Na pláži "hore bez"? U žien to už veľmi neletí, tu sú dôvody

Vrchný diel plaviek si na pláži vyzlieka čoraz menej Európaniek. Vyplýva to z prieskumu francúzskeho inštitútu IFOP.

26.07.2019 12:00
žena, plavky, nudsiti, nudizmus, naturizmus,... Foto:
Opaľujete sa "hore bez"?
debata (5)

Kým v roku 2016 sa „hore bez“ opaľovalo ešte 33 percent žien starších ako osemnásť rokov z piatich skúmaných krajín Európskej únie, teraz je to už len 27 percent. Dôvodom je podľa ankety obava zo sexuálneho obťažovania, nízke sebavedomie, ale aj starostlivosť o zdravie. Na obľube u Európaniek stráca aj nudizmus.

Agentúra IFOP sa v pýtala celkovo 5 000 žien z Francúzska, Británie, Nemecka, Talianska a Španielska. Kým v Španielsku si na pláží vrchný diel plaviek niekedy dala dole takmer polovica (48 percent) žien a v Nemecku asi tretina (34 percent), Britiek sa opaľovalo hore bez len menej ako pätina (19 percent) a Talianiek dokonca len 15 percent. Uprostred rebríčka skončili Francúzky, z ktorých odložilo podprsenku na pláži 22 percent. Podľa prieskumu si pritom ešte v roku 1984 opaľovanie „hore bez“ na pláži skúsilo 43 percent opýtaných francúzskych žien od 18 do 49 rokov.

V prípade všetkých piatich skúmaných národností zistil prieskum agentúry IFOP v porovnaní s rokom 2016 pokles počtu žien, ktoré sú ochotné si na plážach vyzliecť vrchný diel plaviek. pri Nemkách, Britkách a Francúzskach zaznamenala anketa pokles o sedem percentuálnych bodov, pri Taliankach o päť a pri Španielkach o jeden. Najčastejšie ženy ako argument proti vyzliekaniu horného dielu plaviek na pláži uvádzali obavy o svoje zdravie, mnoho ich ale nechcelo relaxovať „hore bez“ kvôli prípadným kritickým poznámkam okoloidúcich k ich vzhľadu či nechcenej pozornosti, ktorú by to mohlo vyvolať u mužov.

Rovnako ako pobyt na pláži bez vrchného dielu plaviek stratil u Európaniek na popularite tiež nudizmus, teda pobyt na pláži úplne bez oblečenia. V čele tohto rebríčka stoja Španielky, ktorých už odpočívalo na pláži úplne bez plaviek 20 percent, nasledujú Nemky (19 percent). V Británii, Francúzsku a Taliansku je pobyt na nudistických plážach obľúbený len u veľmi malej časti žien (osem, šesť a štyri percentá).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hore bez #plavky #nudizmus #slnenie #Európanky

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...