K jej kráse a štýlu sa vracajú ženy, či majú 70, 50 alebo 20: Jane Birkin bola absolútna ikona, tu je 12 dôkazov

Herečka a speváčka Jane Birkin zomrela vo veku 76 rokov. Jej štýl, charizma a krása však zostanú večné. A budú aj večnou inšpiráciou.

17.07.2023 07:00
Jane Birkin a spevák Serge Gainsbourg Foto:
Herečka Jane Birkin a spevák Serge Gainsbourg na archívnom zábere, dátum neznámy.
debata (1)

Rodáčka z Londýna sa presadila vo filme a neskôr aj na hudobnej scéne. Podarilo sa jej však aj to, čo nie každej zo slávnych žien. Vystúpiť na pomyselný Olymp štýlu, ktorý bol inšpiráciou pre milióny žien po celom svete a touto inšpiráciou aj zostal – bez ohľadu na to, ako sa jeho samotná predstaviteľka menila a pribúdali jej roky.

Jane Birkin Čítajte viac Zomrela francúzska ikona, herečka a zakázaná speváčka Jane Birkinová. Volá sa po nej aj dámska kabelka

Už v 60-tych rokoch sa pre jej plachý pohľad, dlhé, tak trochu neposedné vlasy, ale aj nežný štýl, v ktorom kombinovala šaty áčkového strihu s vysokými čižmami či topánkami Mary Jane a netradičnými doplnkami, o ňu začal zaujímať módny svet.

Herečka Jane Birkin na londýnskom letisku...
Herečka Jane Birkin a spevák Serge Gainsbourg...
+9Herečka a speváčka Jane Birkin a jej partner...

Birkin dokázala vyzerať úchvatne či si obliekla jednoduché biele tričko a k nemu zvonové džínsy, alebo ju navliekli pri početných foteniach do odvážnych šiat na jedno rameno, ledva zakrývajúcich poprsie.

S nahotou a provokáciou narábala veľmi voľne, telesnosti sa nebála, ale nevystavovala ju na obdiv za každú cenu. O to erotickejšie pôsobila na mnohých mužov, ale aj ženy.

zväčšiť Herečka Jane Birkin na zábere z roku 2007, na... Foto: Profimedia
Jane Birkin na zábere z roku 2007 Herečka Jane Birkin na zábere z roku 2007, na ktorom pózuje aj so slávnou kabelkou Birkin Bag. Vznikla na jej počesť.

Jej odevný štýl sa postupom času zjednodušil, no v tejto jednoduchosti a minimalizme sa ešte viac odhaľoval jej osobný šarm a to, čo z nej ikonu štýlu urobilo. Aj na koncerte v Bratislave si vystačila s hodvábnou blúzkou a sakom, na festivale v Cannes pred pár rokmi doslova žiarila ako charizmatická sedemdesiatnička v kombinácii košeľovej blúzky a džínsov.

Juliette Binoche a Marion Cotillard Čítajte viac Juliette Binoche, Marion Cottilard a ďalšie herečky si strihajú vlasy. Kvôli Iránkam

Birkinovej meno zostane v módnej histórii navždy. A vďaka za to bude patriť aj jednej z najslávnejších kabeliek sveta. Reč je o Birkin Bag od Hermés, ktorá vznikla v roku 1984 a módny dom ju pomenoval práve na počesť anglicko-fracúzskej ikony.

Z kabelky sa stal superluxusný artikel, na ktorý sa čaká v poradovníkoch. Budúci rok oslávi 40. výročie a za ten čas vznikli nespočetné verzie, limitované edície či modely vytvorené pre iné známe osobnosti. Samotná Birkin mala za celý život kabeliek Birkin iba päť a vždy ich nosila v čiernej farbe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #móda #inšpirácia #štýl #Jane Birkin

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...