Vyberať si bielizeň má žena pre seba, nie kvôli mužovi, tvrdí dizajnérka

Nedávno opäť predstavila svoju luxusnú líniu dámskej bielizne v Bratislave. Česká dizajnérka Tereza Vu prináša unikátny prístup k spracovaniu intímnych kúskov. Pozhovárali sme sa krátko o tom, aké to je tvoriť couture, ktorú na skutočnej nositeľke môžu vidieť len "vyvolení".

09.10.2019 07:00
debata (1)
Modelka v kreácii od dizajnérky Terezy Vu na... Foto: Martin Tomečko
Modelka v kreácii od dizajnérky Terezy Vu na prehliadke v rámci akcie Fashion LIVE! 2019. Modelka v kreácii od dizajnérky Terezy Vu na prehliadke v rámci akcie Fashion LIVE! 2019.

Ako ste sa vlastne dostali k dizajnu spodnej bielizne?

Vyštudovala som v Londýne dizajn dámskych odevov, ale potom ma po nejakom čase začala zaujímať práve bielizeň. Vrátila som sa teda do školy, aby som sa naučila správne strihy a postupy, ktoré je nutné ovládať pri takejto špecifickej súčasti ženského šatníka.

Je ženské telo komplikovanejšie, keď porovnáme spodnú bielizeň a trebárs šaty?

Určite. Spodná bielizeň musí dokonale padnúť. Nemala by byť vidieť pod šatami. Naozaj dobrá spodná bielizeň by mala byť na mieru. Tým, že ja ju tak robím, každú jednu zákazníčku si premeriam, aby to bolo v poriadku.

Modelky v kolekcii českej dizajnérky Terezy Vu,...
Modelky v kolekcii českej dizajnérky Terezy Vu,...
+3Modelky v kolekcii českej dizajnérky Terezy Vu,...

Môžete bližšie opísať proces vzniku dámskej bielizne, ako prebieha práve u vás?

Na začiatku je vždy konzultácia s klientkou. Pýtam sa na to, čo rada nosí, čo často rieši počas dňa, aké farby má rada. Dôležité je tiež zistiť účel výrobku. Či chce bielizeň do kancelárie, na bežné denné nosenie, alebo chce napríklad niečo šteklivejšie na večer. Následne si ženu dôkladne premeriam a výsledný produkt dodávam niekedy hotový a niekedy ešte absolvujeme so zákazníčkou aj skúšku. To záleží aj od jej vlastných časových možností. Nie všetky moje klientky sú pražské, takže pri niektorých fázu skúšky preskakujeme.

zväčšiť Modelky v kolekcii českej dizajnérky Terezy Vu,... Foto: Martin Tomečko
Tereza Vu, Fashion LIVE! 2019 Modelky v kolekcii českej dizajnérky Terezy Vu, ktorá navrhuje spodnú bilezeň v duchu couture prístupu.

Tým, že produkujete intímne odevy na mieru, mohli by sme ich pokojne nazvať akousi couture bielizňou. Módne domy často ohurujú číslami ako sú napríklad počty hodín, koľko vznikala jedna kreácia. Koľko času zaberie napríklad výroba jednej podprsenky u vás?

Ak by som nad jej výrobou sedela naozaj od rána až do večera, tak povedzme, že také tri dni.

Vy ste sa predstavili na akcii Fashion LIVE!. Minulý rok ste do kolekcie implementovali brokát, tentoraz sa tam objavil latex. Je to budúcnosť luxusnej dámskej bielizne?

Niekedy je to aj vec stylingu či celkového prepojenia. V minulej kolekcii som mala napríklad aj kabát, takže brokát vlastne súznel s ním. Ale použila som napríklad aj veľmi zaujímavú, takú tvrdšiu krajku, ktorá obsahovala metalické prvky. Ale všetko je v kombinácii s mojím obľúbeným hodvábom, ktorý používam vždy.

Na aký materiál najlepšie reagujú ženy?

Hodváb a francúzska krajka. Myslím si, že najviac láka tá jemnosť. Musí im to dobre sedieť a chcú sa v bielizni dobre cítiť, nesmie ich niečo škriabať alebo omíňať. A konieckoncov, aj ja najradšej pracujem práve s týmito materiálmi. Nechcem robiť s niečím umelým.

Modelka v kreácii od dizajnérky Terezy Vu na... Foto: Martin Tomečko
Tereza Vu Modelka v kreácii od dizajnérky Terezy Vu na prehliadke v rámci akcie Fashion LIVE! 2019.

Držíte sa nastavených trendov, alebo si vytvárate vlastné?

Radšej tvorím vlastnú víziu.

A už len na záver, povedzte, má si žena vyberať spodnú bielizeň sama pre seba alebo tak, aby ulahodila mužovi?

Jednoznačne sama pre seba, pretože jej to dvíha sebavedomie a tým pádom aj viac okúzli toho muža. Ale mám napríklad mám aj mužských zákazníkov, ktorí chodia vyberať bielizeň pre ich partnerky. Mám to tiež rada, pretože si vlastne vyberajú to, čo by na nej chceli vidieť aj oni. Pre vzťah muža a ženy je dobrá jedna aj druhá alternatíva.

Slovenská dizajnérka Michaela Ľuptáková...
Slovenská dizajnérka Michaela Ľuptáková...
+21Slovenská dizajnérka Michaela Ľuptáková...
Slovenská dizajnérka Petra Kubíková priniesla...
Slovenská dizajnérka Petra Kubíková priniesla...
+38Slovenská dizajnérka Petra Kubíková priniesla...
Módna prehliadka Borisa Hanečku, v ktorej sa...
Módna prehliadka Borisa Hanečku, v ktorej sa...
+32Modelky v kreácii na prehliadke dizajnéra...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #žena #móda #dizajn #spodná bielizeň #hodváb #haute couture #Tereza Vu

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...