Všetko, čo by ste mali vedieť o rúžoch na pery! Známa slovenská vizážistka radí... aj to, ako sa vyhnúť klasickým prehreškom

Presné pôvody rúžu na pery je ťažké určiť, ale predpokladá sa, že používanie farbív na ústa sa datuje už do čias starovekých civilizácií.

03.04.2024 00:00
ysl dmi makl ysl-loveshine-candy-glaze-23... Foto:
Lesk a farba na perách je najnovší trend dekoratívnej kozmetiky. Vizuál Yves Saint Laurent.
debata

Sumeri a Egypťania používali vraj napríklad rozomleté drahé kamene, slávna Kleopatra mala drviť do karmínova sfarbené chrobáky a mravce, aby si vytvorila červený pigment na pery. V starovekom Grécku ženy zase používali kombináciu červeného pigmentu a bielidla, pričom to druhé bolo toxické a často spôsobovalo zdravotné problémy.

MACO8724 Čítajte viac Jarné trendy sa už chytajú žezla: Dôkazom je kvetinová kráska Marcinková aj žiarivé tóny zelenej na Tatiane Drexler

Prvý moderný rúž na pery, ako ho poznáme dnes, bol vytvorený koncom 19. storočia. V roku 1884 francúzsky parfumér Guillaume-Pierre Berthoud začal vyrábať rúž na pery v formáte, ktorý sa dá tvarovať, čím sa stal praktickejším a prenosnejším. Avšak až na začiatku 20. storočia sa komerčný rúž stal široko dostupným a populárnym.

Kvalita je neporovnateľná

O viac ako sto rokov neskôr patrí priemysel s dekoratívnou kozmetikou medzi oblasti životného štýlu a krásy s miliardovými tržbami. Zmenilo sa však aj čosi ďalšie. „V súčasnej dobe máme omnoho kvalitnejšie rúže. Jednak majú úžasné pigmenty, ale zároveň sa aj starajú o hydratáciu pier. Nevysušujú ich,“ vysvetľuje renomovaná slovenská vizážistka Katarína Kmecová. „Aj keď sú rúže matné, zároveň pery hydratujú. Predtým to nebolo pravidlo. Kedysi obsahovali viac pigmentov a menej zvláčňujúcich ingrediencií, dnes sú už produkty na pery také kvalitné, že okrem farbenia pery aj ošetrujú,“ pokračuje ďalej.

Lesk a rúž na pery LoveShine Candy Glaze od...
Vyživujúci olej na pery Dior LIp Glow, ktorý...
+8Lesk na pery od Jeffree Star Cosmetics v...

Paleta produktov a odtieňov na trhu je obrovská – ani to však neznamená, že sa už dnes ženy dokážu vyhnúť chybám alebo prešľapom. Podľa odborníčky dvoma najčastejšími je nesprávny odtieň a snaha o zväčšenie pier. „Niekedy sa mi zdá, že sa o to snažia silou mocou. Napríklad pomocou tmavšej kontúrovacej tužky,“ upozorňuje Kmecová. Pri výbere odtieňa je podľa nej dôležité skúšať niekoľko druhov a farebných tónov. V zásade však platí, že ak má žena chladnejší tón pleti, taký by mal byť aj odtieň jej rúžu.

zväčšiť Vizážistka Katarína Kmecová na masterclass YSL... Foto: Zdeno Gáfrik
Katarína Kmecová Vizážistka Katarína Kmecová na masterclass YSL líči speváčku Emmu Drobnú.

