Ženy sa musia naučiť za seba postaviť, hovorí víťazka Miss Leona Novoberdaliu. Súťaž v tom tiež môže pomôcť

Súťaže krásy majú históriu siahajúcu niekoľko dekád späť. To však neznamená, že sa netransformujú. Zmeny zasiahli aj slovenský ekvivalent týchto súťaží - súťaž Miss Slovensko.

29.04.2023 00:00
debata (2)
Video

VIDEO: S Leonou Novoberdaliu a Michaelom Kováčikom z Miss Slovensko o budúcnosti súťažiach krásy, ich relevancii, o objektivizácii žien či o tom, čo podobné projekty ešte dnes môžu mladým dievčatám priniesť.

Len nedávno ohlásili organizátori projektu s bezmála tridsaťročnou históriou, že aktuálny ročník Miss Slovensko bude v prvom rade o osobnosti. „Hľadáme osobnosť,“ odkázali Slovenkám, ktoré každoročne možno tak trochu potajme, možno hrdo a prichádzajú na kastingy a skúšajú šťastie dostať sa do vybranej finálovej dvanástky.

Podľa riaditeľa projektu Michaela Kováčika však nešlo o nejaké naskakovanie na vlnu populárneho. „Ja veľmi nesledujem súťaže v zahraničí. Viem, ale že napríklad slovenská súťaž mala v mnohých aspektoch prvenstvo. Medzi prvými sme prestali používať číslovanie, prestali sme s ohlasovaním telesných mier v televízii,“ vysvetlil.

miss koláž Čítajte viac OBRAZOM: Tu je 12 finalistiek Miss Slovensko 2023! Pošlite hlas svojej favoritke

Riaditeľ projektu Miss Slovensko Michael Kováčik hovorí, že dnes už ideál krásy neexistuje. „Dnes je v kurze všetko. Hľadať v roku 2023 tú najkrajšiu – mne sa už to pomenovanie nepáčilo. Poďme hľadať slečnu, ktorá je niečím výnimočná – aj keď to znie ako klišé, ale je to tak, je niečím výnimočná – a ktorá má hlavne chuť a ten drajv a chce niečo v živote dokázať a chce ešte inšpirovať svoju generáciu,“ vysvetlil v relácii Ide o nás Kováčik. Dodal, že tým nemyslí, že by predchádzajúce kráľovné súťaže osobnosti neboli. „Teraz som to však zobral ako našu prioritu,“ zdôraznil Kováčik.

zväčšiť Miss Slovensko 2020 Leona Novoberdaliu a... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Miss Slovensko 2020 Leona Novoberdaliu a riaditeľ súťaže Miss Slovensko Michael Kováčik. Miss Slovensko 2020 Leona Novoberdaliu a riaditeľ súťaže Miss Slovensko Michael Kováčik.

Víťazka Miss Slovensko 2020 Leona Noverbedaliu je nepochybne dobrou ambasádorkou podobnej idey. Okrem krásy sa totiž od svojho víťazstva, ale aj pred ním prezentovala na verejnosti aj svojimi schopnosťami, vzdelaním či pracovnými skúsenosťami. Samozrejme, stretla sa aj s predsudkami.

Podcastovú verziu relácie si vypočujte tu

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

„Ale ja si nemyslím, že slečna, ktorá sa prihlási do súťaže krásy, je o niečo menej feministka. Alebo že ten jej názor je o niečo menej relevantný ako názor toho protipólu – feministiek, ktoré sa tak ako keby označujú,“ komentovala Leona Novoberdaliu. Podľa nej mnohé dievčatá vďaka súťažiam krásy dostanú platformu na to, aby posunuli ďalej samé seba, svoj názor či kariéru. Záleží na nich, ako sa k tomu postavia.

Miss Wisconsin 2022 Grace Stanke Čítajte viac Toto je nová Miss America! Blondínka študuje jadrové inžinierstvo a keď spustí na husliach...

V kontexte relácie, ktorá bola venovaná súťažiam krásy a jej zmyslu v 21. storočí, sme sa tiež dotkli témy objektivizácie žien, toho, čo naozaj môže takýto projekt dievčatám priniesť a čo prináša divákom. A bude tu ešte Miss o ďalších 25 rokov? Aj na to odpovedali hostia Ide o nás. Pozrite si ich vo videu, alevo vypočujte v našom podcaste.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #Miss Slovensko #feminizmus #osobnosť #predsudky #Michael Kováčik #Leona Novoberdaliu #objektivizácia

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...