Čo by ste mali vedieť o čistení pleti? Na tomto sa zhodli svetoví odborníci

Pre niekoho automatická súčasť dennej kozmetickej starostlivosti, pre iného stále ťažko vybudovateľný návyk a skôr vyžadovaná nutnosť. Pri čistení pleti síce neplatí univerzálny vzorec, ale jedna vec je istá - nehodno ho podceňovať.

04.11.2020 07:00
tvár, umývanie, čistá pleť Foto:
Umývanie tváre vodou? Pokožka potrebuje jemnú a starostlivo zvolenú čistiacu emulziu.
debata

Redakcia Pravdy mala nedávno možnosť zúčastniť sa na online konferencii s poprednými lekárskymi odborníkmi, ktorí sa venujú kožnej diagnostike a starostlivosti. Pod záštitou známej kozmetickej značky prezentovali výsledky nedávneho prieskumu o čistení pleti, ale odzneli tiež ich názory na klasický rituál čistenia pleti.

Hoci prieskum neprezentoval návyky Sloveniek a Slovákov, zaznamenal správanie sa ľudí v jedenástich krajinách sveta, medzi nimi napríklad USA, Austrálie, Nemecka, Francúzska, Brazílie, Ruska či Thajska ale tiež Poľska. Z výsledkov prieskumu, ktorý sa realizoval dohromady v jedenástich krajinách, vyplynulo napríklad, že až 55 percent ľudí má tendenciu čistiť svoju pleť menej akoby si to zaslúžila. Bežný Američan/-ka si čistia pleť v priemere 1,6-krát za deň, u Austrálčanov to bolo 1,5-krát za deň. Odborná obec sa zhoduje, že to nie je dostačujúce.

„Ideálne by sme mali pokožku vyčistiť dvakrát denne. Nemalo by to trvať príliš krátko, ale ani príliš dlho. Zhruba 30 sekúnd je ideálny čas,“ uviedla newyorská dermatologička, doktorka Michelle Henry. Podľa nej je stále ešte problém, že mnohí ľudia majú pocit, že čistenie pleti je číra márnivosť. „Nie je to tak. Pri pokožke platí podobné ako pri umývaní zubov. Tiež vieme, že by sme ich mali vyčistiť dvakrát denne a s kožou sme na tom podobne,“ vyhlásila doktorka Henry.

Jej brazílska kolegyňa Daniela Antelo, ďalšia z účastníčok online konferencie, upozornila na to, že koža je najväčší telesný orgán. „Malo by nás to viesť automaticky k tomu, aby sme jej venovali pozornosť,“ komentovala Antelo. Aj podľa nej je dôležité pleť tváre čistiť dvakrát denne, jedna vec je však kľúčová.

„Zloženie čistiaceho prípravku či emulzie. Na tom treba stavať. Až 60 percent ľudí neuvažuje nad svojím typom pokožky, keď si vyberajú čistiaci prípravok. Výsledkom je, že starostlivosť nie je cielená a tak nie je ani dostatočne efektívna. Podľa štúdie len zhruba 29 percent respondentov sa poradilo so svojím dermatológom, aby určil ich typ kože a "ušil“ tak starostlivosť na mieru. Zhruba 37 percent opýtaných nevie, čo znamená neutrálne pH a prečo je dôležité a 40 percent nevie povedať, ktorý prípravok je pre ich pleť vhodný.

V tomto smere je nutná edukácia, či už s odborníkmi, na návšteve lekára alebo sledovaním relevantných informácií," komentovala Daniela Antelo. Len pre zaujímavosť, až 40 percent mužov si pokožku umýva len obyčajnou vodou. Jemná čistiaca emulzia by však nemala chýbať ani v mužskej starostlivosti o kožu a to treba chlapov naučiť.

