S kožušinou dokázal zázraky, krachujúcemu ateliéru vdýchol druhý dych: Slávny Karl Lagerfeld sa narodil pred 90 rokmi

Nemecký módny návrhár a fotograf, Karl Lagerfeld, bol známy najmä ako tvorca, ktorý stál za moderným oživením legendárneho francúzskeho módneho domu Chanel.

10.09.2023 13:00
Karl Lagerfeld Foto: ,
Dizajnér Karl Lagerfeld na archívnom zábere z roku 2013.
debata

Umelcova estetika v ním navrhnutých modeloch bola presiaknutá kultúrnymi a historickými odkazmi, kombinoval nadčasovú klasiku a moderný dizajn. Od narodenia svetoznámeho nemeckého módneho návrhára uplynie v nedeľu 10. septembra 90 rokov.

Karl Otto Lagerfeld sa narodil 10. septembra 1933 v nemeckom meste Hamburg do rodiny dobre obchodníka. Od útleho veku sa zaujímal o dizajn a módu, často si vystrihoval obrázky z módnych časopisov. Bol tiež známy tým, že kritizoval to, čo nosili jeho spolužiaci v škole. Po odchode do Francúzska v roku 1952 budúci návrhár absolvoval vzdelanie na strednej škole Lycée Montaigne, kde sa zameral na kreslenie a históriu.

Germany Lagerfeld Dizajnér Karl Lagerfeld. Čítajte viac Umrel Karl Lagerfeld, módna legenda, ktorá vzkriesila Chanel

Kariéru odštartoval, keď v roku 1955 v dizajnérskej súťaži predložil víťaznú sériu náčrtov a vzoriek látok do súťaže návrhov kabátov. Následne sa stal asistentom Pierra Balmaina, pracoval tiež ako umelecký riaditeľ módneho salónu Jeana Patoua. V roku 1964 odišiel študovať dejiny umenia do Talianska. Čoskoro však začal na voľnej nohe navrhovať módne kúsky pre rôzne spoločnosti ako napríklad Chloé, Krizia, Valentino alebo Charles Jourdan.

Prehliadka módneho domu Chanel v Paríži....
Chanel - Haute Couture - jeseň-zima 2015 - Paríž
+54Chanel - Haute Couture - jeseň-zima 2015 - Paríž

V roku 1967 ho zamestnal taliansky módny dom Fendi do pozície poradcu, ktorý by zmodernizoval kožušinovú líniu spoločnosti. Jeho návrhy sa ukázali ako prelomové. Okrem iných inovácií zaviedol používanie kožušín, ako je krtia, králičia a veveričia koža, ktoré sa predtým v dizajne vysokej módy nepoužívali. Taktiež pomohol majiteľkám pretaviť firmu na luxusnú značku.

zväčšiť Karl Lagerfeld na archívnom zábere z roku 1982. Foto: SITA/AP, Werner Baum
Karl Lagerfeld Karl Lagerfeld na archívnom zábere z roku 1982.

V módnom priemysle sa stal známy svojimi inovatívnymi a aktuálnymi štýlmi. Lagerfeld však do svojej tvorby rád zakomponovával aj odkazy na minulosť. Často napríklad nakupoval na blších trhoch, odkiaľ si odniesol staré svadobné šaty, ktoré dekonštruoval a pretváral. V 70. rokoch minulého storočia pracoval v pozícii kostýmového výtvarníka pre divadlá ako milánska La Scala či viedenský Burgtheater.

Modelka v kreácii z dielne značky Chanel z kolekcie na sezónu Jar/Leto 2020. Čítajte viac Chanel vzal svet na parížske strechy! Luxus aj neha - toto je nová kolekcia

Vzostup k obrovskému úspechu v módnom svete zaznamenal v roku 1983, kedy prijal miesto šéfdizajnéra módnej značky Chanel. O rok neskôr uviedol na trh svoju vlastnú značku. V Chanel sa preslávil vďaka tomu, že sa mu podarilo spájať ducha doby s pôvodnou stratégiou značky „total look“ – konceptom, v ktorom jednotlivé kusy oblečenia nie sú také dôležité ako to, čím sú doplnené a ako sa nosia.

zväčšiť Záber z roku 1995: Dizajnér Karl Lagerfeld a... Foto: SITA/AP, Remy de la Mauviniere
Dizajnér Karl Lagerfeld a topmodelky (zľava) Cindy Crawford, Linda Evangelista a Claudia Schiffer Záber z roku 1995: Dizajnér Karl Lagerfeld a topmodelky (zľava) Cindy Crawford, Linda Evangelista a Claudia Schiffer na prezentácii kolekcie Chanel ready-to-wear Jar/Leto 1996.

V roku 2004 sa spojil so švédskym koncernom Hennes&Mauritz (H&M) a vytvoril kolekciu, ktorú si tak mohli dovoliť kúpiť aj ľudia s bežným príjmom. Okrem navrhovania oblečenia bol Lagerfeld aj známym fotografom. Módny mág pracoval aj na ďalších dizajnérskych projektoch – so spoločnosťou Dubai Infinity Holdings na navrhovaní domov a so spoločnosťou Steiff na tvorbe a výrobe plyšových medvedíkov.

zväčšiť Speváčka a modelka Carla Bruni nemohla chýbať,... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Carla Bruni Speváčka a modelka Carla Bruni nemohla chýbať, bola jednou z múz Karla Lagerfelda. Prišla v kreácii Karl Lagerfeld.

Jeden z najslávnejších módnych návrhárov, ktorý svojimi modelmi rád provokoval, zomrel 19. februára 2019 v súkromnej Americkej nemocnici v Paríži. Tento rok v máji mu bola venovaná aj výstava v Metropolitnom múzeu v New Yorku, ktorej predchádzal slávny galavečer MET Gala. Mnoho hviezd dorazilo v kreáciách z dielne Chanel, Fendi či značky Karl Lagerfeld, alebo v modeloch iných ateliérov, ktoré však vzdávali hold rukopisu Lagerfeldovho tvorivého génia.

Mexická herečka  Salma Hayek vyzerala...
Podnikateľka a internetová megastar Kim...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #úmrtie #móda #dizajn #história #osobnosť #Karl Lagerfeld #Chanel #Fendi

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...