Nafta, kola či masť? Stop nebezpečným praktikám opaľovania, koža si pýta ochranu

Pamätáte si ešte časy, keď sa slovenskí dovolenkári pri niektorom z malebných domácich jazier natierali olejom s ochranným faktorom 3? Podaktorí dokonca len olejom. Konieckoncov, stále sa ich nájde dosť, ktorí tak robia aj dnes.

04.08.2020 09:30
opaľovanie, klobúk, opaľovací krém, úsmev, leto Foto:
Pri opaľovaní je nutné myslieť na svoj fototyp.
debata (2)

Podľa dermatologičky, profesorky Danky Švecovej dnes určite už nestačí, aby ste podceňovali solárnu ochranu. „Áno, sama si pamätám, ako sme chytali bronz na strechách so spolužiačkami a chceli získať žiaducu tmavú farbu. Vtedy sa používali všelijaké ‚vylepšováky‘. Povedomie o ochrane kože bolo malé,“ uviedla na nedávnej tlačovej konferencii Švecová.

So zmesou humoru i zdesenia zároveň si zaspomínala na pár študentov, prevažne chlapcov, ktorí sa vraj natierali naftou, aby boli následne krásne opálení. Jedným z trikov bolo tiež používanie liečebnej maste známej ako heparoid, ktorá na slnku spôsobuje podráždenie, sčervenanie, no tiež následne hnednutie kože. Pred pár rokmi bola zase trendom kola, ktorá vďaka obsahu karamelového farbiva spôsobovala hnednutie kože.

Slnko je omnoho silnejšie ako kedysi

Švecová upozorňuje, že takáto mladícka nerozvážnosť už v dnešných časoch naozaj nemá v rámci solárnej ochrany (či lepšie povedané honby za opálením) miesto. A to dokonca ani na Slovensku. „Pred tridsiatimi rokmi nebolo také jednoduché získať pekné jednoliate opálenie niekde pri slovenských jazerách alebo na kúpalisku. Aj to podmieňovalo názor ľudí, že netreba používať vyšší faktor. Už keď ste vytiahli z vrecka prípravok s faktorom 10, pýtali sa vás, či chcete zostať bieli ako stena. Slnko je však v dnešnej dobe výrazne silnejšie a opáli vás veľmi rýchlo. Kožu jednoznačne treba chrániť,“ upozornila Švecová.

Ona sama sa riadi pri výbere ochrany pred slnečným žiarením rozdelením na fototypy. Najväčšiu opatrnosť musia podľa nej prejaviť ľudia, ktorí patria do kategórie 1 a 2. V prvej skupine pokožka takmer nepigmentuje a veľmi ľahko sa spáli. Títo ľudia sa opália takmer výlučne do červena, opaľovaniu by sa radšej mali vyhýbať. Pri dvojke, ktorú charakterizuje svetlá pleť, menšie množstvo pieh, modré, zelené alebo sivé oči, dochádza tiež k opaľovaniu do červena a častejšiemu spáleniu. S rozumným prístupom k slnečnému žiareniu (a vhodnými prípravkami) si však trošku opaľovania dovoliť môžu.

Faktorov na výber „Faktoru“ je veľa

Solárna ochrana je však nutná aj pre ľudí, ktorých koža je vhodnejšia na opaľovanie a pigmentuje dobre. Dlhodobé nadmerné vystavovanie sa UV žiareniu totiž môže viesť až k vzniku rakoviny kože. Takmer zaručene sa vám bez patričnej ochrany a rozumného prístupu objavia pigmentové škvrny, predčasné starnutie kože, vznik vrások, či hrubej textúry kože, nakoľko UV žiarenie poškodzuje kolagénové a elastínové vlákna a odbúrava kyselinu hyalurónovú.

Aj podľa dermatologičky Aleny Pallovej je dobré riadiť sa pri výbere prípravkov na ochranu pred UVA a UVB žiarením podľa fototypu kože. „Pri výbere vhodného produktu platí, čím svetlejšia pokožka, tým vyššie SPF. Nápovedou, aký prípravok si vybrať, by však malo byť aj ročné obdobie, intenzita slnečného žiarenia, predpokladaná dĺžka pobytu na slnku, rozlíšenie medzi pobytom pri vode a horách, ale aj skutočnosť, či budeme na slnku prvýkrát alebo opakovane,“ povedala Pallová.

Sama nedávno uviedla na trh dva nové produkty solárnej kozmetiky v rámci línie vlastnej značky. Ich zloženie chráni pokožku bez fyzikálnych či chemických filtrov, no pomocou prirodzených UV filtrov jednotlivých ingrediencií (špeciálne tamanu oleja). Ochranný faktor je v tomto prípade nižší. Sama však odporúča, aby sa ľudia na dovolenke nezabúdali chrániť aj pomocou patričného a dostatočne vysokého SPF. „Naša koža si všetko pamätá, takže sa k nej musíte správať zodpovedne,“ uviedla Pallová, podľa ktorej je nutné nezabúdať na dostatočné množstvo prípravku a tiež pravidelnú reaplikáciu.

V slnečnej sezóne, keď sa väčšina z nás aspoň raz za čas objaví na slnku a prípadne sa snaží opáliť, je potom tiež dôležitá ochrana kože „po“. Veľmi vhodné sú prípravky (mlieka, krémy, chladivé a ošetrujúce hmly v spreji), ktoré kožu upokoja, vyživia a regenerujú, prípadne pôsobia upokojujúcim účinkom na opálenú a slnkom vysušenú kožu. Ak nebodaj dôjde k tomu, že výsledkom nášho opaľovania je začervenaná alebo spálená pokožka, je dobré nasledujúce dni sa slnku vyhnúť.

Zmatňujúci ochranný krém Capital Soleil...
Ochrana proti slnku s omladzujúcim účinkom a...
+7Telový sprej na opaľovanie Suncare Body Mist od...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana #koza #Alena Pallová #bronz #opaľovanie #MUDr. Danka Švecová #UV faktor

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...