Britský profesor dermatológie Mike Cork upozornil na to, že vzdelávanie sa v tajomstvách našej kože je cestou k tomu, aby sme jej lepšie rozumeli a aby sme sa o ňu vedeli dobre postarať. „Nedávno som stretol dvanásťročné dievča, pri rozhovore mi došlo, že vie o pleti skoro všetko. Vedela, čo je kožná bariéra, vedela, aké má byť správne pH. Myslím si, že v tomto smere dokážu pomôcť aj vzdelávacie kanály na sociálnych sieťach. U mladšej generácie vidieť tento záujem, niekedy je však potrebné prebudiť ho aj u nás starších,“ uviedol Cork.

Čistiaci penivý krém Cream to Foam od Cerave...
Čistiaci gél Dermalogica Special Cleansing Gel...
+9Čistiaci balzam Goodin Face Care Cleansing Balm...

Dôležitým faktom, ktorý si pri koži treba uvedomiť, je to, že opatera o ňu nedokáže zázraky. Určite nie zo dňa na deň. To býva často dôvodom, prečo nie sme v starostlivosti dôslední dlhodobo. „Konzistentnosť a dôslednosť je však základ. Pleť potrebuje svoj čas. Ak je napríklad poškodená, či už laserom alebo chemickými pílingmi, sú to mesiace, čo si žiada na svoje zotavenie,“ vysvetlila doktorka Michelle Henry.

Dôležité je tiež si uvedomiť, že pokožka a starostlivosť o ňu má svoje regionálne špecifiká. Napríklad v slnečnej Brazílii, kde pôsobí dermatologička Daniela Antelo, sa o kožu treba starať predsa len trochu inak než to je v Sheffielde, kde zase pôsobí profesor Mike Cork. „Produkt je dobré prispôsobiť konkrétnym podmienkam,“ myslí si Antelo. Ak napríklad športujete, môžete zase zvýšiť intenzitu čistenia kože z dvoch razov na tri za deň. No nemusíte, upozornil Cork. Čo je však nutné, je jemný a šetrný pleťový prípravok s obsahom látok, ktoré koži prospievajú a nenarúšajú kožnú bariéru.

Odborníci sa tiež zhodli, že sú skôr zástancami jedného kvalitného čistiaceho produktu ako celej čistiacej rutiny, ktorá obsahuje niekoľko prípravkov. „Nezakazujem to mojim klientom, ale osobne si myslím, že ak nájdete jeden vhodný a dobrý cleanser, nemusíte poličky plniť ďalšími ampulkami a fľaštičkami,“ zhodnotila Michelle Henry.

Aké zaujímavé fakty vyplynuli z prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 5500 respondentov z 11 krajín?

  • pleť by sme mali umývať dvakrát denne
  • zhruba 20 % ľudí si tvár umýva príliš často (viac ako dvakrát denne) a približne 35 percent ju zase umýva málo
  • až 40 percent mužov si umýva tvár len obyčajnou vodou, zhruba tretina opýtaných potom klasickým mydlom
  • približne 29 percent mužov si pokožku tváre neočistí pred spaním vôbec, nemajú pocit, že to je nutné (u žien je to cca 15 %)
  • 67 % ľudí verí, že poznajú typ svojej kože, ale menej ako traja z desiatich si to overili aj u dermatológa
  • Poliaci (79 %) a Rusi (82 %) si najviac uvedomujú potrebu očistiť si tvár pred spaním
  • nutnosť umyť si najprv ruky predtým než začnú s čistením pleti tváre najlepšie chápu Mexičania (až 79 %)
  • najmenej chýb (v pomere čistenia a ošetrenia) robia Španieli a Francúzi
  • Poliaci, Rusi aj Mexičania sú dobrí v čistení pleti, ale už menej v následnej starostlivosti. Tiež si menej uvedomujú škodlivosť drsných či zbrusujúcich čistiacich prípravkov.

A ako ste na tom s čistením pokožky vy, milé čitateľky a čitatelia Pravdy? Podeľte sa o svoje skúsenosti v našej ankete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #dermatológ #čistenie pleti #pokožka #pravidelnosť #jemnosť

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....