Prečo plytváme vlasmi? Svetre z ľudských vlasov začali vyrábať v Holandsku. Nosili by ste ich?

Vlnený plášť a ľudské vlasy majú viac spoločného, než si myslíte. Nielen že pomáhajú udržať telesné teplo, oboje je tiež tvorené keratínovými proteínovými vláknami.

18.11.2023 13:00
vlasy, žena, masáž Foto:
Vlasy ako žiaduci odpad určený na recyklovanie?
debata (1)

A jedna začínajúca holandská firma si teraz kladie otázku, prečo to prvé nosíme, ale tým druhým plytváme. Napísal to server televízie CNN.

Spoločnosť Human Material Loop dúfa, že zmení módny priemysel tým, že premení ľudské vlasy na textil. Zatiaľ vyrobila prototypy kabátov, svetrov a blejzrov z ľudských vlasov – s nádejou, že jedného dňa budú odevné spoločnosti nakupovať tento alternatívny materiál pre vlastné návrhy. Spoluzakladateľka firmy Zsofia Kollarová hovorí, že ju už dlho fascinuje potenciál vlasov ako materiálu. Zaujali ju emócie, ktoré k nim ľudia prechovávajú.

„Na našich vlasoch nám hrozne záleží, ale akonáhle sú ostrihané, pripadajú nám trochu nechutné,“ povedala. Keď sa začala pandémia covidu-19, prežila Kollarová ako návrhárka krízu identity a rozhodla sa, že skúsi napraviť problém s odpadom vo vlasovom priemysle.

Každú minútu vyprodukujú kaderníctva v USA a Kanade okolo 400 kilogramov odpadu. Keď sa vlasy rozkladajú bez prítomnosti kyslíka, napríklad vo vreci na odpadky zakopanom na skládke, uvoľňujú sa z nich skleníkové plyny, ktoré prispievajú k zmene klímy.

Podľa firmy Human Material Loop skončí na európskych skládkach každý rok 72 miliónov kilogramov odpadu z ľudských vlasov, čo zodpovedá váhe siedmich Eiffelových veží.

„Je to veľký a bohatý prúd odpadu,“ povedala Kollarová. Väčšina krajín podľa nej tento odpad spaľuje a mnohé alternatívne riešenia nie sú šetrné k životnému prostrediu, alebo nie sú vhodné na široké využitie.

Použitie vlasovej tkaniny sa príliš nelíši od pletenia svetra z akéhokoľvek iného materiálu, dodala. Krátke vlasy sa spriadajú dohromady a premieňajú sa na súvislú niť, z ktorej sa vyrába priadza, ktorá sa potom farbí čistými pigmentmi.

Prvým prototypom firmy Human Material Loop bol sveter, ktorý na dotyk pôsobí ako vlnený. „Potrebovala som vyrobiť produkt, s ktorým by sa ľudia mohli stotožniť a sveter bol jedným z najuskutočni­teľnejších prototypov,“ povedala Kollarová.

Odvtedy spoločnosť otestovala ďalšie prototypy, vrátane outdoorovej bundy vypchatej vlasmi zaisťujúcimi tepelnú izoláciu, ktorú vyskúšala v drsných podmienkach pri expedícii na najvyššiu horu Argentíny Aconcagua. Tieto prototypy sa zatiaľ nedajú kúpiť, slúžia ako ukážka a cieľom firmy je skôr dodávať materiál pre iných návrhárov a módne značky, aby s ním mohli pracovať. Podľa Kollarovej by cena mala byť konkurencieschopná s vlnou, akonáhle sa dosiahne väčší objem výroby.

„Vieme, že nosiť ľudské vlasy na tele asi nie je niečo, na čo by bola väčšina ľudí pripravená,“ dodala Kollarová. Verí ale, že by sa táto myšlienka mohla u verejnosti presadiť. Podľa nej nejde len o to, nosiť sveter z ľudských vlasov, pretože je to niečo nové, alebo preto, že to zapadá do konceptu udržateľnosti, ľudské vlasy sú podľa nej neuveriteľne odolný materiál. Spoločnosť Human Material Loop získava ostrihané vlasy zo salónov v Holandsku, Belgicku a Luxembursku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #odpad #sveter

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...