Svadobný ošiaľ roka 2022: Toto si na svadbu fakt neobliekajte! Skúste radšej...

Aj pre pandemické obmedzenia sa posledné dva roky konali svadobné oslavy skôr v komornejšom počte, niektoré sa dokonca odkladali. Výsledok - toto leto je letom svadieb a obrady a oslavy sa konajú dokonca aj počas týždňa.

26.07.2022 06:00
shutterstock 1570647748 Foto:
Svadby sú toto leto priam na dennom poriadku.
debata

Odvodzujeme z toho, že je vysoká pravdepodobnosť, že vás nasledujúce mesiace čaká účasť na minimálne jednej svadobnej oslave. Či už ide o deň D pre vašu najlepšiu kamarátku, niekoho z členov vašej blízkej alebo vzdialenejšej rodiny či napríklad kolegyňu alebo kolegu, ktorí boli takí milí, že sa rozhodli osloviť aj ľudí v práci – v každom z týchto prípadov by ste sa mali riadiť určitými pravidlami v rámci garderóby. Akými? Tu sú!

Biela je zakázaná!

Ak vám to vyslovene neprikážu budúci manželia a nežiadajú od vás ako dress-code, bielej farbe sa absolútne vyhnite. Právo má na ňu len nevesta a žiadna iná žena (ani muž) by po bielej (netýka sa pánskej košele) siahnuť nemali. Hoci najmä letné svadby lákajú k tomu, aby ste si obliekli napríklad nežné romantické šaty v bielej farbe s výšivkami, je to neprípustné. Voľte radšej pastelové odtiene ružovej, žltej, levanduľovej či belasej alebo výrazné a sýte farby. Elegantne a príťažlivo môžu vyzerať napríklad aj odevy v neutrálnych tónoch béžovej, pieskovej či karamelovej. V teplom počasí sa vyhnite tmavým odtieňom.

Ak sú súčasťou svadby aj družičky, mali by ste... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 1034046229 Ak sú súčasťou svadby aj družičky, mali by ste sa vyhnúť farbe šiat, akú majú oblečenú ony. Informujte sa vopred.

Ak nie ste družička, neobliekajte sa tak

Hoci sme v predchádzajúcom odstavci odporúčali odtiene pastelov, platí jedna výnimka. Ak sa napríklad v šatách jedného strihu a farby objavia nevestine družičky – a vy ku nim nepatríte – mali by ste sa vyvarovať aj tejto farby. Tu platí – treba sa pýtať. Nebojte sa neveste alebo niekomu z organizátorov svadby ozvať a informovať sa na to, či nevesta má po svojom boku družičky a akú farebnosť zvolili.

Šaty či nohavice

Platí, že povolené je oboje. Dnes sú to najmä elegantné dámske overaly či kombinácie širokých elegantných nohavíc s hodvábnymi blúzkami alebo zdobenými topmi, ktoré pokojne môžete obliecť ako hosť svadobného dňa. Šaty sú stávkou na istotu, pričom platí, že by ste nemali siahať po príliš ležérnych kúskoch.

Alexandra Daddario Čítajte viac Nádherná nevesta! Herečka Daddario je už pod čepcom, prekvapila šatami aj miestom svadby

Ak sa svadba koná pod holým nebom a v teple, môžu byť šaty voľnejšie, z materiálov ako ľan či bavlna alebo zmesových látok. Pri oficiálnejšom obrade a následnej oslave je však vhodné, ak si vyslovene na tento moment zadovážite (alebo oblečiete) vkusné koktejlové šaty. Mini síce zakázané nie sú, ale viac je v tomto prípade viac. Čiže viac centimetrov v dĺžke sukne neuškodí. Ideál je ku kolenám alebo tesne pod ne. Populárne sú potom tiež midi-dĺžky.

Etiketa platí pre pánov aj dámy

Neplatí len priamo na svadobnej oslave, ale tiež na miestach, akými je kostol či obecný úrad. V prvom prípade platí, že by ste mali mať zahalené ramená a výstrih by mal byť iba decentný. Dĺžka šiat je ideálna taká, ako sme spomenuli v predchádzajúcom odstavci. Na obecnom úrade síce pravidlá nie sú až také prísne, vždy je však lepšie vziať si napríklad hodvábny šál na zahalenie ramien alebo si obliecť odevy, ktoré neodhaľujú zbytočne veľa kože. Počas oficiálneho obradu je pravdepodobné, že napríklad na obecnom úrade bude hostí menej – tým pádom nie je vhodné pútať (a odpútavať) pozornosť od mladomanželov príliš hlbokým výstrihom či kratučkou sukňou.

Dekolt nie je zakázaný, ale nepreháňajte to. Ak... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 398182804 Dekolt nie je zakázaný, ale nepreháňajte to. Ak sa obrad koná v kostole, určite voľte decentnejší výstrih, prípadne si zahaľte ramená. A pozor na bielu farbu, je neprípustná.

Pre pánov platí, že by mali voliť oblekové (prípadne ľanové nohavice) a košeľu s viazankou. Krátke nohavice (pokiaľ nejde o svadbu v prírode s uvoľneným dress-code) sú nevhodné. Aj otvorená obuv ako sandále či šľapky. Čo sa saka týka, určite sa hodí k oficiálnejšie poňatým svadbám. Vo farebnosti môžete voliť napríklad prírodné tóny, populárne sú odtiene modrej, ale tie sa hodia skôr na biznis eventy. Naopak, piesková, béžová, svetlosivá či odtiene zelenej a námorníckej modrej budú fungovať na jednotku. S tmavým oblekom, viazankou a čistými (ideálne vyleštenými a nezošúchanými) topánkami nešliapnete vedľa.

Video

VIDEO: So štylistom Alexandrom Lindovom sme sa zhovárali o štýle Slovákov, vnímaní vkusu, ale aj o módnych prešľapoch či naopak prirodzenom talente našinca pre módu.

VIDEO: TOP 5 najdrahších svadieb

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #móda #trend #nevesta #farebnosť #etiketa #biela farba

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...