Väčšie, vyššie, divné, skoro ako z hororu: Prečo pánske topánky vyzerajú dnes takto?

Francúzsky luxusný módny dom Balenciaga nedávno uviedol na trh vysoké topánky známe ako Buldozér. Len zriedka nejaký produkt dostal také priliehavé meno, napísal spravodajský server Wall Street Journal (WSJ).

21.02.2022 09:00
shutterstock 1140736799 Foto:
Jeden z modelov značky Yeezy, ktorú v spolupráci so športovou firmou Adidas navrhuje Kanye West.
debata

Tieto masívne topánky sú mohutné ako bager John Deere na steroidoch. Podrážky ako zvieracie tesáky dvíhajú svojho nositeľa niekoľko centimetrov nad zem. Prehnaná ďaleko za hranicami zdravého rozumu je aj vysoká, kožená stielka topánky, ktorá úplne pohltí lýtko nositeľa. A nad cenou potom niekto už len naprázdno prehltne – stoja 1190 dolárov.

Monštruózna verzia vysokých topánok od Balenciagy ale nie je jediná, ktorá momentálne máva trhom s pánskou obuvou. Značka Bottega Veneta ponúka za 1350 dolárov Tire Boot; ďalší model navrhnutý tak, aby pohltil celé lýtko, navyše s naozaj vysokou podrážkou podobnou pneumatike traktora. Moncler uviedol na trh sériu hrozivých čižiem, ktoré svojmu nositeľovi pridajú tri až päť centimetrov výšky. A dokonca aj Cat Footwear, značka vlastnená stálicou v obore stavebných strojov – firmou Caterpillar – predáva módnu obuv vrátane vysokých, lesklých bagančí. Podľa popisu na webových stránkach značky tieto topánky ponúkajú „futuristický, trendy vzhľad a zároveň majiteľa ochránia pred prírodnými živlami“.

zväčšiť Popularitu masívnych výrazných topánok... Foto: SHUTTERSTOCK
Balenciaga, tenisky, podrážka Popularitu masívnych výrazných topánok odštartovala značka Balenciaga so svojimi teniskami s trojitou podrážkou.

Pánska móda prežíva veľký okamih – najmä v oblasti obuvi. Túto vlnu pomohla odštartovať značka Balenciaga v roku 2017, kedy uviedla na trh model Triple S, vyduté tenisky na trojitej podrážke. Táto topánka – a podobné prehnane vyvýšené tenisky ďalších značiek od Gucciho až po Converse – podnietili túžbu zákazníkov po okázalej, veľmi nápadnej obuvi.

„Ľudia, čo si kupujú topánky ako známku svojho postavenia, chcú, aby boli na prvý pohľad rozpoznateľné,“ povedal Bruce Pask, riaditeľ oddelenia pánskej módy amerického reťazca luxusných obchodov Neiman Marcus.

shutterstock 492046861 Čítajte viac Toto sú 4 tragické formy obuvi, dámy. Vymeňte ich! Štylistka poradí, za čo...

Mohutné pánske polovysoké alebo vysoké topánky majú dlhú históriu. Ťažké čižmy, bez ktorých sa nezaobíde žiadny britský lov, sú staré stovky rokov. Mohutné Martensky sú tu s nami od roku 1947. Stavební robotníci chodia po stavbách v ťažkých pracovných topánkach s oceľovou špičkou, zatiaľ čo milovníci motocyklov Harley-Davidson štartujú svoje mašiny v zbroji podobných topánkach zakrývajúcich im takmer polovicu nôh.

A zdá sa, že z rúk súčasných návrhárov vychádzajú čím ďalej tým extrémnejšie topánky. Dvadsaťsedemročný Andre Vargas z New Yorku, ktorý pracuje v digitálnom marketingu, má pár topánok z radu Ye's Yeezy od Adidasu, ktoré vyzerajú ako by sa klasické kanady skrížili s páperovou zimnou bundou.

zväčšiť Čižmy Bulldozer od značky Balenciaga. Predávajú... Foto: archív značky
Čižmy Bulldozer od značky Balenciaga. Čižmy Bulldozer od značky Balenciaga. Predávajú sa za 950 eur.

„Sú to rozhodne jedinečné topánky,“ povedal Vargas – ale to je dosť mierny výraz. Jeho priatelia prekrstili jeho marshmallowovú monštróznosť na „topánky pre astronautov“, v ktorých by sa Vargas hodil skôr na Mars než Manhattan.

Ďalšie z ohromných topánok síce nie sú tak extrémne vankúšikovité, ale to neznamená, že sú menej nápadné. Dvadsaťdeväťročný fotograf Jeremy Fuder vlastní pár kožených Tire Boots značky Bottega Veneta. Ich obria šedá podrážka „nie je príliš pohodlná“, pripúšťa. A keď ulice Chicaga, kde žije, zasype sneh, nevedú si vraj oveľa lepšie ako členkové tenisky Hoka One One, v ktorých prechodí väčšinu zimy. Ale štýl je dôležitý, hovorí.

Dvadsaťdvaročný Joevi ​​Flores z Gaithersburgu si zaobstaral mohutné vysoké topánky, aby mu ladili k voľným nohaviciam, ktoré v poslednej dobe začal nosiť. Mužská móda sa v posledných rokoch odklonila od upätých oblekov, ktoré vyzerali, ako by sa svojmu nositeľovi zrazili, a úzkych džínsov z počiatku nového tisícročia.

Vysoké šnurovacie čižmy ATP, predáva...
Vysoké kožené čižmy so špeciálnou podrážkou...
+6Zimné čižmy s kožušinou Stuart Weitzman,...

Robustné topánky, ako pár značky Dr. Martens x Rick Owens, ktoré Joevi ​​Flores nosí, sa lepšie hodí k nohaviciam s rovným strihom. Navyše mu vďaka vysokej platforme dodávajú pár centimetrov naviac.

Avšak podobné módne výstrelky nie sú príliš pohodlné. „Aké sú ťažké? Docela dosť,“ hovorí tridsaťročný Justin Nguyen, ktorý vlastní obchod s obuvou a kaviareň v Seattli, a okrem toho je hrdým majiteľom „traktoriek“ od Ricka Owensa.

Podrážka týchto kožených topánok je skutočne monštruózna. A hoci Justin Nguyen miluje ich dramatickú, skoro frankensteinovskú siluetu, priznáva, že si na ich nosenie musel dosť dlho zvykať. „Sú dosť ťažké, rozhodne majú pár kíl,“ hovorí. Ale aj to je spôsob, akým sa na túto pánsku obuv dá pozerať – ako na veľmi, ale naozaj veľmi drahý spôsob, ako si posilniť lýtka, dodáva The Wall Street Journal.

Viete, koľko stojí najdrahšia kabelka sveta?

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

debata chyba
Viac na túto tému: #Balenciaga #muži #obuv #topánky #Bottega Veneta #Yeezy

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...