Sklenaříková ako mýtické monštrum, mokrá Venuša Kardashian či sexbomba Trumpová: Tu sú kultové modely Muglera

Módny svet prekvapila správa o úmrtí francúzskeho dizajnéra s rakúskymi koreňmi Thierryho Muglera. Slávny odevný tvorca v minulosti patril medzi najvýraznejšie zjavy odevnej scény a podľa mnohých definoval fantazijnú polohu módy v štýle haute couture. Tu je 7 jeho kultových kreácií.

25.01.2022 14:25
655879106 Foto:
Slovenská topmodelka Adriana Sklenaříková ako mýtické monštrum na prehliadke Thierry Mugler Haute Couture Jeseň/Zima 97/98.
debata

Od svojho vstupu na módnu scénu dokázal Mugler zaujať nielen publikum, ale aj verejnosť a, samozrejme, výnimočných a originálnych kreácií chtivú klientelu. Preslávili ho módne prehliadky, ktoré boli súčasne viacžánrovými performance. Nechýbal v nich kúsok šantánovej šou, tanečníci či niekedy dokonca výtvarní umelci. Mnohé modelky sa menili na aktérky jeho vízie, ktorá sa často pred zrakmi médií a pozvaných hostí odohrávala ako jedno malé divadelné predstavenie.

Ivana Trumpová na prehliadke Thierryho Muglera...
Návrhár Thierry Mugler a  Jerry Hall v roku 1995.
+4Rok 2019: Televízna osobnosť Kim Kardashian v...

Za niekoľko dekád svojej tvorby vytvoril Mugler desiatky dnes už kultových modelov. Napriek tomu, že absolútny vrchol dosiahol so svojou tvorbou v polovici 90-tych rokov, k jeho kreáciám sa mnoho celebrít vracalo aj po rokoch. Najmä americké celebrity boli fascinované tvorbou Muglera a siahali priamo do jeho archívov, aby sa mohli predviesť v modeloch, ktoré kedysi predvádzali ešte supermodelky priamo na niektorej z Muglerových šou.

zväčšiť Raperka Cardi B v kreácii Thierryho Muglera na... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 1309817578 Raperka Cardi B v kreácii Thierryho Muglera na Grammy v roku 2019.

Do zoznamu týchto slávnych žien patrí napríklad Kim Kardashian, ale aj raperka Cardi B. Obe zároveň majú miesto aj v zozname sedmičky najvýraznejších a najslávnejších Muglerových modelov. Prvá menovaná si zvolila šaty od Thierryho Muglera na jeden z večerov MET Gala, teda slávu v Metropolitnom múzeu. Šaty so všitým korzetom, ktorý jej krivky a driek zúžil na neuveriteľnú mierku, latexový model na predné zapínanie a na ňom po celom obvode pošité krištáľové slzy pripomínajúce kvapky vody. Slávna internetová celebrita si k modelu nechala urobiť aj patričnú úpravu a vyzerala akoby vystúpila ako Venuša z morských vĺn.

Thierry Mugler Čítajte viac Zomrel návrhár Thierry Mugler. Na pódiá obliekal Madonnu aj Beyoncé

Pre raperku Cardi B sa veľkým „muglerovským“ momentom stal galavečer Grammy 2019, kde sa americká hip-hoperka objavila v jednom z modelov kolekcie haute couture z roku 1995. Išlo o kreáciu, ktorá vzdávala hold Boticceliho Venuši, s raperkou ako nositeľkou dostal model nový náboj, no zároveň sa stala jednou z najdiskutova­nejších celebrít grammyovského večera.

Kim, Cardi B, ale aj Beyoncé, Lady Gaga či dokonca David Bowie mali na sebe modely od Muglera. Menej ľudí si už možno pamätá, že jednou z jeho múz bola aj slovenská topmodelka Adriana Sklenaříková. Blondínka z Banskej Bystrice sa objavila na niekoľkých jeho prehliadkach haute couture, no dodnes zostáva kultové najmä jej prevtelenie sa do podoby mýtického monštra – odetá v šatách s perím, kovovými plieškami, výrazným líčením, priam maskovaním. Tak hviezdu kampane Wonderbra spoznal málokto, ale Sklenaříkovej tento model priniesol uznanie najmä v modelingovom priemysle.

Do zoznamu by bolo nemožné nezaradiť aj slávnu kreáciu zloženú z prilby a kovovej podprsenky a nohavičiek, ktoré sa objavili aj v slávnom klipe Too Funky od Georga Michaela či napríklad kultové trblietavé šaty topmodelky Jerry Hallovej, ale aj originálny večerný model s futuristickým vyznením, ktorý v roku 1991 pre neho predvádzala Ivana Trumpová, česká rodáčka a niekdajšia manželka Donalda Trumpa. Sedmičku kultových kreácií si pozrite v galérii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Kardashian #model #Adriana Sklenaříková #haute couture #Ivana Trumpová #kultové #Thierry Mugler

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...