Farbiť si vlasy doma nikdy nebolo jednoduchšie: Ale pozor, toto musíte vedieť!

Pandemické obmedzenia zasiahli výrazným spôsobom aj služby. Mnoho žien prišlo o možnosť pravidelnej návštevy kaderníckeho salónu. Možno aj preto celkom logicky došlo k nárastu popularity domáceho farbenia.

30.03.2021 06:00
shutterstock 1022806924 Foto:
Domáce farbenie nabralo na popularite. Určite aj pre pandemické obmedzenia.
debata

Samozrejme, domnievať sa, že domáce farbenie dokáže plnohodnotne nahradiť šikovné ruky a know-how dobrého kaderníka či koloristu, by bolo asi trúfalé. Kolorovanie vlasov doma v kúpeľni má svoje limity a treba s nimi počítať. Na druhej strane však nechýbajú ani výhody. Za relatívne málo peňazí je možné docieliť sviežu, novú farbu vo vlasoch.

Veľkou výhodou je v súčasnosti dostupnosť, keďže farby na vlasy sa dajú kúpiť nielen v drogérii, ale aj supermarkete. K tomu sa pridáva praktickosť, flexibilita s procesom aplikácie a do zoznamu pozitív sa určite posledné roky radí aj šetrné zloženie. Dnes už farby na vlasy skutočne dokážu vlasom nielen dodať novú farbu či zintenzívniť tón, ale dokonca ich aj „prebudiť“ a zároveň chrániť.

Ako si vybrať správnu farbu?

V prvom rade by ste si mali pomenovať dôvod, pre ktorý si chcete nafarbiť vlasy. Sú to šediny? Je to túžba po drobnej zmene či možno výraznej zmene imidžu? Alebo by ste chceli len oživiť svoju prirodzenú farbu? Podľa dôvodu by ste mali smerovať vaše rozhodovanie na konkrétny typ farieb. Na trhu sú dostupné desiatky produktov, pričom niektoré fungujú práve na dokonalé krytie šedín, iné vlasy skôr oživujú alebo dokážu zabezpečiť výraznú zmenu vo farbe vlasov. Rozhodnúť sa tiež môžete medzi prirodzeným vzhľadom – na výber sú široké portfólia prirodzených odtieňov s rozličnými odleskmi.

Niektorým dámam však viac sedí, ak im kadere žiaria do ďaleka a v tomo prípade nemáme na mysli len jas z novej farby, ale aj žiarivý a intenzívny odtieň. V hre sú potom aj extravagantné farby ako je ružová, modrá či fialová. Dobrá rada znie, ak sa púšťate do domáceho farbenia prvýkrát alebo po dlhšom čase, voľte najprv semipermanentnú farbu, ktorá sa postupne vymýva. Pozor, postupne vymývajúca sa farba nefunguje najlepšie, ak chcete riešiť šediny. Tie sa totiž veľmi rýchlo objavia znovu. Pri odrastoch vlasov môžete skúsiť použiť kolorizujúce spreje.

Pre ostrieľané dámy, ktoré už majú s farbením doma množstvo skúseností, sa potom ponúka paleta permanentných farieb, ku ktorým každú sezónu pribúda nejaká inovácia či novinka v rámci samotnej farby.

Výber odleskov

V základe ich môžeme rozlíšiť na studené a teplé. V súčasnosti sa popularite tešia práve studené tóny vo farbe, pričom tie svedčia naozaj mnohým dámam. V zásade by vás mal naviesť tón vašej vlastnej pleti. Ak máte studený olivový tón pleti, nehlaďte na trendy. Bude lepšie, aby ste siahli po teplých tónoch, viac vás rozžiaria. Naopak, teplejší tón vo vašej pleti dáva priestor na to, aby ste experimentovali práve s trendovými studenými tónmi.

Mnoho žien sa domnieva, že studený tón sa týka len farieb pre blondínky. Pravdou však je, že studené odtiene sa objavujú aj v palete hnedých farieb. Na to, aby nedochádzalo k vzniku žltých či oranžových odleskov, sa do farby pridávajú neutralizujúce fialové pigmenty. Ak teda chcete mať trendový hnedý odtieň bez medených tónov, hľadajte práve produkty s fialovými pigmentmi.

Tip na lesk vlasov
„Pokiaľ chcete udržať farbu a lesk čo najdlhšie, mali by ste po umývaní vlasy oplachovať studenou vodou. Tá zatiahne kutikulu vlasu, vlas sa uhladí a bude sa viac lesknúť,“ hovorí Kateřina Fuková, senior produkt manažérka značky L'Oreál Paris.

Na čo si dávať pozor?!

  • alergická reakcia. Výrobcovia odporúčajú urobiť si test pred každým farbením a to aj v prípade rovnakého odtieňa. Malé množstvo farby naneste na pokožku pred samotným farbením a počkajte, ako vaša koža reaguje. Ideálne je farbiť si vlasy zhruba 48 hodín po alergickom teste
  • nemiešajte dva rôzne odtiene. Niekedy sa v rámci experimentovania dámy pokúšajú vyčarovať si vlastný odtieň na mieru. Pri domácich farbách však hrozí, že zmiešate dve farby s odlišnými pigmentmi. Výsledkom môžu byť nepekné alebo neprirodzené odlesky či farebný tón. Líšiť sa pri dvoch rozličných produktoch môže aj doba aplikácie či dĺžka oxidačného procesu, počas ktorého farba pôsobí. To sa podpíše na výsledku.
  • nepoužívajte už otvorené balenie znovu, ani v prípade, ak vám časť činidla či farby zostala. V balení sú jednotlivé zložky zastúpené vo vopred stanovených pomeroch. Ak nepoužijete celú farbu a časť z nej si budete chcieť namiešať trebárs o mesiac s ušetreným oxidačným činidlom, výsledný odtieň sa môže líšiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #teplý #blond #farbenie #studený #pandémia #domáce farbenie #odlesk

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...