Jej krása brala dych, svet módy formuje dodnes. Ikona Catherine Deneuve je vzorom aj v 80-ke, toto sú jej najkrajšie podoby

Za viac ako polstoročia aktívnej hereckej kariéry nakrútila viac ako stovku filmov. Filmové umenie však nebolo to jediné, čím sa slávna Catherine Deneuve preslávila.

23.10.2023 07:00
Herečka Catherine Deneuve na zábere z roku 1969. Foto:
Herečka Catherine Deneuve na zábere z roku 1969.
debata

Francúzska herečka, ktorá v nedeľu 22. októbra oslávila okrúhle 80. narodeniny, je dodnes považovaná za jeden z kultových symbolov krásy 20. storočia a ženu, ktorá sa výrazným spôsobom podieľala na formovaní podoby módy, štýlu a ženského vnímania krásy.

Monica Bellucci a režisér a producent Tim Burton Čítajte viac Zamilovaná Monica Bellucci urobila veľký krok: Našla som muža, teraz vám ho ukážem... na festivale v Ríme ohúrili láskou

Blondínku, ktorá debutovala v roku 1957 ako trinásťročná vo filme Gymnazistky, pritom k móde ťahala vlastná túžba. „Vždy ma zaujímala móda a chcela som byť návrhárka. Ešte po prvom filme (spomenuté Gymnazistky), do ktorého ma vybrali v trinástich, som nebola rozhodnutá, či chcem naozaj hrať,“ uviedla neskôr v jednom zo svojich rozhovorov.

Herečka Catherine Deneuve v roku 1957 na zábere...
Herečka Catherine Deneuve v roku 1962.
+9Herečka Catherine Deneuve na zábere z roku 1969.

Hoci herectvo napokon zvíťazilo, s módou a jej tvorcami spojila Catherine Deneuve svoj život tiež. Rodáčka z Paríža sa veľmi rýchlo ocitla v spoločnosti miláčika francúzskej smotánky a umelcov, dizajnéra Yvesa Saint Laurenta. Ich spojenie bolo kľúčové pre formovanie francúzskej módy, ale aj vnímania svetového dizajnu. Catherine sa objavovala v jeho najnovších kreáciách a svoju klasickú krásu často spájala s kreáciami, ktoré boli v čase svojho vzniku prelomové a stali sa ikonickými. Zároveň si pritom uchovávala jednoduchosť a nenútenú eleganciu – prvky, ktoré sa pre jej štýl stali signifikantnými.

zväčšiť Herečka Catherine Deneuve a dizajnér Yves Saint... Foto: Profimedia
Catherine Deneuve a dizajnér Yves Saint Laurent Herečka Catherine Deneuve a dizajnér Yves Saint Laurent v roku 1986.

Špeciálnu pozornosť bude mať navždy Deneuveovej vzhľad. Jej plavé kadere spojené s hlbokým pohľadom a krásnymi očami, často orámovanými dokonalou mačacou linkou, z nej neurobili len ikonu krásy, ale tiež herečku, ktorá sa dočkala niekoľkých desiatok titulných stránok. Na obálke Vogue Paris sa ocitla už začiatkom 60-tych rokov a opakovane potom nasledujúce dekády.

Catherine Deneuve Čítajte viac Catherine Deneuve. Tajomná múza má 80 rokov

Fotografovala módu do módnych editoriálov a jej fotografie viseli v kaderníctvach, kde sa ženy snažili docieliť jej farbu vlasov, prosili o nadýchaný účes, prípadne sa doma snažili kopírovať jej nenútený, na jednej strane priam nevinne pôsobiaci, na druhej zároveň veľmi zvodný mejkap a vzhľad. Jej tvár aj filmové umenie, ktoré prezentovala, boli dokonalým odrazom toho, čo raz o sebe povedala sama. „Ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že som silná, ale zároveň aj zraniteľná.“

zväčšiť Herečka Catherine Deneuve s kabelkou Sac de... Foto: Profimedia
Catherine Deneuve Herečka Catherine Deneuve s kabelkou Sac de Jour Nano v odtieni Mimosa Yellow od Saint Laurent na prehliadke Saint Laurent.

Deneuve svoju lásku pre módu a štýl nikdy neobmedzovala len na nosenie jedného tvorcu, bola miláčikom mnohých ďalších a zároveň ambasádorkou viacerých parížskych módnych ateliérov. Aj v čase, keď oslavuje okrúhlu osemdesiatku, je považovaná za symbol krásy a vzor štýlu. Teraz najčastejšie oblečená v kúskoch Louis Vuitton či modeloch Prada alebo Dior. V našej galérii si pozrite tie najštýlovejšie podoby francúzskej herečky od štartu jej kariéry až po dnešok.

Sophie Marceau v roku 1999 v snímke Jeden svet...
Aj francúzska herečka a speváčka Vanessa...
+48Francúzska herečka Lea Seydoux v kreácii Louis...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #vzhľad #Catherine Deneuve #štýl #Yves Saint Laurent #jubileá hviezd

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...