Obliecť sa v lete správne na cvičenie? Toto musíte vedieť, máme aj tipy

Letné dni so sebou prinášajú mnoho príležitostí a času na športovanie. Práve v lete venujeme viac času turistike, fitness či klasickému behu na zdravom vzduchu.

16.07.2020 06:00
debata
Športová výbava by mala byť funkčná, praktická... Foto: archív značky
SS20 Performance HER 34 Športová výbava by mala byť funkčná, praktická a poholdná. Vizuál na obrázku Björn Borg.

Na šport je okrem odhodlania potrebné aj správne oblečenie. Viete, aké to je? Určite by ste pri jeho výbere nemali zabúdať na nasledujúce atribúty.

Výber kľúčových kusov

Najuniverzálnejším športovým kúskom sú jednoznačne legínsy, vyrobené z kvalitného elastického materiálu, ktorý sa dokáže prispôsobiť ženským tvarom. Sú dostupné vo viacerých strihoch a farbách. V teplejších dňoch, alebo počas indoorových aktivít môžete zvoliť trojštvrťovú dĺžku.

Klasická dĺžka legínsov je potom vhodná na dni s chladnejším počasím. Oceníte ju však aj pri cyklistike alebo v horách, kde by vám mohlo byť chladnejšie. Devízou legíns je komfort a funkčnosť, neobmedzujú nohy v pohybe a sú tiež ľahko kombinovateľné.

Ďalším z dôležitých dielov dámskeho športového outfitu by mala byť športová podprsenka, ideálne s kompresnou funkciou. Je priliehavá, no zároveň pružná, netlačí. Zabezpečuje pohodlie v prípade pohybových aktivít.

Krátke elastické šortky na šport sú najmä v...
Športová podprsenka s army-vzorom Björn Borg,...
+9Tvarovacie športové legínsy s vysokým pásom...

Kvalita materiálov

Základom každého športového oblečenia je materiál. Mal by byť funkčný a musí dobre odvádzať vlhkosť. Napríklad polyamid, nazývaný aj silon alebo nylon, je silný a rýchloschnúci materiál, čo znamená, že na seba neviaže vodu, ale odvádza ju od tela, a rýchlo sa odparuje. Na cvičenie je vhodná aj kombinácia polyesteru a elastanu.

Súčasťou luxusnejších športových línií sú aj materiály s rôznymi inováciami a patentmi, ktoré fungujú pri odvode potu, udržiavajú teplo či naopak chlad a sú tiež ľahko ošetrovateľné. Kvalitnejšie značky používajú tiež recyklovaný polyester, čím dbajú na životné prostredie.

Súčasťou športovej výbavy v lete na výlety môžu... Foto: archív značky
PEAK PERFORMANCE SS20 PEAK PERFORMANCE LI Peak Performance Lookbook SS20 776 24880 Hi Res Súčasťou športovej výbavy v lete na výlety môžu byť aj elastické šortky doplnené mikinou. Look na obrázku Peak Performance.

Čomu povedať radšej nie

Nevhodná na cvičenie je napríklad bavlna. Pri potení totiž zadržiava vlhkosť a vám sa tak môže stať, že budete cvičiť úplne mokrá. Pozor si treba dať na niektoré druhy tkanín, ktoré môžu obsahovať nežiadúce alergény. Pri kontakte so spotenou kožou vyvolajú nepríjemné problémy ako vyrážky či dokonca alergickú reakciu. Preto pri výbere športového oblečenia je lepšie radšej zvoliť kvalitu za vyššiu cenu ako množstvo lacných kúskov, ktoré sú vo finále nepraktické a nefunkčné.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #tréning #šport #oblečenie #komfort #funkčnosť

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...