Kilá mi nevadia, na dovolenku balím tangá... Niektoré štáty ich majú zakázané, no tieto plavky dnes už nosí každá žena

Stále viac žien sa riadi filozofiou menej je viac.

31.07.2023 00:00
Tanga nohavičky Foto:
Tanga nohavičky všemožných strihov sa objavujú na plážach čoraz častejšie.
debata (4)

Aj tridsaťročná maklérka Codi Maher z floridského Palm Beach si pred niekoľkými rokmi všimla, že spodný diel bikín sa stále zmenšuje. Ako mizla látka zakrývajúca ženské pozadie, sama začala premýšľať o tom, že by si zaobstarala plavky v strihu táng.

Internetová superstar a podnikateľka Kim...
Najžhavejšia fanúšička na MS vo futbale - Ivana...
+14Tanga nohavičky všemožných strihov sa objavujú...

„Povedala som si, nosí ich každý, kašlem na to, je mi to jedno,“ povedala pre The New York Times (NYT). Jej sestra, 24-ročná Cassidy, začala nosiť tangá pred rokom alebo dvoma, pretože verila, že vďaka tomuto strihu vyzerá jej zadok o niečo lepšie. Páči sa jej tiež, že v nich nie sú vidieť opálené línie, čo opakuje mnoho žien. „Niekedy sa cítim nepríjemne. Ale začínam byť sebavedomejšia, keď v nich vidím ostatných,“ uviedla Cassidy.

Herečka a speváčka Janelle Monáe v kreácii Thom Browne. Čítajte viac Dobrý deň, gaťky 'ven'! Hviezda Na Nože ukázala skoro všetko, na tohto pána však nemala... stačili mu tangá a perly

Niektorí pripisujú najnovšiu vlnu popularity táng celebritám, ktoré plavky v tomto štýle nosia, ako Emily Ratajkowski, Kim Kardashian, Kendall Jenner a Kate Hudson. „Tangá sú najobľúbenejšími plavkami Hollywoodu,“ napísal server Popsugar.

zväčšiť Internetová superstar a podnikateľka Kim... Foto: Profimedia
Kim Kardashian, fotenie, SKIMS Internetová superstar a podnikateľka Kim Kardashian predvádzala svoje povestné krivky pri fotení novej kampane plaviek vlastnej značky SKIMS v Malibu. Veterné počasie musela zvládnuť, zvyšok štábu bol pritom zababušený v bundách a vetrovkách.

Tangá síce majú prastarý pôvod a ich variácie existovali po celom svete, ale na verejnosti sa tento štýl prvýkrát objavil v roku 1939 pred Svetovou výstavou v New Yorku. Starosta mesta Fiorello La Guardia totiž nariadil, aby tu dievčatá vystupovali zahalené, a nie úplne nahé, čo bolo na veľtrhoch v tomto období bežné. Nariadenie bolo súčasťou starostovho boja proti predvádzaniu „špiny a oplzlosti“. La Guardia v roku 1937 podporil celomestský zákaz 14 burleskných divadiel, ktorý po prvýkrát v histórii mesta viedol k uzavretiu striptízových klubov políciou.

Jourdan Dunn Čítajte viac OBRAZOM: Ufónka v tangách Rita Ora, sexy Barbie Elsa Hosk aj úchvatná Dunn - britské módne Oscary nesklamali

O niekoľko desaťročí neskôr na západnom pobreží ďalší právny zásah proti predvádzaniu tela podnietil inováciu plaviek. V roku 1974, keď radnica v Los Angeles zakázala nahotu na verejnosti, reagoval austrálsko-americký návrhár Rudi Gernreich vynálezom bikín v štýle táng.

„Tangá sú mojou reakciou na rozpory v našej spoločnosti. Nahota tu je, veľa ľudí sa chce kúpať a opaľovať nahých, ale zároveň sa veľa ľudí stále pohoršuje nad nahotou na verejnosti,“ napísal Gernreich vo svojom manifeste zo sedemdesiatych rokov, ktorý citoval magazín Vogue.

zväčšiť Tanga nohavičky všemožných strihov sa objavujú... Foto: SHUTTERSTOCK
Tanga nohavičky Tanga nohavičky všemožných strihov sa objavujú na plážach čoraz častejšie.

Rovnaký rozpor, ktorý identifikoval Gernreich, nakoniec vyniesol tangá až na najvyšší súd Spojených štátov. Súd rozhodoval o tangách v prípadoch Barnes verzus Glen Theatre, Inc. z roku 1991 a mesto Erie versus spoločnosť Pap's z roku 2000. V oboch prípadoch exotické tanečnice, ktoré sa chceli úplne vyzliecť, argumentovali tým, že zákony, ktoré im prikazujú nosiť tangá, porušujú ich práva vyplývajúce z prvého dodatku.

Súd považoval ženskú nahotu za hrozbu pre spoločenský poriadok a potvrdil povinnosť nosenia táng ako „riešenie zločinu, choroby a chaosu“, uviedla Amy Adler, profesorka práva na Newyorskej univerzite. Podľa nej je tento odev dvojjediný – je to vec „fantázie a strachu“, ktorá zároveň poukazuje na ženskú sexualitu a zároveň ju skrýva.

zväčšiť Speváčka Rita Ora prišla v sexi kreácii Nensi... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Rita Ora Speváčka Rita Ora prišla v sexi kreácii Nensi Dojaka. Predviedla sa v tanga nohavičkách.

V posledných rokoch mnoho obcí v Severnej Karolíne uvoľnilo obmedzenia a vymáhanie zákonov o nahote, aby vyhovelo nárastu počtu sporo odetých návštevníkov pláží. Obce v Južnej Karolíne zatiaľ odmietli nasledovať ich príklad, a to napriek výzvam, aby sa zbavili zákona o tangách. Tie sú vo väčšine Spojených štátov legálne, ale zákony sa líšia podľa miest a okresov. Napríklad na Floride sú plavky v tomto strihu zakázané v štátnych parkoch, vrátane niektorých častí štátnych pláží.

Salma Hayek Čítajte viac Snáď nám ich nezakážu... Salma Hayek si obliekla miniatúrne bikiny a vyslala odkaz všetkým: Toto telo je hotový zázrak

Bez ohľadu na legálnosť mnoho žien tvrdí, že im tento strih pomáha zmieriť sa so svojím telom. V minulosti boli miniatúrne plavky považované za doménu žien s konvenčne „dokonalou“ postavou, ale dnes sú tangá, strih g-string a ďalšie sotva viditeľné spodné diely prijímané ženami všetkých tvarov a veľkostí.

Právna asistentka Nikki Sutton z Atlanty, ktorá má dve deti, uviedla, že si pred cestou do Portorika objednala biele tangá, pretože sa chcela „na chvíľu cítiť sexy“. Aj keď nedávno pribrala 15 kíl, rozhodla sa, že si plavky oblečie, pretože ju to vyvedie z komfortnej zóny a donúti ju to byť „úplne spokojná“ so svojim telom presne takým, aké je, „s každým kúskom toho, čo mám – s centimetrami, váhou, so všetkým všade“.

„To so mnou tangá robia. Dodávajú mi silu a nútia ma cítiť sa vo svojej koži o niečo lepšie. Musím chodiť s určitou mierou sebavedomia, či už sa tak cítim, alebo nie,“ vyhlásila Sutton. Dodala, že snáď tým povzbudí ostatné ženy, aby sa cítili pohodlne vo svojom vlastnom tele, bez ohľadu na jeho tvary alebo veľkosť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #žena #pláž #bikiny #odvaha #sebavedomie #tanga

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...