Sú obtiahnuté šaty zlé pre zdravie ženy?

Úzka blúzka, šaty či napasované rifle. Trik, ktorý opticky zoštíhli postavu, ale zároveň prináša riziko pre nežné pohlavie. Čo hrozí dámam pri nosení tohto oblečenia?

13.10.2020 13:00
vlasy, účes, žena, úsmev, mladá žena Foto:
Tesné oblečenie vyvoláva takzvanú kompresiu, ktorá sa podieľa predovšetkým na horšej cirkulácii krvného obehu.
debata (3)

Od kĺbov až po kŕčové žily

Nadmerné stláčanie tela oblečením vyvoláva u žien celý rad problémov. Prekvapivo k nim patrí bolesť kĺbov, kŕčové žily, celulitída a infekcie intímnych miest. Tesné oblečenie vyvoláva takzvanú kompresiu, ktorá sa podieľa predovšetkým na horšej cirkulácii krvného obehu. Tlak bráni prirodzenému prúdeniu krvi, ktorý väčšinou vedie k bolestiam, opuchom, vzniku kŕčových žíl. Okrem toho telo „vďaka“ úzkym šatám nemá priestor na boj s celulitídou. Hoci nie je dokázané, že tesné zvršky dokážu podporovať jej vznik, nedochádza však ani k zlepšeniu priebehu tohto estetického problému. Aj v tomto prípade zohráva veľkú úlohu slabé prúdenie krvi, pričom tlak zároveň bráni odvádzaniu tekutín z a do lymfatického systému.

Ramená tŕpnu, chrbát trpí

Podobne je na tom aj chrbát, ktorý znáša utrpenie nielen z dôvodu dlhého sedenia na stoličke. Ak nosíte úzku blúzku, prípadne košeľu, šaty zovrú hrudník a posunú svaly do neprirodzenej polohy. V tesných šatách je tak menej manévrovacieho priestoru. Stiahnuté svaly sa dostávajú do kŕču, čo spôsobuje bolesť pozdĺž celej oblasti chrbtice a prechádzať môže až do dolných končatín. Okrem toho si úzke blúzky vyberajú daň aj v podobe preťažených ramien, čo sa prejavuje nepríjemným tŕpnutím horných končatín.

Stlačený žalúdok sa prejaví v trávení

Do nepríjemnej situácie sa dostáva aj tráviaci systém. Obtiahnuté nohavice tlačia najmä na oblasť brucha a znemožňujú prirodzené uvoľňovanie žalúdka a vnútorných orgánov. To sa môže pretaviť do zažívacích ťažkostí, ktoré sú spojené s prekyslením žalúdka a refluxom. Odborníci zároveň varujú, že úzka spodná bielizeň negatívne ovplyvňuje aj reprodukčné zdravie žien i mužov. V prípade žien sa stlačením intímnych oblastí vytvára teplé a vlhké prostredie, ideálne pre tvorbu rôznych infekcií a plesní. Muži majú iný, reprodukčný problém. Permanentné stláčanie semenníkov v napasovanej bielizni vedie k zhoršeniu kvality spermií, čo môže ohroziť túžbu po potomkovi.

Dôvod? Zabúdame, že starneme a priberáme

Riešenie problému, samozrejme, nespočíva v nosení o číslo väčšieho oblečenia. Dôraz sa viac dáva na výber strihu nohavíc, blúzok a tvaru sukní. Ťažkosti výrazne zmierni aj nosenie kvalitného ľahkého materiálu. Napríklad, bavlnené kúsky oblečenia šikovne pohlcujú pot a udržiavajú aj stlačenú pokožku dlhšie suchú. A prečo vlastne nosíme tesné oblečenie? Ide o psychologický efekt, ktorý kombinuje starnutie a priberanie. Na jednej strane je nárast veku a na druhej váhy. Postupné zvyšovanie veľkosti oblečenia, čo môže byť vzhľadom na vek prirodzené, pôsobí frustrujúco. Ľudia tak, ako sa domnievajú niektorí psychológovia, radšej pre svoj dobrý pocit volia užšie šaty, než aby si priznali problém s pribúdajúcimi kilogramami. Určitú úlohu v nosení rovnakej veľkosti zohráva aj zvyk.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #móda #oblečenie #úzke džínsy #úzky pás

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...