Luxus z dielne Dior! Tisíce hodín práce na šatách ako z rozprávky, ukázali ich v Paríži

Niektoré ateliéry svoje "live" prezentácie zrušili, ale francúzsky Dior sa nezľakol ani omikronu.

25.01.2022 09:00
Paris Fashion Dior H/C Foto: ,
Modelka na prehliadke Dior Haute Couture Jar-Leto 2022 v Paríži.
debata

Prezentácia novej kolekcie haute couture v Paríži prilákala desiatky známych osobností a opäť ukázala majstrovstvo krajčírov, odevných konštruktérov a remeselníkov, ktorí pre značku tvoria odevy na mieru.

V pondelok popoludní sa v mekke módy konala ďalšia z prehliadok pod taktovkou dizajnérky Marie Grazie Chiuriovej, ktorá už v ateliéri Dior pôsobí bezmála jednu dekádu. V najnovšej kolekcii haute couture, superluxusnej móde na mieru, sa zamerala s celým ateliérom na oslavu ručnej práce a majstrovstva remeselníkov, ktorí často vytvárajú modely od prvej nitky až po posledný našitý gombík. Inšpiráciou bola najmä India a jej dekoratívne bohaté výšivky či štruktúry v materiáloch.

Modelka na prehliadke Dior Haute Couture...
Modelka na prehliadke Dior Haute Couture...
+16Modelka na prehliadke Dior Haute Couture...

Paleta farieb sa pohybovala v decentných tónoch sivej, telovej, nechýbala biela a čierna, medzi materiálmi sa objavili len tie najjemnejšie a najluxusnejšie, hodváb, hodvábny krep, kašmír, vlna, guiperská čipka – tkané ručne a často len v rozsahu samotného modelu a bohaté zdobené, vyšívané, dekorované drobnými krištálikmi či korálikmi, ktoré boli kus po kuse našívané aj na obuv či pančuchy.

Niektoré z kúskov šiat či napríklad pelerín vyzerali akoby boli utkané z a vytvorené z jedného kusu látky. Nechýbal populárny efekt plisovania a viazania, ktoré evokovali antickú estetiku, u značky Dior a Chiuriovej také obľúbené.

Video
VIDEO: Prehliadka Dior Haute Couture v Paríži Zdroj: ANAHIDE MERAYAN / – / Profimedia

Okrem francúzskych dielní a ateliérov časť materiálov a modelov vznikla aj v talianskych dielňach, dizajnérka Maria Grazia Chiuri pre portál Vogue.com uviedla, že práca na haute couture, ale aj kolekciách ready-to-wear je pre nich „spôsob, akým dokáže móda prežiť“.

zväčšiť Modelka na prehliadke Dior Haute Couture... Foto: SITA/AP, Michel Euler
Paris Fashion Dior H/C Modelka na prehliadke Dior Haute Couture Jar-Leto 2022 v Paríži.

Na prehliadku haute couture sa prišli pozrieť mnohé známe osobnosti, tentoraz okrem celebrít šoubiznisu napríklad aj tváre zo šľachtických rodín, pre ktoré je Dior jednou z obľúbených značiek. Medzi hosťami sa tak objavila Lady Amelia Windsor, Pierre Casiraghi, syn monackej princeznej Caroline, ktorého sprevádzala manželka Beatrice, ale tiež modelka Cara Delevingne alebo herečka Rosamund Pike. Viac v galérii aj videu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #luxus #móda #Dior #haute couture #ručná práca #jar-leto 2022

+ Dávajte si pozor na svoju váhu, nehýbete sa a hmotnosť rastie.
Pripravte sa na povýšenie alebo zmenu, ktorá...

+ Nezabúdajte na raňajky, bude sa vám cez deň lepšie pracovať.
Či už pracujete z domu alebo v práci snažte sa...