Pred slnkom sme si nie všetci rovní, no zraniteľný je každý z nás: Pozor na UVA!

Je kľúčové vzdelávať a rozširovať povedomie ľudí o tom, aká by mala byť starostlivosť o pokožku v prípade pôsobenia slnečného žiarenia. Jednou z vecí, na ktorú akoby stále zabúdame je pôsobenie žiarenia UVA a jeho následky z dlhodobého hľadiska.

23.06.2021 06:00
shutterstock 739824520 Foto:
Pri solárnej ochrane je dôležité myslieť aj na ochranu proti UVA.
debata

Na nedávnej konferencii s poprednými odborníkmi z celého sveta, ktoré organizovala značka La Roche Posay, na to upozornilo viacero dermatológov. Jedným z nich bol aj renomovaný francúzsky lekár Thierry Passeron. „Mnoho ľudí si neuvedomuje, že práve UVA pôsobí omnoho negatívnejšie na našu kožu a veľmi hlboko ovplyvňuje fyziológiu našej pokožky,“ upozornil.

UVA žiarenie sa podieľa na vzniku vrások, škvŕn od slnka (pigmentových škvŕn), suchej kože, vzniku slnečných alergií a môže prispieť aj ku vzniku rakoviny kože. Mnoho z nás vnímalo doteraz potrebu najmä byť chránení pred žiarením UVB – to spôsobuje spálenie kože pri nedostatočnej ochrane a poznatky o tom, aké stopy zanecháva z dlhodobého hľadiska nechránená a slnkom poškodená koža sú už dnes asi všetkým známe.

Hydratačné opaľovacie mlieko Anthelios 50+...
Opaľovací krém Aloe Soothing Sun Cream SPF50+...
+4Nový gelový krém na opaľovanie s...

Lenže, faktom je, upozorňujú lekári, že napríklad kým žiarenie UVB pôsobí najsilnejšie na ľudí so svetlým typom kože (ak sa dostatočne nechránia), nespôsobuje také problémy ľuďom s tmavším fototypom (keďže tí sa nespália na slnku tak ľahko). V porovnaní s tým sa však žiarenie UVA podpisuje na zmenách na koži bez ohľadu na fototyp a jeho negatívne pôsobenie zasiahne rovnako svetlé, ale aj tmavé typy.

„Ak si vyberáte opaľovací krém len na základe výšky ochranného faktora SPF, chránite sa málo, pretože tento údaj sa týka len žiarenia UVB,“ upozornil Passeron. „Je nutné siahnuť po produktoch, ktoré chránia kožu rovnako pred žiarením UVA aj UVB,“ podotkol dermatológ.

„Číslo SPF vám vlastne nepovie nič, ak sa bavíme o ochrane pred žiarením UVA,“ upozornil Martin Josso, šéf vývojových laboratórií solárnej kozmetiky spoločnosti L'Oreál Paris. „Je dôležité hľadať na produktoch znak ochrany proti tomuto žiareniu, ktorý zvyčajne tvorí skratka UVA v krúžku a nachádza sa hneď za údajom o výške SPF a ochrane proti UVB žiareniu,“ upozorňuje. Ešte dôležitejším znakom ochrany proti UVA žiareniu je potom znak PA s pridaným plus, ktorý sa používa na označenie prípravkov najmä v ázijských krajinách, ale aj na niektorých výrobkoch na európskom trhu. Čím viac plusiek sa za skratkou PA nachádza, tým vyššiu ochranu proti UVA produkt poskytuje. Najvyššia možná je zatiaľ štyri plus.

žena, pláž, opaľovanie, slnko Čítajte viac Kritici zniesli pod zem Paltrowovej rady o opaľovaní! Čo robiť, aby sme pleť chránili?

Je dobré uvedomiť si, že solárna ochrana sa netýka len pobytu na dovolenke. Napriek tomu, že lekári a dermatológovia sa snažia šíriť povedomie o nutnosti ochrany, len každý štvrtý človek na svete si aplikuje krém s ochranou proti slnku denne. Ochrana je podľa štatistík nedostatočná. Slnko nepôsobí na kožu len priamo a v momente, keď si ľahneme na uterák či osušku na pláži alebo na záhrade. Sprevádza nás všade. Pod holým nebom mu neuniknete ani vtedy, ak je zamračené. Žiarenie UVA a UVB prechádza aj cez mraky. Slnečné žiarenie prechádza aj cez sklo, pôsobiť môže v interiéri automobilu, zasiahne vašu pleť, ak sedíte za oknom vo svetle.

„Mali by sme chápať, že dostatočná kvantita je kľúč k dostatočnej ochrane,“ reagoval kožný lekár Passeron na otázku, koľko vlastne teda máme aplikovať prípravku pre dostatočnú ochranu. „Napríklad na tvár mojim pacientom odporúčam množstvo krému v objeme čajovej lyžičky. Nestačí aplikovať ju len ráno, najmä v letnom období je nutné, aby ste aplikáciu zopakovali aj na obed a prípadne aj popoludní, ak je slnečné žiarenie veľmi silné,“ uviedol dermatológ.

Lekári zdôrazňujú, že pokožku by sme mali chrániť, aby sme sa vyhli hrozbe rakoviny kože v pokročilom veku, ale tiež prejavov, ktoré slnko dokáže priniesť už za pár rokov – spomenutých pigmentových škvŕn, vrások či podráždenej a suchej kože. So silným slnkom posledných dní a ďalšími týždňami, ktoré nás s ním čakajú, je ich výzva o to aktuálnejšia. Určite by sme však nemali rezignovať na ochranu pleti ani po lete. Odpoveď prečo, poznáme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #leto #slnko #ochrana #opaľovanie #solárna ochrana #UVA #UVB

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Doprajte si čas na relaxáciu, vaše telo potrebuje oddych.
Úspory peňazí začínajú správnym riadením času....