„Najjednoduchšou pomôckou je postaviť sa za denného svetla pred zrkadlo a priložiť si ku pleti striebornú alebo zlatú farbu. Podľa nich zistíme, či sme teplý alebo studený typ a či nám viac budú svedčať studené alebo teplejšie ladené farby rúžov. Teórií existuje viac, pomôcť dnes už dokážu aj samotné značky – často delia produkty do podlínií a ponúkajú návod, ktorý tón sa hodí ktorému typu pleti,“ hovorí Katarína Kmecová a dodáva, že v jej prípade funguje aj to, že rúž kontrastuje s očami. „Farba rúžu by mala byť jemnejšia, ak sú výrazné oči. A naopak, ak sú menej výrazné oči, tak farba rúžu môže byť výraznejšia.“

Rúž je o osobnosti, ale s farbami opatrne

Vizážistka, ktorá roky spolupracuje so značkou Yves Saint Laurent, však dodáva, že najdôležitejšia je individualita každej nositeľky. „Žena vyjadruje rúžom aj svoje vnútro a aký má temperament, akú má náladu… Alebo proste sa chce páčiť niekomu, nielen sama sebe, ale aj manželovi. Aj to rozhoduje, aké odtiene volí a ktoré si vyberie,“ zdôrazňuje make-up artistka.

Tatiana Drexler Čítajte viac Nelíči sa a keby nemusela, ani sa nečeše. Pred kamerami je však Tatiana Drexler ukážková diva. Farba, ktorá jej pristane najviac, omladí každú ženu

Trendy v dekoratívnej kozmetike s výraznými a často veľmi extravagantnými odtieňmi sú určené skôr mladším ročníkom, naznačuje Katarína. „Sama som nosila výraznejšie odtiene, keď som bola mladšia, experimentovala som s farbami. S pribúdajúcim vekom vnímam dekoratívnu kozmetiku ako pomocníka na zvýraznenie predností a zakrytie drobných nedostatkov. Najväčší dôraz by sme mali klásť na starostlivosť o pleť,“ hovorí Kmecová.

Herečka Madelyn Cline a jej výrazné líčenie... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Madelyn Cline, najlepšie líčenie, MTV Video Music Awards Herečka Madelyn Cline a jej výrazné líčenie kombinujúce vplyvy 70-tych a 80-tych rokov. Výrazný lesk na perách, kontúrovacia ceruzka či madľové oči.

Pery nemusia byť len o farbách, skrášliť a povýšiť pery dokážu aj telové (tzv. nude) odtiene. Jedným z horúcich trendov posledného roka je návrat intenzívneho lesku. Pery s ním pôsobia plnšie a zdravšie, značky sa tiež predbiehajú v plejádach odtieňov pri rúžoch s leskom.

Pozor na zúbky…

Takéto rúže zvyčajne nie sú „problém“, keď príde na tradičné rúžové faux pas – farba otlačená na zuboch. Ale ak patríte k ženám, ktoré milujú výrazné pigmenty a sýte farby, odborníčka ponúka tip, ako sa podobnej nehode vyhnúť.

vrstvenie, hydratácia, pleť Čítajte viac S pleťou dokáže zázraky, ťažko nájdete lepšieho pomocníka: S touto kyselinou omladnete a nielen to...

„Pery by mali byť hydratované, to je základ. Pred nalíčením ich môžete máličko pretrieť korektorom alebo mejkapom. Jemne pery odtlačiť do papierového obrúska a naniesť prvú vrstvu rúžu. Ideálne je urobiť to so štetcom na pery. Následne pery prepudrujete transparentným púdrom – veľmi jemnunko – a zase pridáte tenkú jemnú vrstvu rúžu,“ vysvetľuje postup Katarína Kmecová. Vrstvenie sa postará aj o to, aby rúž vydržal počas dňa dlho. Dôležité je dávať pozor pri jeho nanášaní na hranicu pier. Takéto líčenie si žiada trochu viac času, čo nie všetky ženy majú. Tým v druhej skupine odporúča práve odtiene s leskom a žiarivé, energicky a prirodzene pôsobiace farebné tóny. Pár z nich nájdete aj ako tipy v našej galérii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #líčenie #pigment #pokožka #farba #pery #lesk #Katarína Kmecová

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...