá formuje v rámci návrhárskej tvorby aj dôraznejší tlak na koncept, originalitu a kvalitu produkcie.

zväčšiť Na pražskom týždni módy sa prezentovala... Foto: Artur Koff/MBPFW
móda, Nehera Na pražskom týždni módy sa prezentovala minikolekciou aj slovenská značka Nehera.

U Kováčika dominovali variácie na dekonštruovaný trenčkot a známe tváre ako modelky. Okrem miss Kingy Puhovej či dlhoročnej múzy Anety Vignerovej pre neho predvádzala aj Maria Dušička, manželka rapera Majka Spirita. So celebritnou výpomocou, hoci viac orientovanou na kreatívny svet, sa prezentoval aj Miro Sabo. Jeho minilíniu predvádzala dizajnérka Klára Nademlýnská či kolegyňa Vanda Janda.

Justýna Zedníková Čítajte viac Najkrajšia Češka v perí, zvodná Orviská aj Majk Spirit s krásnou manželkou - známe tváre si užili luxusný večer. Módou očaril Španiel, ktorý oblieka Beyoncé

Prekvapením aktuálneho diania na pražskom týždni módy bola pritom práve „rozlúčková“ kolekcia Vandy Jandy. Pre portál Vogue.com priznala, že si od dizajnu neplánuje dať pauzu, ale možno pôjde o poslednú prehliadku v českom priestore. Špekulovať sa okamžite začalo, či slovenská rodáčka nedostala ponuku na trhu v zahraničí.

zväčšiť Slovenský dizajnér Michael Kováčik a jeho... Foto: Artur Koff/MBPFW
Slovenský dizajnér Michael Kováčik a jeho kolekcia na pražskom týždni módy. Slovenský dizajnér Michael Kováčik a jeho kolekcia na pražskom týždni módy.

Popri domácich tvorcoch sa divák a konzument módy dočkal aj ochutnávky zo zahraničia. Popri menách ako Jean Gritsfeldt či Neige alebo Podyh najviac rezonovala prítomnosť Artura Obegera. Španielsky rodák spolupracoval s domácou značkou Pigmentarium na dvojici luxusných parfumov Azabache a Azabache Chapter 2, ale v módnom priestore je jeho meno omnoho známejšie vďaka tvorbe pre dvojicu megahviezd.

Prehliadka gréckeho tvorcu Yiorgosa Eleftheriadesa
Video
Zdroj: TV Pravda

Obegero vytvoril kostým na mieru pre speváčku Beyoncé, ale tiež jej kolegyňu Adele a jeho kolekcie, ktoré tvorí v Paríži, považujú mnohí kritici za dokonalý návrat k tradícii precízneho remesla v súzvuku s originálnym nápadom. Tridsiatnik by sa určite ľahko udomácnil aj pri tvorbe haute couture, ktohovie, s čoraz výraznejšou pozornosťou upretou jeho smerom, tam možno jeho kroky povedú…

Laura Homolová (dcéra Dary Rolins) sa tiež...
Modelka Maria Dušička.
+57Topmodelka a účastníčka šou Survivor Denisa...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #týždeň módy #Nehera #Michael Kováčik #Vanda Janda #Miro Sabo

+ Smiech je najlepší liek, dodáva zdravie a pozitívnu energiu.
Dobré plánovanie a organizácia sú kľúčmi k...

+ Neseďte doma pri monitore, dosť času pri ňom predsa trávite v škole.
Premýšľajte o dlhodobej kariére, finančný...