Ako sa nepripraviť o žiarivý úsmev

Podľa niektorých štúdií zuby prichádzajú o svoju belosť a zdravie nielen vďaka tabaku či cukrovinkám. Existuje totiž celý rad jedál a nápojov, ktoré farbia chrup pigmentovými škvrnami, nepríjemnými fľakmi a nenápadne ho ničia. Na čo si dať pozor?

25.03.2020 17:00
smiech, žena, úsmev, zuby Foto:
Niektoré potraviny výrazne prispievajú k poškodzovaniu chrupu.
debata

Všetko s mierou a zuby sa poďakujú

Niektoré štúdie dávajú zbohom fámam, podľa ktorých sa skrýva za rýchlym zafarbením zubov pitie kolových nápojov či kávy. Za najväčšieho nepriateľa bieleho úsmevu sa podľa nich považuje najmä čaj. Štúdia z časopisu The Journal of Dentistry porovnávala zuby vystavené bežnému čiernemu čaju a bylinným nálevom. Ľudia, ktorí si často pochutnávali na spomínaných nápojoch mali problémy s eróziou zubnej skloviny a jej sfarbením. Zaujímavé je, že zatiaľ čo fermentovaný (čierny) čaj zapríčiňoval vznik pigmentových škvŕn, pri bylinkových dochádzalo k väčšej strate zubnej skloviny. Samozrejme, dané výskumy nezavrhujú pravidelné pitie bylinkových čajov, pretože sa podieľajú na znižovaní oxidačného stresu, zápalov a chorôb aj v ústnej dutine.

„Sódovka“ má mínusy

Aj na prvý pohľad neškodná sóda dokáže poškodiť zubnú sklovinu. Sóda sa vyrába z vody a oxidu uhličitého, pričom dochádza k vzniku kyseliny. Sódové nápoje teda umožňujú povlaku produkovať viac kyseliny, ktorá napáda zubnú sklovinu. Vedci tvrdia, že pitie sódy po celý deň je podobné, akoby sme si natierali zuby miernou kyselinou. Okrem toho má sóda ešte jednu nepríjemnú vlastnosť. Podieľa sa na znižovaní tvorby slín. Čím menej slín sa nachádza v ústnej dutine, tým viac baktérií sa v nej rozmnožuje. Nedostatok slín spoznáme suchom v ústach a zápachom. Ochutené sódové nápoje navyše zafarbujú zuby, spôsobujú pigmentové škvrny a usadeniny.

Ako je na tom alkohol?

Zdravie ústnej dutiny ohrozuje tiež popíjanie alkoholu, ktorý spôsobuje dehydratáciu a sucho v ústach. Pri znižovaní tvorby slín sa môžu vyskytnúť aj ťažkosti v podobe zubného kazu a ochorenia ďasien. Zvlášť nebezpečné je popíjanie alkoholických kokteilov, kedy vystavujeme chrup pôsobeniu cukru a alkoholu po dlhšiu dobu. Víno obsahuje kyseliny, zvyškový cukor, alkohol a z tohto dôvodu môže v ústnej dutine vytvárať kyslé prostredie. Červené víno sa viac pričiňuje o zafarbenie zubov, biele poškodzuje zuby pre vyšší obsah kyselín.

Citrusy sa vysmievajú úsmevu

K najznámejším príčinám poškodenia zubov z jedla patrí údajne konzumácie citrusových plodov, ktoré obsahujú ovocné kyseliny. Výskum časopisu General Dentistry skúmal vplyv citrusovej ovocnej šťavy na zdravie ústnej dutiny po dobu dvadsiatich týždňov. Napríklad, citrónová šťava mala na svedomí najzávažnejšie poškodenie skloviny, po nej nasledovala grapefruitová a pomarančová šťava.

Zubom „nechutia“ aj kyslé uhorky

Okrem ovocných kyselín, ktoré menia pH v ústnej dutine, je veľkým nepriateľom silných a zdravých zubov najmä cukor. Ide najčastejšie o jednoduché druhy cukrov, ako je glukóza, fruktóza alebo repný cukor (sacharóza). Z tohto dôvodu sa odporúča vypúšťať z jedálneho lístka sladké potraviny, cukrovinky a mliečne čokolády. Platí to aj o sušenom ovocí, ktoré obsahuje vysoké množstvo cukru, lepí sa na zubnú sklovinu a znižuje množstvo slín v ústnej dutine. Okrem sladkostí prispieva k vzniku zubného kazu aj konzumácia kyslých potravín, čoho výborným príkladom sú kyslé uhorky. Podľa jedného z výskumov, ktorý sa zameral na stravovacie návyky britských tínedžerov, bolo jedenie zaváraných uhoriek často spojené s opotrebovaním zubnej skloviny, a to v priemere až o 85 %.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #zuby #úsmev #starostlivosť #čaj #káva #cukor #kyslé uhorky #sóda #citrusy

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...