Vyše 80 dizajnérov, takmer 100 študentov módy: Najznámejšia módna akcia na Slovensku slávi 10 rokov, lákať bude aj zmenami

Jubilejný, desiaty ročník módneho podujatia Fashion Live! privíta svojich hostí a predstaví nové kolekcie domácich dizajnérov už o pár týždňov.

12.09.2023 14:00
Lenka Sršňová (v strede) a Martin Hrča Foto:
Dizajnéri Lenka Sršňová (v strede) a Martin Hrča počas predstavenia 10. ročníka podujatia Fashion Live! v Bratislave.
debata

Pred pár dňami sa v novom centre Bratislavy, v jednej z architektonických periel mesta, uskutočnilo predstavenie v poradí už desiateho ročníka známeho podujatia. To čakajú v aktuálnom roku aj zásadné zmeny. Jednou z nich bude určite zmena priestorov, kde sa prehliadky dizajnérov uskutočnia.

Marcel Holubec, CONCRÉTE Čítajte viac Toto je slovenská módna kolekcia, ktorá má cenu za umenie! Čo o nej povedal jej tvorca Marcel Holubec?

Desiaty ročník Fashion Live! mieri do priestorov novo zrekonštruovanej Slovenskej národnej galérie, ktorá sa tak počas troch dní od 13. do 15. októbra stane dejiskom módneho maratónu. Na ňom sa predstavia známe mená, ktoré už tak trochu patria k „inventáru“ podujatia. Reč je napríklad o Lenke Sršňovej či Borisovi Hanečkovi. Toto duo doposiaľ prezentovalo novú kolekciu na každom ročníku podujatia. Ďalším menom, ktoré sa opakovane objavuje v programe akcie, je Martin Hrča.

Zľava: Barbara Jagušák, Zuzana Bobiková zo...
Dizajnéri Lenka Sršňová (vpravo) a Pavol Dendis...
+5Dizajnéri Lenka Sršňová (v strede) a Martin...

Návrat na slovenské prehliadkové móla potvrdili organizátori pri tvorcovi Pavlovi Dandisovi, ktorý sa v uplynulých rokoch prezentoval predovšetkým na pražskom týždni módy Mercedes Benz Prague Fashion Week. Novú kolekciu predstaví aj Lukáš Krnáč či Petra Weingart alebo Petra Kovács a Mária Štvrtecká či Jakub Matiašovič. Nebude chýbať ani nová tvorba značiek PUOJD alebo freier či Aim a tiež prezentácia študentských dizajnérskych talentov či finalistiek ocenenia Best Fashion Talent.

hanecka2 Čítajte viac Sršňová rozkvitla aj dospela so Strakom! Hanečku temné zrkadlenie vrátilo do formy

Meno známej automobilky, ktorá podporuje spomenuté módne dianie v susednom Česku, ale aj ďalších krajinách sveta, je aj ďalšou novinkou tohto ročníka. Nový partner poskytne tvorcom Fashion Live! nepochybne zázemie a podporu na to, aby sa desiaty ročník zapísal do pamäti fanúšikov slovenského dizajnu.

zväčšiť Moderátorka Barbara Jagušák a dizajnér Lukáš... Foto: Mercedes Benz Fashion Live!
Barbara Jagušák a dizajnér Lukáš Krnáč Moderátorka Barbara Jagušák a dizajnér Lukáš Krnáč.

Nosnou témou a kľúčovým vizuálom tohtoročného podujatia, ktorého autorkou je kreatívna riaditeľka Mercedes-Benz Fashion Live! Lívia Štokingerová, bude zrkadlo a motív reflexie. Tento symbolický prvok odráža eleganciu a originalitu módy, ale zrkadlí tiež ohliadnutie sa za desiatimi rokmi Fashion Live! a jeho okamihami či trendmi, ktoré akcia formovala.

Záber z tvorby Maty Durikovic alias MADbyMAD Čítajte viac Sú Slováci chudobní, aby sa správali v móde ekologicky? Možno. A možno stačí zmeniť pohľad, vraví dizajnérka Durikovic

Ako uviedla Zora Husarčíková, manažérka a zakladateľka podujatia: „Za 10 rokov sme dali priestor 83 dizajnérom a značkám a 93 študentom módy. Je úžasné pozorovať, ako sa móda na Slovensku vyvíja a aký veľký potenciál tu máme."

Desiaty ročník bude mať šancu jej slová potvrdiť. Už v polovici októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #dizajn #Boris Hanečka #Fashion Live! #Lenka Sršňová #Slovenská národná galéria #Pavol Dendis

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....