Čo pomôže pri nadmernom potení?

Kozmetický aj zdravotný problém, ktorý obťažuje nielen počas letných dní, ale i po zvyšok roka. Kedy vzniká nadmerné potenie, ako ho odmerať, ale aj zaujímavosti o tom, prečo nepáchne pot detí prezrádza v rozhovore pre Pravdu lekárka zo spoločnosti DERMAREVOLTA MUDr. Silvia Andelová.

27.07.2020 15:00
Nadmerné potenie. Ako si s ním poradiť? Foto:
Nadmerné potenie. Ako si s ním poradiť?
debata

Čo je príčinou nadmerného potenia u žien?

Nadmerné potenie, tzv. hyperhidróza, je chronické ochorenie, ktoré sa vyskytuje ako u mužov, tak aj u žien. Človek trpiaci hyperhidrózou sa denne potí viac ako väčšina ľudí, čo vedie k vzniku emocionálnych a sociálnych problémov a k významnému zníženiu kvality života.

Kedy a za akých okolností vzniká?

Hyperhidróza vzniká v dôsledku dysfunkcie autonómneho nervového systému. Táto porucha sa prejaví hyperfunkciou ekrinných potných žliaz a teda nadprodukciou potu v miestach s ich najväčšou koncentráciou ako sú chodidlá, dlane a podpazušie.

Aké sú príčiny spomínanej choroby?

Hyporhidrózu môžeme deliť na primárnu a sekundárnu. Presná príčina primárnej (idiopatickej) hyperhidrózy nie je doposiaľ známa, predpokladá sa však genetická predispozícia. Primárna hyperhidróza obvykle začína už v období dospievania, typicky trvá aspoň šesť mesiacov, prejavy potenia sa vyskytujú symetricky a k poteniu dochádza najmenej jedenkrát týždenne. Na vzniku sekundárnej hyperhidrózy sa môžu podieľať viaceré faktory ako napríklad niektoré lieky (sertralín, amitriptylín, kyselina salicylová a iné), toxíny, alebo môže byť prejavom vážneho systémové ochorenia (diabetes melitus, onkologické ochorenia, ochorenia CNS, Parkinsonova choroba, kardiovaskulárne ochorenia a podobne), či spojená s vrodenými poruchami.

Kedy je potenie v norme, kedy už je problémom zo zdravotného aj kozmetického hľadiska?

Miera hyperhidrózy nie je úplne presne kvantitatívne vyjadrená. Pre lekárske účely je definovaná hodnota viac ako 20 mg potu na dlani za minútu a viac ako 50 mg potu v podpazuší za minútu (v pokojných podmienkach). Prejavy hyperhidrózy (tvorba „máp“, či „CD-čiek“ na oblečení, spotené dlane, zvýšený zápach) môžu človeka značne limitovať v jeho každodennom spoločenskom živote. V takom prípade nejde len o psychický, ale aj zdravotný problém súvisiaci s väčšou náchylnosťou pokožky na bakteriálne a hubovité infekcie.

S nadmerným potením sa spája aj nepríjemný telesný pach. Ako sa mu vyhnúť a prečo niekedy pot zapácha?

Pot je „tekutina“, ktorá je z 98 % tvorená vodou. Zvyšnú časť tvorí chlorid sodný, močovina, kyselina mliečna, kyselina močová, amoniak, mastné kyseliny a vitamíny. Pot vylučovaný z tela potnými žľazami (apokrinnými a ekrinnými) je spočiatku bez zápachu. Nepríjemný pach nevzniká potením, ale rozkladom potu prostredníctvom baktérií na povrchu kože. Živnou pôdou pre baktérie sú bielkoviny a tuky obsiahnuté v pote produkovanom apokrinnými žľazami. K ich aktivácii dochádza až v období puberty, čo je dôvodom prečo spotené deti nezapáchajú.

Ako sa môžeme vyhnúť nepríjemnému telesnému pachu?

Nepríjemný telesný zápach možno eliminovať úpravou životosprávy, nosením vhodného (bavlneného) oblečenia, dodržiavaním hygienických návykov, úpravou jedálnička v podobe zníženej konzumácie alkoholu, korenených a pikantných jedál, lokálnou aplikáciou antiperspirantov a dezodorantov. Kým dezodoranty sa používajú iba na prekrytie telesného zápachu, soli hliníka vo forme antiperspirantov sú určené na liečbu miernych foriem hyperhidróz.

Čo signalizuje ľudské telo v prípade nočného potenia?

Nočné potenie je ďalším problémom, ktoré sa prejavuje nadprodukciou potu počas noci a môže byť spojené s nepríjemným opakovaným prezliekaním mokrého pyžama. Príčiny nočného potenia môžu byť nasledujúce: systémové a onkologické ochorenia, infekcie sprevádzané horúčkou, triaškou a zimnicou, menopauza, užívanie niektorých liekov.

Ako je možné bojovať proti hyperhidróze? Ktoré metódy sú najúčinnejšie a prečo?

Keďže množstvo vyprodukovaného potu je u každého jedinca rozdielne, aj výber vhodného riešenia je individuálne. Liečba nadmerného potenia môže byť celková, alebo lokálna s využitím viac či menej invazívnych metód. Medzi neinvazívne metódy, tak ako sme už spomínali, radíme úpravu životosprávy, diétne opatrenia, lokálnu aplikáciu dezodorantov a antiperspirantov.

Ktoré metódy sú menej invazívne?

Medzi menej invazívne metódy patrí aj tzv. elektro-antiperspirant fungujúci na princípe iontoforézy. Systémová medikamentózna liečba, ktorá využíva lieky s anticholínergným účinkom sa preferuje pri riešení generalizovanej formy hyperhidrózy. Má však aj veľa nežiadúcich účinkov, ako napríklad suchosť v ústach, ťažkosti s močením, závraty, poruchy srdcového rytmu, bolesti hlavy, zmätenosť. K invazívnym postupom odstránenia hyperhidrózy zaraďujeme chirurgické riešenie, ktoré môže zahŕňať endoskopickú alebo klasickú hrudnú sympatektomiu, laserovú abláciu, chirurgickú excíziu alebo subkutánnu liposukciu.

V dermatológii a estetickej medicíne sa čoraz viac využíva aplikácia botulotoxínu typu A, teda takzvaného botoxu. Ako funguje?

Táto neinvazívna metóda patrí k najefektívnejším metódam s dlhotrvajúcim účinkom, ktorý vydrží šesť až deväť mesiacov. Botulotoxín sa aplikuje pomocou tenkých ihiel viacerými drobnými vpichmi do oblasti dlaní, chodidiel a podpazušia, kde sa zabráni prenosu nervového vzruchu na potnú žľazu, čo má za následok redukciu tvorby potu. Samotný zákrok trvá asi tridsať minút, je len mierne bolestivý a citlivejším osobám je možné pred zákrokom aplikovať anestetický krém, prípadne použiť chladiace kryovrecúška.

Kedy môžeme očakávať pozitívne výsledky botoxu?

Výsledný efekt sa prejaví od 2 do 14 dní. Prvých osem hodín po zákroku je potrené obmedziť nadmernú fyzickú aktivitu, expozíciu UV žiareniu, vyhnúť sa tepelným procedúram (bazény, sauny), konzumácii alkoholu. Kontraindikáciou sú akútne kožné infekcie, laktácia, tehotenstvo a alergia na botulotoxín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #kozmetika #potenie #pot #dermatológia #MUDr. Silvia Andelová

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...