Affleckov nový film tvaruje aj módne trendy: Tieto tenisky nosí Hollywood, jedna známa Slovenka a budete chcieť aj vy...

Príbeh vzniku slávnych tenisiek prináša vo svojom novom filme režisér Ben Affleck. A asi tak trochu tuší, že to nebude len film, čím rozpúta vášne.

06.04.2023 00:00
Madison Bailey Foto: ,
Herečka Madison Bailey na slávnostnej premiére filmu Air v Los Angeles.
debata

Platiť by to mohlo aj o hlavnom „aktérovi“ novej snímky AIR – teda, aby sme boli presnejší o teniskách Air Jordan – kultovom modeli športovej obuvi, ktorú v polovici 80-tych rokov minulého storočia vytvorili v jednej z najznámejších športových značiek planéty.

ben affleck Čítajte viac Affleck a Damon na premiére po boku manželiek. Jasné, Lopez ohúrila, ale s touto kráskou žije Damon 20 rokov

Písal sa rok 1984, keď bol basketbalista Michael Jordan na začiatku svojej kariéry. Spoločnosť Nike bola etablovaná, obľúbená však bola najmä medzi bežcami a basketbalovému segmentu vládli konkurenčné značky. Skupina manažérov sa to rozhodla zmeniť a zaumienila si, že sa Jordan ako vychádzajúca hviezda stane menom, ktoré so svojimi novými teniskami spojí. Prvý model tenisiek Air Jordan bol uvedený do predaja v apríli 1985, za dizajnom obuvi stáli Peter Moore, Tinker Hatfield a Bruce Kilgore.

zväčšiť Herečka Thuso Mbedu na slávnostnej premiére... Foto: SITA/AP, Ashley Landis
Thuso Mbedu Herečka Thuso Mbedu na slávnostnej premiére novinky Air. V komplete Sacai/Nike.

Ambíciou spoločnosti Nike bolo zarobiť za tri roky od uvedenia modelu na trh sumu 3 milióny dolárov – to, čo sa stalo, však absolútne šokovalo a obrátilo naruby biznis so športovou obuvou. Len za prvý rok predaja totiž Air Jordan utŕžili v predaji 126 miliónov dolárov.

Bývalá misska Eva Verešová prišla s manželom...
Petra Batthyány bola jedinou známou dámou,...
+7Moderátorka Iveta Malachovská na premiére...

Každý rok tak Nike na trh uviedla nový model Air Jordan, s jemnými obmenami, dizajnovými detailmi či vylepšeniami. V roku 1997 spoločne basketbalista Michael Jordan so značkou Nike uviedli na trh značku Jordan Brand, ktorá následne každý rok uvádzala na trh nové modely či tvorila tenisky v spolupráci s rozličnými umelcami. Len v roku 2022 urobila spoločnosť Jordan Brand obrat vo výške 5 miliárd amerických dolárov, z čoho Jordan zarobil 150 miliónov. Ako poznamenáva Wikipedia, takmer raz toľko, ako zarobil za celú svoju basketbalovú kariéru.

zväčšiť Petra Batthyány bola jedinou známou dámou,... Foto: Continental Film
Petra Batthyány Petra Batthyány bola jedinou známou dámou, ktorá na premiéru AIR prišla v duchu správneho "shoe-code".

Premiéry filmu AIR, ktorý sa zaoberá štartom tohto magického biznisového príbehu a kultúrno-módneho fenoménu, sa nesú aj v znamení športovej módy. A, samozrejme, tenisiek. A nie je to vlastne vôbec prekvapením. Udialo sa tak v Los Angeles, v New Yorku, ale tiež napríklad nedávno v Bratislave.

Herečky Madison Bailey aj Thuso Mbedu na premiére v Los Angeles predvádzali modely svojich „airiek“ a podľa módnych portálov takto len upozornili na fakt, že stále obrovská popularita športovej obuvi a konkrétne modelov z línie Air Jordan sa ešte zvýši pod vplyvom hollywoodskeho filmu s hviezdnym obsadením a masovým zásahom publika. V Bratislave sa na premiére s teniskami, ktoré jednoducho nastavili staronový „shoe-code“, objavila Petra Batthyány.

zväčšiť Model 'The 10: Air Jordan 1', ktorý... Foto: archív značky
The 10: Air Jordan 1 Model 'The 10: Air Jordan 1', ktorý vznikol v spolupráci značiek Jordan Brand a Off-White, sa predáva na portáli Farfetch.com za 16 760 eur.

Niet pochýb o tom, že dám a pánov, ktoré siahnu po tomto modeli, prípadne si vôbec prvý budú chcieť zadovážiť, bude pribúdať. Tie najlacnejšie sa dajú získať už za necelých 80 eur, ale na trhu sú aj limitované modely zo špeciálnych edícií, ktorých suma priam šokuje. Na portáli Farfetch.com je to napríklad model, ktorý vznikol v spolupráci so značkou Off-White a už zosnulým dizajnérom Virgilom Ablohom. Jeho cena je 16-tisíc eur. Ale fenomény nepoznajú hranice, však áno…

Video

Zdroj: Continental Film

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šport #popularita #tenisky #Nike #Air #Air Jordan

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...