Fenomén menom Barbie? Stojí za ním táto žena... Greta Gerwig je miláčik Hollywoodu a obrovský talent, bonus - oblieka sa fakt parádne

Už dávnejšie jej predpovedali sľubnú budúcnosť, ale v úspech, aký dosiahla tento rok, režisérka, scenáristka a herečka Greta Gerwig azda ani nesnívala.

04.08.2023 00:00
Greta Gerwig Foto: ,
Producentka, režisérka a scenáristka Greta Gerwig v kreácii Valentino.
debata (2)

Rodáčka z kalifornského Sacramenta stojí za filmom, o ktorom hovorí už niekoľko mesiacov celý svet – snímkou Barbie. Režírovala ju a napísala ku nej aj scenár, ktorý sa dočkal početných pozitívnych reakcií kritikov a divákov. A navyše, za pár dní od premiéry stihla Barbie zarobiť bezmála 800 miliónov dolárov po celom svete. O takom úspechu sa sympatickej dáme, ktorá vyrástla v prostredí nízkorozpočtových snímok a nezávislého filmu, naozaj ani nesnívalo. A to všetko dosiahla ešte pred dovŕšením štyridsiatky.

Britain Barbie Premiere Čítajte viac Barbie vládne slovenským kinám, ale spoznáte jej hviezdu Margot Robbie? Mala čerstvých 18, keď nafotila tieto zábery

Tú ale oslavuje práve v rok, keď sa jej profesionálne najviac darí. Greta Gerwig sa narodila 4. augusta 1983 a tak na tohtoročný prvý augustový piatok pripadne oslava jej okrúhlin. Okrem triumfu s filmom o slávnej bábike si bude môcť pripiť aj na ďalšie dosiahnuté životné méty.

Režisérka, scenáristka a producentka Greta...
Herečka Margot Robbie (vľavo) a režisérka Greta...
+13Producentka, režisérka a scenáristka Greta...

Gerwigovej kariéra sa spája s úspešnými filmami ako Lady Bird (bol to v roku 2017 jej režisérsky debut a tiež písala scenár), Malé ženy (2019), ale tiež napríklad so snímkami ako Maggie's Plan či Jackie. Scenáristický talent jej vyniesol dve nominácie na Oscara, za Lady Bird to bola nominácia za pôvodný skript, pri Malých ženách ju nominovali za najlepší adaptovaný scenár. A pri Lady Bird si dokonca pripísala na konto aj nomináciu za najlepšou réžiu.

zväčšiť Režisérka, scenáristka a herečka Greta Gerwig v... Foto: SHUTTERSTOCK
Greta Gerwig Režisérka, scenáristka a herečka Greta Gerwig v roku 2018 na ceremoniáli Film Independent Spirit Awards.

Hoci ani jednu z nominácií na sošku nepremenila, niet pochýb, že v kariére tejto dámy je po raketovom vzostupe len otázkou času, kedy sa tak stane.

barbie, Čítajte viac Recenzia filmovej udalosti roka: Barbie zvíťazila na poli marketingu aj kinematografie

Greta Gerwig však nie je len talentom, ktorý je hodný obdivu – radí sa aj medzi najlepšie oblečené dámy Hollywoodu, ktoré majú veľmi svojský štýl a nepodliehajú za každú cenu všeplatným trendom. V priebehu rokov pravidelne dokazuje na spoločenských podujatiach, že jej voľba večerných rób, koktejlových šiat či nohavicových kostýmov je veľmi inšpiratívna. My vám v galérii prinášame aspoň malý výber toho, ako sa Greta prezentuje na verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #film #réžia #Barbie #Greta Gerwig #jubileá hviezd

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...