Čo spôsobuje ovísanie pŕs a ako tomu zabrániť?

Cigarety, alkohol, ale aj kofeínové nápoje sa podpisujú pod estetický problém, ktorý trápi nežnejšiu polovičku ľudstva. Pomoc netreba v tomto prípade hľadať ihneď u plastického chirurga. Existuje totiž zopár šikovných trikov, ktoré vraj môžu zabrať.

16.11.2023 11:00
prsia, poprsie, push-up efekt Foto:
Ženské prsia majú rozličné tvary i veľkosť.
debata

Kombinácia okolností nepomáha

Ženské prsia majú rozličné tvary i veľkosť. V prípade, že ide o väčšiu veľkostnú kategóriu, nastávajú ťažkosti, za ktorými stojí zemská príťažlivosť. Dámske poprsie môže pod ťarchou váhy, ale aj iných okolností strácať pružnosť. Výsledkom nie je len zmena fyzického vzhľadu, ale aj psychické problémy, najmä strata sebavedomia a atraktivity. Spomínaný stav prichádza niekedy nielen s vekom, ale môžu ho spôsobovať rôzne faktory ako napríklad tehotenstvo či dojčenie.

Pomocník bielkoviny

I keď sa to zdá na prvý pohľad ako sci-fi, aj zmena životného štýlu dokáže do istej miery zabrániť ovísaniu prsných svalov. Jedálny lístok každej dámy, ktorá čelí tomuto stavu by mal obsahovať väčšie množstvo proteínov. Bielkoviny patria k základným živinám a podieľajú sa na regenerácii, raste a pevnosti svalov. Proteíny môžeme získavať z dvoch zdrojov, rastlinných a živočíšnych. Do prvej skupiny patria strukoviny, orechy, semená rastlín. Do tej druhej mäso, vajíčka a mliečne výrobky. Odporúčané denné množstvo bielkovín je na úrovni 1 – 2 gramov na 1 kg telesnej hmotnosti. Žena s hmotnosťou 60 kg by mala konzumovať každý deň minimálne 60 g bielkovín.

Odkiaľ získame proteíny

Keďže ľudské telo nedokáže naraz (v jednej dávke) stráviť veľké množstvo proteínov, je potrebné si ich rozdeliť do niekoľkých jedál počas dňa. Bielkoviny sa starajú o kvalitu svalov a týka sa to aj tých, ktoré držia tvar ženských pŕs. Nedostatočná výživa spôsobuje ochabovanie svalovej hmoty. Nielen výživa je potrebná pre udržiavanie atraktívneho vzhľadu nežnejšej polovičky ľudstva. Na to, aby sa bielkoviny udomácnili vo svaloch a posilnili ich, potrebujú fyzickú záťaž v podobe cvičenia.

Pomôže aj joga a posilňovňa

Ideálnym športom pre udržiavanie pevných svalov hrudníka je jednoznačne plávanie. K jeho výhodám patrí nielen posilňovanie kostrového svalstva, ale aj jeho tvarovanie do prirodzených, pekných línií. Ženy sa nemusia brániť ani silovým cvičeniam v posilňovni, ktoré sú zamerané na spevňovanie celého tela, zlepšenie stavu svaloviny, ale aj vypnutie pokožky. Pre dámy, ktoré uprednostňujú meditáciu a relaxačné cvičenia je vhodná joga. Spomínanému druhu cvičenia sa pripisuje schopnosť spevňovať celé telo, ale aj zlepšovať plnosť a pružnosť prsníkov. Dobrou voľbou je aj pilates, zumba a beh. Zaujímavé je, že ovisnutú kožu i svaly na hrudníku môže zmeniť aj lepší krvný obeh. Čím viacej pohybu máme, tým viac krvi a kyslíka sa dostáva do týchto telesných partií. Okrem cvičenia môže krvný obeh dobre rozprúdiť aj otužovanie, napríklad striedavé sprchovanie v teplej a studenej vode. Otužovanie sľubuje plnšie a pevné prsia.

žena a hrozno Čítajte aj Mladšia a hladšia pokožka? Aj jeseň ponúka zázračnú látku, stačí siahnuť po...

Dopĺňajme vitamíny, oplatí sa to

Okrem bielkovín ženám pomáha aj konzumácia potravín, ktoré sú bohaté na antioxidanty a vitamíny. Antioxidanty bojujú proti voľným radikálom, ktoré v našom tele vznikajú vplyvom znečisteného prostredia, nevhodnej stravy, ale aj stresu. Pomáhajú teda likvidovať oxidačný stres, ktorý je hlavnou príčinou vzniku zápalov, ale aj starnutia pokožky. Do skupiny najlepších antioxidantov jednoznačne patria vitamíny C a E. Prvý vitamín osviežuje pokožku a pomáha aj pri tvorbe kolagénu. Táto bielkovina je každej žene dobre známa, pretože sa spája s pevnou a elastickou kožou. Problémom je najmä to, že tvorba kolagénu sa po dosiahnutí dvadsiateho piateho roku života spomaľuje.

Najlepšie zdroje vitamínov

Vitamín C nájdeme v citrusoch, kapuste, listovej a koreňovej zelenine. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje na úrovni 75 mg. Podobné antioxidačné účinky má aj vitamín E. Označuje sa tiež ako elixír mladosti a pôsobí na plodnosť, pohlavné ústrojenstvo, ale aj pokožku. Vďaka vitamínu E máme menej viditeľné vrásky, nižší výskyt pigmentových škvŕn a žiarivejšiu pokožku tváre i tela. Spomínaná živina je súčasťou semien rastlín, orechov a rastlinných olejov. Spomedzi orechov sa najviac vitamínu E nachádza v mandliach.

Čomu sa radšej treba vyhnúť?

Ochabovanie pŕs spôsobujú aj niektoré zlozvyky, napríklad pitie veľkého množstva kávy, alkoholu či fajčenie. Nikotín, ktorý je hlavnou návykovou látkou v tabaku preukázateľne negatívne ovplyvňuje pevnosť prsných tkanív. Fajčením trpí aj pokožka celého tela, stráca elasticitu a zdravú farbu. Alkohol vplýva najmä na zdravie pečene a celkové zdravie človeka, ktoré sa prejavuje na zhoršenom stave vnútorných orgánov, ale aj telesných tkanív. Káva, ktorej hlavnou zložkou je kofeín v malom množstve pomáha, povzbudzuje, stimuluje organizmus. Vo väčšom množstve však spôsobuje nerovnováhu tekutín v tele vrátane svalov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prsia #alkohol #nikotín #vitamíny #posilňovanie #kofeín #šport #vitamín C #bielkoviny #vitamín E #kolagén #pevné prsia #prsné tkanivo #vitamíny C a E #prsné svaly

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...