Maskaru nepožičiavajte! Ak tak urobíte, potom aspoň...

Už ste od kamarátky či kolegyne počuli vetu: "Požičiaš mi tvoju maskaru?" A ako ste zareagovali?

05.03.2021 13:00
maskara, líčenie, riasenka Foto:
Nepožičiavajte si riasenku a ak máte zápal spojiviek, radšej si kúpte novú.
debata (1)

Ak ste jej ju podali a ona si ňou nalíčila riasy, urobili ste chybu. Nielen vírusové infekcie očí môžu byť nepríjemným následkom takejto rýchlej kamarátskej výpomoci. O slovo sa hlásia aj mikroskopické roztoče.

Roztoče sa úspešne množia v rôznych prostrediach. Živia sa odumretými bunkami kože, ktoré sa nachádzajú aj okolo mihalníc a očných viečok. Vďaka maskare si ich môžete preniesť priamo na oči – ak sa začnú nekontrolovateľne množiť, môžu spôsobiť problémy. Ide o ochorenie konjunktivitídu – to, ak sa nepodchytí včas, sa môže skončiť aj silným opuchom viečok a výrazným začervenaním či olupovaním jemnej pokožky na viečkach. Príznaky, že ochorenie sa môže rozvinúť, sú mierne – prejavuje sa jemné svrbenie viečok či drobné tvoriace sa šupinky.

Ak vás o maskaru kolegyňa či kamarátka požiada, potom skôr, než ju vsuniete späť do tuby, z nej aspoň zotrite zostatkovú farbu, umyte ju pod vodou a osušte. Takto „narýchlo“ ošetrenú ju potom opäť vsuňte do tuby. Je to akási rýchla prvá pomoc potom, ako ju niekomu požičiate.

Mikroskopické roztoče sa úspešne množia aj v prípade, ak si oči pred spaním dôkladne neodlíčime. Preto sa počas svojho každodenného rituálu v kúpeľni sústreďte aj na odlíčenie a správne ošetrenie očných viečok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #riasy #oči #ochorenie #maskara

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....