Oválna tvár či hranaté črty - vybrať si okuliare dokážete podľa nich. Aké sa hodia práve vám?

Dioptrie alebo slnečné - okuliare sú výrazným doplnkom na tvári a ich voľba podlieha niekoľkým dôležitým pravidlám.

09.08.2023 08:00
Britain Wimbledon Tennis Foto: ,
Manželská dvojica Priyanka Chopra Jonas a jej manžel Nick Jonas na finále Wimbledonu v ženskej dvojhre. Sú príkladom, že slnečné okuliare možno vybrať podľa tvaru tváre, ale tiež sa nemusíte vzdať extravagancie.
debata (1)

Všetci túžime po tom, aby nám sadli ako uliate. Želáme si, aby náš vzhľad dopĺňali, ideálne ešte vylepšovali. A niektorí z nás tiež túžia po tom, aby robili poriadny dojem. Ako si teda vybrať správny tvar či podobu okuliarov?

Pri výbere tohto dôležitého doplnku platí azda najviac, že vyberáme podľa tvaru našej tváre. Kým niečo iné sedí na okrúhlu tvár, trošku iný tvar okuliarov si zase pýta tvár oválneho alebo hranatého tvaru.

Adriana Sklenaříková Čítajte viac Pilotky podľa Sklenaříkovej či mačací tvar Natalie Portmanovej: Vyberte si slnečné okuliare podľa hviezd

Okrúhla tvár

Hodia sa ku nej geometrické tvary a rámy s výraznejšími hranami. "Nič nepokazíte napríklad obdĺžnikovými okuliarmi. Pre okrúhle tváre je vhodný aj tvar mačacích očí či motýlích krídiel, ktoré majú horný rám smerujúci šikmo nahor. Vybrať by ste si mohli aj okuliare s výrazným mostíkom, ktorý z nich urobí výborný doplnok,“ hovorí Martin Slaný, optometrista a odborný garant očnej optiky FOKUS.

Oválna tvár

Patrí medzi typy, pri ktorých sa vám budú hodiť takmer všetky okuliarové rámy. Cez okrúhle, štvorcové, pilotky až po mačacie rámy. Vášmu typu tváre rozumie (takmer) každý rám. Odborník však zdôrazňuje, že pri extravagantných modeloch je lepšie trochu „zvoľniť“. Príliš ostré alebo rovné rámy môžu pôsobiť príliš tvrdo. Na druhej strane, my dodávame, že práve výrazné, často priam futuristicky pôsobiace slnečné okuliare s rovnou líniou alebo hranatým tvarom sú v kurze už niekoľko sezón, v ponuke ich majú značky ako Balenciaga, Prada či Fendi alebo menej sprofanovaní, no kvalitní výrobcovia ako Mykita, Le Specs či Lexxola. Ak by ste chceli taký model vyskúšať, urobte to. Prípadne si podobné okuliare zaobstarajte ako jednu z možností výberu – na „špeciálne príležitosti“.

zväčšiť Herec Daniel Craig a jeho manželka Rachel Weisz... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Daniel Craig a jeho manželka Rachel Weisz Herec Daniel Craig a jeho manželka Rachel Weisz vedia dobre, ako si vybrať slnečné okuliare, ktoré sa budú hodiť k ich tvári.

Hranatá tvár

„Ľudia s hranatým typom tváre by sa rozhodne mali vyhnúť štvorcovým alebo obdĺžnikovým rámom s ostrými hranami. Okuliare by nemali byť pri tomto type tváre malé, ale zároveň by nemali presahovať cez okraj tváre,“ hovorí optometrista. Vhodné by bolo zvoliť okuliare s veľkým rámom. Báť sa nemusíte ani farebnejších modelov – tie sa aktuálne objavujú v ponuke značiek ako Loewe, aj s veľmi extravagantnými rámami či napríklad spomenutej Le Specs či Linda Farrow Eyewear alebo Distric Vision (v ponuke sú aj veľmi populárne okuliare, ktoré tvarom pripomínajú modely na lyžovačku či plávanie – nosí ich napríklad Kim Kardashian). Ak ste skôr fanúšikom klasiky, nič nepokazíte klasickými pilotkami, prípadne typickými lenonkami.

zväčšiť Kim Kardashian na zábere z decembra 2022. Foto: SITA/AP, Jeff Lewis
Kim Kardashian Kim Kardashian na zábere z decembra 2022.

Srdcová tvár

Ľudia so srdcovým typom tváre by mali zvoliť okrúhle alebo oválne rámy s úzkym mostíkom uprostred. Čo sa týka farebnosti, okuliare by mali byť vo svetlejších a neutrálnych farbách. Nie je potrebné sa báť ani okuliarov s nevýraznými rámami, či úplne bez rámov – teda takých, ktoré tvorí sklo a tenučký mostík s decentnými stranicami. „Nevhodné je zvoliť okuliarové rámy, ktoré sú príliš hranaté, ostré až špicaté,“ upozornil odborník Martin Slaný.

Režisérka Maiwenn sa predviedla v slnečných...
Slovenská modelka a celebrita Adriana...
+6Herečka Salma Hayek na zábere z festivalu v...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výber #slnečné okuliare #tvár #dioptrie

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...