Klinčeky, vanilka či rum s kakaom? Parfumy pod stromček môžu voňať aj takto...

Možno aj u vás sa už tradičným vianočným darčekom stal parfum či toaletná voda. Je to dobrá voľba, najmä, ak ste si stopercentne istí, že ňou potešíte obdarovaného. My máme pred Vianocami 2020 pre vás ešte pár tipov.

16.12.2020 14:20
Vanilková aróma či rum sa objavujú v gourmand... Foto:
Vanilková aróma či rum sa objavujú v gourmand parfumoch.
debata

Používanie parfumov sa už stalo bežnou súčasťou nášho života. Ženy aj muži ich dokonca majú viac, niektorí z nás ich striedajú podľa nálady, príležitosti, ale napríklad aj ročného obdobia. Ak by sme sa riadili práve tým aktuálnym, zimným, a časom predvianočným, inšpirácia by bola jasná.

K záveru roka neodmysliteľne patria vône tmavej aj bielej čokolády, vanilky či nugátu. Pridávajú sa k nim mandle, orechy, figy aj ďatle či napríklad vôňa cédru, ihličia, vôňa klinčekov, škorice, korenia alebo kadidla.

Skupina takzvaných gourmand vôní tvorí špecifickú kategóriu parfumov, ktoré v nás často vyvolávajú emóciu spojenú nielen so zážitkom čuchovým, ale aj chuťovú spomienku. Občas sa vám doslova zdá, že do podobného parfému by ste sa najradšej zahryzli, pretože vám pripomína nejakú obľúbenú pochúťku z vášho detstva alebo vyvoláva spomienky na gurmánske delikatesy.

Touto cestou smerujú aj naše tipy v prípade, ak by ste sa rozhodli obdarovať niekoho zo svojich blízkych originálnym a nie úplne klasickým voňavým darčekom. K zimným mesiacom výraznejšie, sladšie a hutnejšie vône patria a určite si zaslúžia vašu pozornosť aj popri osvedčených klasikách, ktorých sa každý rok predá na milióny kusov po celom svete.

Parfumová voda Love, don´t be shy od značky...
Parfumová voda Des Clous Pour Une Pelure od...
+4Parfumová voda Oud Blanc od značky Van Cleef &...

Vanilka

Sladká, ale zároveň veľmi dramatická vôňa vanilky so závanom kadidla, živice, bieleho pižma, tureckej ruže a aldehydov je vôňa Oud Blanc od značky Van Cleef & Arpels. Mieša sa v nej niekoľko výrazných prvkov parfumového sveta, ktoré však súznia v ukážkovom výsledku. Nie je ani príliš vanilková, ani príliš dymová a ruží je v nej tak akurát. Zasiahne váš nos pri prvom streknutí z flakóna, vydrží skutočne dlho a rozhodne bude pútať pozornosť aj u vášho okolia.

Biela čokoláda

Spojenie gurmánskych prísad ako je biela čokoláda s vôňami citrusového ovocia, omamnej ruže a jazmínu a tiež mošusu, drevitých tónov, pačuli, kadidla a ambry vytvára jednu z vôní exkluzívnej edície značky Chanel, parfum Coromandel. Výsledný efekt prináša drevitú orientálnu vôňu, ktorá sa ťažko porovnáva s inou. Aj fakt, že ide o limitovanú edíciu nahráva tomu, že nebudete voňať ako nik iný.

Karamel

Sladký karamel tvorí len jednu z mnohých prísad, ktoré sa v parfumovej vôni La Nuit Tresor od Lancôme miešajú. K nemu sa pridávajú pralinky, vanilka, káva, aníz, ale tiež výrazné ovocno-kvetinové nóty hrušky, mandarínky, jahody, ovocia passion-fruit či ruže a orchidey. Od klasiky Tresór sa líši intenzitou, ale aj jedinečným mixom, ktorý ašpiruje na titul „životnej“ vône, ak sa vám trafí do vkusu. Odborníci ho odporúčajú práve na chladné zimné večery a romantické momenty.

Čierne korenie

Parfumovaná verzia vône L'Interdit Intense od značky Givenchy má čierne korenie v hlave parfumu. K nemu sa pridáva sezam, ale tiež kvet tuberózy a pomarančovníka či vanilka z Madagaskaru, ktoré tak posúvajú túto vôňu do oblasti orientálnych kvetinovo-drevitých vôní.

Marshmallow

Vôňa penových pochúťok, ktoré si napríklad vo Veľkej Británii na Vianoce servírujú opečené na ohni, sa nesie parfumom z dielne značky Killian. Ide o produkt menom Love, don't be shy, ktorého nežný začiatok sa otvára s ovocnou medovkou a kvetinovými prvkami kvetu ruže a nádychom práškového cukru z čerstvých marshmallow. K nim sa pridávajú následne esencie na báze jantáru a celkový výsledok prináša opäť jedinečnú vôňu, ktorú len ťažko zameníte s inou na trhu.

Kakao a pralinky

Z kategórie gourmand vôní je aj exkluzívna parfumová kreácia Feve Deliciouse z dielne značky Dior. Okrem kakaa a praliniek sa v nej objavuje mliečny tón, karamel, vanilka, fazule tonka, ale tiež koža či cédrové drevo, ktoré potom doplní jazmín, frézia, levanduľa alebo bergamot. Unisex vôňa, ktorá je určená pre pánov aj dámy (konieckoncov, ako takmer väčšina vôní v našom zozname), vás osloví najmä v chladnejších dňoch. Používať ju môžete počas dňa, ale aj večer, pričom jej jednotlivé nóty vás zakaždým prekvapia.

Klinčeky

Jedným zo základov parfumu Des Clous Pour Une Pelure od značky Serge Lutens sú práve voňavé klinčeky. Predstavte si ich v spojení s muškátovým orieškom a pomarančom a na svete máte vôňu, ktorá priam pripomína čas Vianoc. Sladký výsledok s korenistými akordmi klinčekov nepatrí síce medzi najkultovejšie produkty z dielne Serge Lutens (skvelá je napríklad ďalšia gourmand vôňa Chergui), ale ako novinka tohto roka možno stojí za vyskúšanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vôňa #parfum #Vianoce #darček #tip #gourmand

+ Zmeny vo vašej strave prinášajú novú energiu a vitalitu.
Investície času a energie do práce sa vyplatia...

+ Neriskujte svoje zdravie, obetujte radšej čas nato, aby ste sa cítili dobre.
Neberte si na plecia viac ako...